Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter avsnitt 4 i ”Vår tid är nu” säsong 3: ”Ett lågvattenmärke för rollfigurerna”

Hedda Stiernstedt spelar Nina Löwander i ”Vår tid är nu”. Här syns hon i avsnitt 4 i säsong 3. Nu berättar manusförfattaren Ulf Kvensler mer om avsnittet. Foto: SVT

Bråk och uppbrott. Skilsmässa och en graviditet. ”Vår tid är nu” sparar inte på krutet i avsnitt 4 i seriens tredje säsong. ”Här får vi en dubbel brytning som är ett lågvattenmärke för våra rollfigurer”, skriver huvudförfattaren Ulf Kvensler i ett mejl, samtidigt som han ger en djupare förklaring till flera av händelserna i avsnittet. 

Avslut och nya tag. Början på något nytt eller tillbaka i gamla hjulspår efter allt som har hänt. 

När ”Vår tid är nu” säsong 3 nått halvvägs är det som att serien vill sätta ner foten och peka ut ett antal mer eller mindre förödande vägar framåt för respektive rollfigur – naturligtvis kommer inte allt att vara sorg, tragedi och emotionell förödelse, men utsikterna för flera av rollfigurerna är inte ljusa; solljus kommer definitivt nå några, medan andra får skuggor som ständiga följeslagare. 

Nu, efter avsnitt 4, återstår ytterligare fyra avsnitt och sedan har SVT:s populära serie nått sitt kronologiska slut. 

Precis som tidigare är det bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Simone Coppo, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson och Ida Engvoll som hittas på seriens rollista och i bärande roller.  

Julia Heveus, Oskar Laring och Morten Vang Simonsen samt Evin Ahmad och Agnes Lindström Bolmgren finns bland nykomlingarna i ensemblen och har alla en betydelse för handlingen. 

Pernilla Oljelund, kanske mest känd som huvudförfattare för ”Fröken Frimans krig”, har skrivit avsnitt 4 i ”Vår tid är nu” säsong 3, som har titeln ”Avgång” och är regisserat av Harald Hamrell. 

Har du inte sett avsnitt 4, pass på och SPOILER ALERT. Under bilden ger Ulf Kvensler, en av upphovspersonerna och huvudförfattare för ”Vår tid är nu” säsong 3, en djupare bild av avsnittets händelser och varför rollfigurerna agerar som de gör. 

Kvensler avslöjar även när avsnitt 5 börjar och att en person som till stor del varit frånvarande i seriens tredje säsong snart kommer tillbaka till Djurgårdskällaren. 

Britt (Tova Magnusson) och Maggan (Josefin Neldén) i ”Vår tid är nu” säsong 3 och det fjärde avsnittet, som har titeln ”Avgång”. Foto: Johan Paulin/SVT

Vi börjar hos ”Maggan”, som avgår som socialborgarråd. Hemma hos sig firar hon med polarna, men dessförinnan har Britt delat med sig av hur hon ville att allt som uppkommit efter ”Maggans” svartklubbsbesök skulle hanterats. Får ”Maggan” en tankeställare när hon hör hur Britt resonerar, eller är detta ett tillfälle när ”Maggan” – återigen? – upptäcker skillnaderna mellan sig själv och Britt? 

”Britt sätter ju fingret på en avvägning som alla politiker med makt måste göra. Ska man behålla makten är det vissa saker man inte kan säga, vissa värderingar man måste hålla inne med. Maggan vet att denna avvägning måste göras, men hon har ett annat temperament än Britt, och kanske framförallt, en annan bakgrund”, skriver Ulf Kvensler i sitt mejl och fortsätter: 

”Maggan är arbetarklass medan Britt är född in i den intellektuella eliten. Jag tror Britt är livrädd att förlora sin position, medan Maggan nog aldrig har känt sig helt bekväm i maktens korridorer. Och Maggan vet att hon skulle klara ett fall, hon skulle klara att börja om på botten igen. På det sättet har Maggan större självförtroende än Britt.” 

Peter avslutar samarbetet med Mirko. Konsekvenser att vänta, naturligtvis, men Peter upptäcker också att Ester och Mirko har en kärleksaffär. Vid middagsbordet berättar Peter för sina döttrar att han och Ester ska skiljas. Vad innebär skilsmässan för Peter som person? Detta blir särskilt intressant eftersom det går att argumentera för att Peter är en av de rollfigurer som förändrats mest sedan seriens start.

”Peter är ju lite Dr Jekyll och Mr Hyde. Alliansen med Ester har definitivt uppmuntrat hans hänsynslösa sida, det maktlystna och paranoida i honom. Men i honom finns ju också det goda, idealistiska, vänfasta. Det som attraherade Susanne en gång i tiden. Så när han brutit med Ester är det väl inte otänkbart att dessa sidor får mer syre.” 

Nya sidor av herr Roos, som dels har spelskulder – det är mycket pengar i den där sedelbunten – och som dels, mer eller mindre, anklagar Christina för att stulit pengar från dagskassan. Eftersom 1 + 1 = 2, så är ju frågan vad man bör dra för slutsater av ”Bellans” agerande? Är det några isolerade händelser eller kommer det börja regna olycka och otur över mannen som man ju inte vet speciellt mycket om förutom att han jobbat länge på Djurgårdskällaren? 

”Som vanligt vill jag inte avslöja för mycket om Bellans öden. Men det här är en man som levt för Djurgårdskällaren, som gjort rollen som hovmästare till hela sin identitet. Och så tas den rollen ifrån honom och han degraderas (i sin egna ögon) till bokhållare. Premiäraktören har blivit sufflör, och knappt det. Det gör Bellan mycket olycklig och vilsen och han fyller sitt liv med spelande istället.” 

Julia Heveus som Christina i ”Vår tid är nu” säsong 3, som sänds i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

”Då blir vi tre då”. Christina är gravid, och väljer att lämna mamma Nina och Djurgårdskällaren för något som, åtminstone på ytan, känns både oklart och okänt. Diskuterade ni andra vägar för Christinas historia, eller var det, kanske framför allt med tanke på hur Christinas beslut påvekar Nina, självklart att hon skulle följa med John?

”Ja, det var en viktig punkt i berättelsen. Relationen mellan Nina och Christina, och triangeldramat mellan Christina, John och Uno, är några av de viktigaste historierna i säsong 3. Här får vi en dubbel brytning som är ett lågvattenmärke för våra rollfigurer. Men jag kan väl avslöja att sista ordet inte är sagt i dessa historier än.”  

 En av konsekvenserna av att Christina följer med John blir att Nina omedelbart efter beskedet börjar dricka sprit igen. En central del av första halvan av säsongen har handlat om Ninas och Christinas relation, som med tanke på vad som hände under Christinas uppväxt ständigt hängt på en skör tråd. Nu klipps den tråden av, och frågan är om den går att knyta ihop den igen? Också: Att ”förlora” Christina igen, ser Nina det som ett större misslyckande nu och hur kommer det att påverka henne? 

”Ja, Nina ser det som ett enormt misslyckande. Man får tänka på att hennes självförtroende som mamma inte är det bästa. Det sitter djupt i henne att hon misslyckades när Christina var liten, på grund av sitt missbruk. Nu har hon föresatt sig att ingenting får komma emellan henne och Christina, och så spricker det i alla fall”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter:  

”Till Ninas försvar får man säga att hon hade lite otur: just under de här åren utbröt den kanske kraftigaste ungdomsrevolten i mänsklighetens historia. Det var nog en tuff tid för många föräldrar. Men Nina lägger all skuld på sig själv och dövar sin ångest med sprit.” 

Halva säsongen har gått. Fyra avsnitt kvar till det kronologiska avslutet. Ännu inga större tidshopp. Så hur ser det ut i avsnitt 5, gör serien en rörelse i tid? Till när i så fall och varför just det året? 

”I avsnitt 5 hoppar vi tre år framåt, till 1971. Varför vi valt just det året kommer att visa sig i avsnitt 5 och 6. Jag kan också nämna att Gustaf och Astrid kommer hem på besök från Tanzania i nästa avsnitt. Ett besök som blir långvarigare än Gustaf planerat.” 

Slutligen: Avsnittets heter ”Avgång”. Utöver de händelser som tagits upp, finns det något annat man som tittare ska tolka in i titeln? 

”Jag tycker det är en fin titel, satt av avsnittsförfattaren Pilla Oljelund. Jag associerar till att Christina växlar in på ett nytt spår i livet.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 3 hade premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.