Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Sofia Helin blir programledare – leder nya dokumentärserien ”Drottningarna” i TV4

Sofia Helin är programledare för ”Drottningarna”, en ny dokumentärserie i TV4 och C More med premiär hösten 2020. Foto: Karolina Henke/TV4

Sofia Helin blir programledare. ”Bron”-skådespelaren leder en ny dramatiserad dokumentärserie i TV4 och C More som fått titeln ”Drottningarna”. Premiär är det hösten 2020. 

TV4 och C More berättar nu om ett nytt tv-program som fått titeln ”Drottningarna”. I åtta avsnitt ska man berätta om svenska drottningar från mitten av 1500-talet fram till 1900-talet. 

I ett pressmeddelande går att läsa om de åtta drottningarna – Karin Månsdotter (1550-1612); Kristina (1626-1689); Hedvig Eleonora (1636-1715); Lovisa Ulrika (1720-1782); Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781-1826); Desideria (1777-1860); Lovisa av Nederländerna (1828-1871); Victoria av Baden (1862-1930) – och vad mer som väntar: 

”Varje avsnitt vigs i sin helhet åt en drottning och hennes fascinerande historia. Inspelningarna har under hösten skett på kungliga slott och herresäten runt om i landet.” 

Vidare: ”Med grandiosa klänningar, korsetter och krinoliner samt historisk rekvisita har tidsandan återskapats in i minsta detalj. Hästar, kanoner och hundratals statister har använts för att ge liv åt de mest dramatiska händelserna i varje drottnings liv. Välrenommerade historiker och forskare har konsulterats i all planering och medverkar även i avsnitten för att förklara de historiska sammanhangen.”

Sofia Helin, känd bland annat från tv-serien ”Bron”, är programledare för ”Drottningarna”, som beskrivs som en dramatiserad dokumentärberättelse av TV4.

I en kommentar säger Helin: 

”Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet. Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete. Det ger nya perspektiv och det har varit väldigt roligt att spela in programmet.”

Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More film & serier, säger att ”Drottningarna” är ”vår största satsning hittills i den dokumentära genren”. Han fortsätter: 

”Att få levandegöra den svenska historien genom dessa åtta fascinerande och starka drottningar är något av en dröm och jag är övertygad om att dessa berättelser kommer att både berika och engagera en stor publik i Sverige.”

Sofia Helin är för tillfället aktuell som upphovsperson till tv-serien ”Heder”. Hon har nyligen avslutat inspelningen av ”Atlantic Crossing”, en ny serie på åtta avsnitt med premiär 2021 där Helin spelar kronprinsessan Märtha

Art&Bob Television producerar ”Drottningarna”, som har premiär hösten 2020 i TV4 och C More. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om tv-program i TV4