Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter avsnitt 7 i ”Vår tid är nu” säsong 3: ”Det är Calles dilemma, Nina eller sina egna drömmar”

Hedda Stiernstedt som Nina Löwander i ”Vår tid är nu” säsong 3 i SVT. ”Det här är Calles eviga dilemma, Nina eller sina egna drömmar”, skriver seriens huvudförfattare Malin Nevander om vad som väntar i sista avsnittet. Foto: SVT

Dramatiken tätnar i ”Vår tid är nu” – nästa avsnitt är seriens stora final. Och mycket finns fortfarande kvar att berätta. ”Det kommer bli en resa ända in i slutet. Själv har jag gråtit varje gång jag sett avsnittet…”, skriver huvudförfattaren Malin Nevander i ett mejl om det kronologiska slutet på SVT:s dramasuccé. 

Och så återstår bara ett avsnitt. 

”Vår tid är nu” är nära sitt kronologiska slut, det som ska innebära ett slags punkt för familjekrönikan. Visst, en specialomgång är inspelad vars fyra avsnitt sänds julen 2020, men det här och nu och snart som delarna ska fogas samman till en tillfredsställande helhet. 

Om så händer återstår så klart att se. Redan nu går åtminstone att ta fasta på det som huvudförfattaren Malin Nevander säger: Det som väntar är ”mycket känslor” och ”en resa ända in i slutet.”

Där är vi inte ännu. 

Först: avsnitt sju, som binder ihop en del, pekar ut vägen framåt för annat, och där Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo och Caroline Söderström alla är viktiga spelare.  

Dessutom: Julia Heveus, Oskar Laring och Morten Vang Simonsen, en trio var triangeldrama snart verkar vara nära något slags avslut. 

Pernilla Oljelund har skrivit avsnitt 7, som fått titeln ”Nedräkningen” och regisseras av Anna Zackrisson. Malin Nevander och Ulf Kvensler är säsongens huvudförfattare. 

SPOILER ALERT om du inte har sett avsnitt 7 i ”Vår tid är nu” säsong 3. Under bilden avslöjas detaljer från handlingen när Malin Nevander gräver djupare i det som händer. 

Mattias Nordkvist och Caroline Söderström som Gustaf och Astrid i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: SVT

När Christina flyr sin fångenskap hoppar hon ut genom ett fönster. Med tanke på vad som hände när hon var liten, är det närmast poetiskt: fönstervägen mot vad som verkar bli ännu en ny period i hennes liv. Vad lekte ni med för alternativ vad gäller berättelsen om Christina och vänstergruppen? Fanns det, exempelvis, tankar om att de skulle lyckas genomföra attentatet?

”Det är en fin iakttagelse med Christina och fönstret, nästan poetiskt som du säger, och även om vi själva gjorde den liknelsen handlade scenen primärt om att skapa en spännande sekvensen. Vi laborerade med flera olika alternativ kring vänstergänget och deras kupp men kände i slutändan att det tog för stort fokus från våra huvudkaraktärer och arena, från seriens DNA. Det är många linjer som ska knytas ihop mot slutet och då ville vi hellre lägga tid på de karaktärer vi fått följa sedan säsong 1″, skriver Malin Nevander i ett mejl.

”Undrar vad mamma hade tyckt om det”, säger Peter vid ett tillfälle. Drivs syskonen Löwander fortfarande, och i så fall hur mycket, av att göra ”rätt” utifrån vad de tror att deras mor hade velat? 

”Jo, så är det. Helgas ande svävar fortfarande över syskonen Löwanders liv och restaurangen. Och rivaliteten mellan syskonen kvarstår likaså, i alla fall mellan Nina och Peter. De är båda stolta och envisa men också sårade av varandras svek.”

Många fina scener med Mattias Nordkvist och Caroline Söderström i avsnittet. I andra halvan av tredje säsongen har ni använt er av dem en hel del. Fanns det tankar om andra vägar än att Astrid blir sjuk och vilka var dessa i så fall?” 

”Tack, jag kan bara hålla med, otroligt fint att få se Mattias och Caroline briljera tillsammans. Anna Zackrisson som regisserade avsnittet är vansinnigt bra på att hitta allvaret och smärtpunkterna i scenerna som Pilla Oljelund skrivit (jag är huvudförfattare och har tillsammans med Pilla jobbat på strukturen men det är Pilla som skrivit de fina scenerna)”, skriver Malin Nevander och fortsätter:

”Som jag tidigare nämnt ville vi verkligen ge Gustaf och Astrid fler scener och utrymme i slutet av den här säsongen. Vi visste tidigt att Astrid skulle bli sjuk i cancer, denna vidriga sjukdom som så hänsynslöst drabbar många och alla runt omkring dem. Och som alltid i vår serie handlar det om hur våra karaktärer påverkas av de olika kriserna. Vem är Gustaf om han inte har sin Astrid vid sin sida?”.

Även om det bara är ett kort telefonsamtal tittaren får se, så är ”Maggan” och Olof Palme i varandras liv igen. Närmast givet är att ”Maggan” kommer spänna fast sig för att snurra i politikens hjulspår. Med tanke på att Britt Gahn höll sin relation med ”Maggan” hemlig, känner ”Maggan” en oro att hon kan tvingas göra detsamma med sitt förhållande till Lily, eller är det i och med detta som ytterligare en stor skillnad mellan ”Maggan” och Britt avslöjas? 

”Vi får väl se vad som händer i sista avsnittet…”. 

Adam Lundgren och Mattias Nordkvist spelar bröderna Peter och Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu”. Här på en bild från avsnitt 7 i säsong 3. Foto: SVT

Jag misstänker att det inte är slump att det är Peter som får ta med sig ”Bellans” urna, då jag tänker att likheterna mellan dem, ensamheten, därmed blir märkbar för honom. Hur mycket spelar sådant in i de beslut som Peter nu måste ta vad gäller Nina´s och det erbjudande han fått av Mirko? 

”Peter har i de sista avsnitten blivit allt mer isolerad och ensam, det har gett honom tid att tänka på allt som har hänt och på vem han har blivit. Mer än så vill jag inte säga inför sista avsnittet.”

Calle nämner att han la sina egna planer på hyllan när Angelo erbjuder honom att bli partner i en ny restaurang. Senare i avsnittet återförenas Calle och Nina. Den senare konstaterar då att ”jag klarar mig inte utan dig”. Ur Calles synvinkel: Vad innebär kärleksförklaringen och kyssarna för erbjudandet av Angelo och vice versa? 

”Det här är Calles eviga dilemma, Nina eller sina egna drömmar. Men jag lovar att publiken får svar i sista avsnittet.”

Slutligen: ett avsnitt kvar, sedan har er serie nått sitt kronologiska slut. Vad ska tittarna förvänta sig och vara förberedda på?  

”Mycket känslor. Det kommer bli en resa ända in i slutet. Jag citerar Harald Hamrell: ta fram näsduken! Själv har jag gråtit varje gång jag sett avsnittet…”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist , Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom ”Vår tid är nu”. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu” som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten är färdiginspelade, regisseras av Måns Herngren och har premiär julen 2020.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.