Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter avsnitt 6 i ”Vår tid är nu” säsong 3: ”Tror att tittarna har underskattat honom”

Hedda Stiernstedt och Mattias Nordkvist som Nina och Gustaf Löwander på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: SVT

En händelse som etsar sig fast, fortsatta kärleksförvecklingar och ett beslut som kan få förödande konsekvenser. Nu fördjupar och berättar manusförfattaren Ulf Kvensler mer om  avgörande valen i ”Vår tid är nu” säsong 3. ”Då blev det en helt annan skjuts på historien. Då handlade den plötsligt om ett enormt svek”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl om avsnitt 6. 

Almstriden i Kungsträdgården 1971, rollfigurer som tar tuffa beslut med potentiellt förödande konsekvenser för personer i deras närhet och en kille som hållit sig under radarn men nu visar sitt rätta ansikte och vad han vill åstadkomma. 

Det är några av de situationer som rör runt i den gryta som är ”Vår tid är nu” säsong 3. Måndagens avsnitt, det sjätte för säsongen, innebär även, med stor sannolikhet, ett sätt för manusförfattarna att placera ut sina handlingspjäser inför seriens kronologiska slut. 

Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo, Rasmus Troedsson och Caroline Söderström är några av de skådespelare som gör de bärande rollerna i ”Vår tid är nu”.  

Dessutom: Julia Heveus gör rollen som Ninas dotter Christina, medan Oskar Laring spelar ”Maggans” son Uno. Nya för serien i säsong 3 är Morten Vang Simonsen, Evin Ahmad, Agnes Lindström Bolmgren och Johan Marenius Nordahl. 

Johan Rosenlind och Ulf Kvensler har skrivit avsnitt 6, som fått titeln ”Almarna” och regisseras av Andrea Östund. 

SPOILER ALERT om du inte har sett avsnitt 6 i tredje säsongen av ”Vår tid är nu”. Under bilden fördjupar manusförfattaren Ulf Kvensler det som händer i avsnittet. 

En bild från avsnitt 6, ”Almarna”, i ”Vår tid är nu” säsong 3. Avsnittet är skrivet av Ulf Kvensler och Johan Rosenlind. Regissör är Andrea Östlund. Foto: Johan Paulin/SVT

Nina ljuger för Calle. ”Lägg ditt inte i mitt privatliv”, säger hon och trycker bort en hjälpande hand. Sedan Calle erkände sin otrohet och han och Nina gick skilda vägar, hur har Nina påverkats känslomässigt av att vara själv? Hon känns å ena sidan som en väldigt stark person, som inte har behov av att ha en kärlek vid sin sida. Å andra sidan känns hon, särskilt efter det att Christina valde att följa med John, så otroligt ensam. 

”Jag tror att Nina, efter att hon och Calle skildes, satsade allt på att bygga upp relationen till Christina igen. Det har säkert funnits män som varit attraherade av henne, som kommit med inviter, men hon har inte tyckt det varit mödan värt. Kommer en ny karl att acceptera att komma i tredje hand, efter Christina och restaurangen? Osäkert, och då får det hellre vara. Nina värderar sin frihet högt. Men när Christina bryter med henne faller Ninas värld samman, och konsekvenserna ser vi under andra halvan av säsong 3.”

I inledningen av avsnittet står Uno och ”Maggan” på varsin sida när det gäller Almstriden. Senare har de ett förtroligt samtal. Har deras relation förändrats under de tre år som passerade mellan avsnitt 4 och avsnitt 5 och om så, kan det bero på att ”Maggan” slutade som politiker och Uno med sitt uppdrag som infiltratör? 

”Uno och Maggan har alltid haft en nära relation föreställer jag mig (sedan Maggan fick tillbaka vårdnaden om honom i säsong 1). Där finns en grundtrygghet som saknas mellan Nina och Christina, till exempel. De kan hamna i olika läger i en politisk fråga, men det påverkar inte själva relationen.” 

Astrid kämpar med sin leukemi. Vid ett tillfälle i avsnittet säger Gustaf, mer eller mindre, att hennes öde är i Guds händer. Om Astrid skulle gå bort, hur skulle det påverka Gustafs tro och då med tanke på hur och varför han en gång i tiden ”hittade Gud”? 

”Jag tror inte det skulle påverka Gustafs tro särskilt mycket. Jag tänker mig att Gustafs relation till gud handlar om en känsla av att vara förlåten. Den började med att han blev upptagen i en församling, men under åren i Afrika har den nog utvecklats till något ganska privat. Gustaf skäms över mycket i sitt liv, framför allt över vad han utsatt Astrid och barnen för. Ändå får han leva ett meningsfullt liv, till och med ett lyckligt liv, på jorden”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl och fortsätter: 

”Detta ser Gustaf som att gud, hans fader i himmelen, har gett honom nåd. En nåd han aldrig fick av sin biologiske far. Varför gud vill rycka bort Astrid är säkert något som Gustaf kommer att grubbla mycket över, men jag tror inte han förväntar sig att guds gärningar skall vara begripliga. Gud är ett mysterium.  

Rasmus Troedsson spelar ”Bellan” Roos i ”Vår tid är nu”. Här på en bild från säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

”Bellan” Roos väljer att ta sitt eget liv. Hur gick diskussionerna kring detta i manusrummet?

”Vi hade tidigt den här idén om att Nina skulle ha en bokhållare på restaurangen som förskingrade pengar, vilket hotade hela verksamheten. Från början var det en ny karaktär, en komisk roll som inte skulle misstänkas ha något fuffens för sig. Men sedan fick vi idén att det skulle vara Bellan som var bokhållaren, en rimlig reträttpost för en överårig hovmästare. Och då blev det en helt annan skjuts på historien. Då handlade den plötsligt om ett enormt svek mot Nina från en gammal trotjänare”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”Att låta honom ta livet av sig var naturligtvis det mest radikala alternativet och det fanns delade meningar om detta. I ett skede, när vi tittade på hur våra olika linjer utvecklades, insåg vi att slutet på säsong 3 kunde kallas ”Fyra begravningar och ett bröllop”. Ett så mörkt slut ville vi inte ha så vi backade lite från det. Men Bellans självmord fick vara kvar. Jag tycker det finns en logik i det, för mig känns det trovärdigt att Bellan skulle välja det alternativet.”

Varför väljer ”Bellan” att göra som han gör?

”Jag tycker han erkänner sin skuld när han ringer Nina, ber om ursäkt, och tackar för allt som familjen Löwander gjort för honom. Men det finns inget sätt för honom att gottgöra den skada han har tillfogat Nina’s, och Nina. Hellre än ett liv i skam väljer han döden. Bellan ser det nog som att han med denna handling återerövrar lite av sin värdighet.”  

Nina och Djurgårdskällaren har nu stora skulder, men knapert med pengar. Det känns som att Mirko dragit i trådarna som någon slags marionettmästare bakom kulisserna. Har man som tittare underskattat honom och vad han är villig att göra och vad är hans slutliga mål?

”Ja, jag tror tittarna har underskattat Mirko. Hans mål är att lägga under sig Nina’s, kronjuvelen i Stockholms nattliv. Mirko vill distansera sig från det kriminella och bli respekterad som krögare och affärsman.”

Med tanke på hur Ninas liv ser ut och allt som hänt, kan det vara så att hon åtminstone överväger att sälja Djurgårdskällaren för att, så att säga, bli av med ett problem eller är Mirkos erbjudande något som sparkar igång Ninas motor och får henne att kämpa än mer?

”Jag tror helt klart att Nina överväger Mirkos bud. Efter allt som hänt låter det nog lockande att släppa taget. Men å andra sidan vet vi att Nina är en fighter av sällan skådat slag. Och kanske vill också Peter och Gustaf ha ett ord med i laget innan den anrika familjerestaurangen säljs.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

# Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 # Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 # En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

# Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.