SPOILER ALERT

Efter avsnitt 5 i ”Vår tid är nu” säsong 3: Det här är det du inte fick se i SVT

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt som Calle och Nina i ”Vår tid är nu” säsong 3. Mellan avsnitt 4 och avsnitt 5 gör serien ett tidshopp – nu berättar manusförfattarna vad som hände under de tre åren. Foto: Johan Paulin/SVT

Alkoholism och ensamhet, lycka och harmoni, frustration och prövningar. Det är nya tider och nya förutsättningar i ”Vår tid är nu” när SVT:s tittarsuccé hoppar tre år mellan två avsnitt. För Spoiler alert berättar seriens manusförfattare vad rollfigurerna varit med om som du inte får se i tv – samtidigt poängterar Ulf Kvensler: ”Calles och Ninas kärlekshistoria har varit ryggraden genom alla avsnitten av ”Vår tid är nu” och kommer så vara till slutet. Det finns några sista kapitel att berätta i historien om dem.”

Ett tag var 1973 slutåret för SVT:s populära familjekrönika ”Vår tid är nu”.  

Så blir det inte. 

I stället fastnade manusgänget bakom serien för 1971. 

Avgörande: Almstriden i Kungsträdgården i Stockholm, som slutade med att demonstranter och polis drabbade samman i maj det året.

Det är också där, efter ett tidshopp på cirka tre år, som serien landar i det femte av de åtta avsnitt som är ”Vår tid är nu” säsong 3. 

Nu berättar seriens huvudförfattare Malin Nevander och Ulf Kvensler vad som skett under de månader som inte visas i SVT, samtidigt som de ger en del föraningar om vad som komma skall. 

Som säkerligen bekant hittas bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo, Rasmus Troedsson och Caroline Söderström i bärande roller.  

Lika bekant lär vara att Julia Heveus gör rollen som Ninas dotter Christina, medan Oskar Laring spelar ”Maggans” son Uno. Nya för serien i säsong 3 är också Morten Vang Simonsen, Evin Ahmad, Agnes Lindström Bolmgren och Johan Marenius Nordahl. 

Ulf Kvensler har skrivit avsnitt 5, som har titeln ”Hemkomsten”. Regissör är Andrea Östlund. 

Har du inte sett det avsnittet: SPOILER ALERT. Under bilden ger Ulf Kvensler och Malin Nevander en djupare bild av händelserna i avsnittet och berättar vad som hänt under tidshoppet mellan avsnitt 4 och avsnitt 5.

Caroline Söderström och Mattias Nordkvist som Astrid och Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

Från 1968 till 1971. Hur kom ni fram till att det skulle vara så tidshoppet skulle se ut mellan avsnitt 4 och avsnitt 5? 

Ulf Kvensler (UK): ”Det här var något vi vred och vände på en hel del. Länge hade vi 1973 som slutår. Men vi landade i 1971 för att vi tyckte almstriden, som figurerar lite i avsnitt 5 och desto mer i avsnitt 6, var en bra symbol för att den gyllene eran efter andra världskriget börjar närma sig slutet. Tillväxt och politiska reformer har förbättrat livet enormt för svenskarna, men nu börjar man ifrågasätta det teknokratiska samhälle som växt fram. Och uppdraget från SVT från början var att beskriva de framgångsrika 25 åren efter andra världskriget, när den svenska välfärdsstaten tog form. Nu blev det 26 år istället.” 

Cirka tre år som tittarna inte får se i tv. Det är inte svårt att förstå skälen till att Gustaf och Astrid är hemma igen, men berätta, under åren som gått, hur har de haft det, vad har de gjort och hur involverad har Gustaf varit i DK och Nina´s?

UK: ”Gustaf och Astrid har missionerat i Tanzania och de har haft yngste sonen Mårten med sig. De har bott i ett litet samhälle på landsbygden och drivit en skola. Jag tror detta ha varit några av de lyckligaste och mest harmoniska åren i deras liv. Att arbeta för gud genom att göra praktisk nytta i människors vardag, långt från alla fördömande dogmer, har passat Gustaf och Astrid utmärkt. Gustaf äger ju fortfarande en del av Ninas men han har inte varit involverad på annat sätt än att han läst årsredovisningen och lyft sin utdelning varje år.”

Malin Nevander (MN): ”Gustaf har under de två första säsongerna kämpat med att finna sin plats i livet och det har även Astrid gjort, om än mer i bakgrunden. Den här säsongen ville vi lyfta fram henne mer och vad hon betyder för Gustaf. Tittar man specifikt på Gustafs resa genom serien kan man tycka att vi har utsatt honom för så väl motgångar som andra hemskheter men det är nog på det hela taget ganska jämt fördelat elände på våra huvudkaraktärer. De reagerar bara på olika sätt.”

MN: ”Peter tappade en bit av sin själ när Suzanne lämnade honom, han blev förkrossad, men istället för att låta känslorna ta över kapslar han in dem vilket gjort honom hård. Successivt börjar det där hårda luckras upp i de sista avsnitten.”

Beskedet att Astrid har drabbats av leukemi kommer naturligtvis slå hårt och i ärlighetens namn kan man tycka att Gustaf och Astrid har fått lida nog, och just därför finns en nyfikenhet kring hur ni resonerade kring att skriva in detta alldeles mot slutet?

UK: ”Jo, det är sant, de har råkat ut för det mesta. Å hela manusgruppens vägnar vill jag framföra en djupt känd ursäkt till Gustaf och Astrid. Skämt åsido: vi ville naturligtvis ha med Gustaf som karaktär när vi skulle knyta ihop säcken, och att ge honom en lättare, mer humoristiskt lagd historia, kändes inte… rätt. De är så fruktansvärt bra skådespelare, Mattias och Caroline, så vi ville ge dem en sista prövning att gestalta. Och jag kan säga att det inte blir ett slut i totalt mörker, utan snarare bitterljuvt.”  

Karin Franz Körlof och Josefin Neldén spelar Lilly och ”Maggan” i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

”Maggan” har blivit tillsammans med Lilly och verkar ha det bra, eller? Finns det något avgörande som tittarna missat under det senaste tidshoppet? 

UK: ”Jag tror att Maggan och Lilly har det bra i sitt samliv. Inte minst tror jag Maggan tycker det är skönt att slippa smyga, slippa förställa sig, som hon fick göra under åren med Britt. Men däremot tror jag Maggan är lite frustrerad över sitt arbetsliv. Hon saknar nog jobbet som socialborgarråd – att vara i händelsernas centrum, att få utlopp för all sin energi och alla sina färdigheter. Att skriva på en utredning ger inte samma kick.”

MN: ”Maggan är en karaktärer som drivs framåt av en önskan om att göra gott för fler än bara för sig själv. Om hon bara valt att hålla tyst under presskonferensen i avsnitt 4 hade hon kunnat fortsätta sin politiska karriär och samtidigt leva med Britt på samma gamla premisser. Men nu är ju inte Maggan den typen som nöjer sig när hon känner att det skaver, då väljer hon hellre att stå upp för sig själv och för andra. Hon förstod att hon skulle förlora allt men vann tack vare sitt mod och rakrygghet både tillbaka Lillys kärlek och stödet från många kvinnor. Hon blev ett föredöme och en hjälte.” 

MN: ”Nu har det gått några år och den där ”svartklubbsaffären” är sedan länge glömd och hon med den. Maggans driv har tagit henne långt, hon har en framgångsrik karriär bakom sig och det är först nu som hon stöter på motstånd, framför allt inom sig själv. Vad vill hon egentligen med sitt liv? Hon och Lilly har hittat tillbaka till varandra, där finner hon lycka men hon saknar politiken och möjligheten att kunna påverka på riktigt.

”Jag är i en förfärlig knipa”, säger ”Bellan” och agerar därefter. Efter avsnitt 4 ville ni inte avslöja för mycket om vad som väntade, men eftersom Mirko nu tagit över ”Bellans” skulder känns det som att de röda trådarna börjar vävas samman och att effekterna kan bli katastrofala. Hur djupt kan vattnet bli innan ”Bellan” riskerar att drunkna?

UK: ”Jag vill inte avslöja för mycket, men vattnet kommer bli betydligt djupare innan den historien är över.”

Jag inbillar mig att ni myste i manusrummet när ni landade i att John har blivit ledare för ett slags isolerad sekt och insåg möjligheterna som det gav berättelsen om honom, Christina och i förlängningen Uno. Hur fick diskussionerna kring detta? 

UK: ”Historien om John, Christina och vänstergänget har två stora inspirationskällor: dels den svenska s k rebellrörelsen 1968, bl a beskriven i Bosse Lindquists fantastiska radiodokumentär ”Rebellerna”. Jag är osäker på om dokumentären finns tillgänglig på Sveriges Radio längre men den kan jag verkligen varmt rekommendera. Dels den danska Blekingegadeligan, som 8 september 1970 genomförde ett attentat som liknar det som vårt vänstergäng planerar. I det här fallet ligger vår dikt nära verkligheten.”  

Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt och Gustaf Löwander spelar syskonen Peter, Nina och Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu”. Här på en bild från avsnitt 5 i säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

Nina dricker. Så pass mycket och på tider under dagen då hon känner att det är nödvändigt att dölja spritandedräkten med munsprej. Nu, efter att Nina fått reda på att hon är mormor, träffat Christina och hennes dotter, hur orolig ska man vara för Nina? 

UK: ”Man ska vara mycket orolig. Men det finns folk runt Nina som bryr sig väldigt mycket om henne, som Ethel och Calle. Så räddningen finns inom räckhåll.” 

Vilken och hur stor roll kommer Calle spela för Nina i de tre avsnitt som återstår av ”Vår tid är nu” säsong 3?

UK: ”Calles och Ninas kärlekshistoria har varit ryggraden genom alla avsnitten av ”Vår tid är nu” och kommer så vara till slutet. Det finns några sista kapitel att berätta i historien om dem.”

MN: ”Det finns ett lugn hos Calle som hänger ihop med åldern men också med en viss acceptans över hur livet till följd av skilsmässan från Nina. Calle har tagit konsekvenserna av sitt handlande fullt ut, han gapade efter mycket och förlorade hela stycket. Därför nöjer han sig med livet som det är och har lagt alla sina drömmar på hyllan. Det gör ont i honom när han ser att Nina faller allt längre in i ett missbruk som hon tror hon kan kontrollera. Han vill hjälpa men vågar inte komma för nära. Men ibland måste man göra fel för att göra rätt…”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist , Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom ”Vår tid är nu”. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu” som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten är färdiginspelade, regisseras av Måns Herngren och har premiär julen 2020. 

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.