SPOILER ALERT

Avslöjar: SVT beställer mer ”Bonusfamiljen” – serien får säsong 4

SVT förnyar ”Bonusfamiljen”, som får en säsong 4. På bilden: Vera Vitali och Erik Johansson, som spelar Lisa och Patrik i ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

”Bonusfamiljen” fortsätter, kan Spoiler alert nu avslöja. Efter tidigare besked har SVT tvärvänt och beställt en fjärde säsong på åtta avsnitt. ”Bonusfamiljens oerhörda genomslag och den stora kärlek serien får motta från publiken är såklart avgörande för vårt beslut”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT, när hon bekräftar mina uppgifter. 

Berättelsen om Lisa, Patrik, Martin, Katja, deras barn och nya partners fortsätter. 

Spoiler alert kan nu avslöja att SVT har beställt en ny säsong av ”Bonusfamiljen”, som är planerad att innehålla åtta avsnitt. Moa Herngren och Ditta Bongenhielm är huvudförfattare för säsongen, samtidigt som Clara Herngren kommer vara involverad i manusprocessen. 

Anna Croneman, dramachef på SVT, bekräftar mina uppgifter och säger: 

”Bonusfamiljens oerhörda genomslag och den stora kärlek serien får motta från publiken är såklart avgörande för vårt beslut att beställa en fjärde säsong. Huvudförfattarna har skapat roliga, fina karaktärer som många kan relatera till och serien når därför ut till hela familjer. Det är små skillnader mellan åldersgrupper som ser och gillar ”Bonusfamiljen” och det är unikt! Jag är väldigt glad över att vi kommer kunna erbjuda tittarna en fjärde säsong.”

Ännu finns inga bekräftade datum för inspelningen ska börja och därmed inte heller för när ”Bonusfamiljen” säsong 4 ska sändas i SVT. Jag har hört 2021, men detta ska vara långt från hugget i sten. 

Amanda Lindh, Marianne Mörck, Frank Dorsin och Jacob Lundqvist i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: Ulrika Malm/SVT
Petra Mede och Erik Johansson som Katja och Patrik i avsnitt 8 av ”Bonusfamiljen” säsong 3 i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

”Bonusfamiljen” hade premiär 2017 och blev en omedelbar succé. Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin är seriens upphovskvartett och på rollistan finns bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck och Frank Dorsin. 


Under inspelningen av ”Bonusfamiljen” säsong 3, som började i april 2018, var majoriteten av de inblandade införstådda med att tredje säsongen med stor sannolikhet skulle vara seriens sista. 

Drygt ett år senare hade vinden vänt. Efter det som alla trodde var ”Bonusfamiljens” seriefinal sänts i SVT öppnades dörren för ytterligare avsnitt. 

Moa Herngren, Ditta Bongenhielm och Clara Herngren har under sommaren jobbat fram de stora dragen för säsong 4, och för någon vecka sedan gav SVT grönt ljus för en ny säsong. 

Felix Herngren, som regisserade flera avsnitt i första säsongen och även är en av seriens upphovsmän, är av åsikten att ”Bonusfamiljen” även kan leva längre än fyra säsonger.  

Herngren har tidigare sagt till mig:  

– Man ska alltid ta en säsong i taget, men jag är ju av den åsikten att alla serier som har en bra grund, de kan man göra i princip hur länge som helst. Sedan märker man det först i manusrummet, om det kommer några intressanta idéer eller om man står och stampar. 

– ”Bonusfamiljen” är en serie som handlar om mänskliga relationer och viljan att hitta en egen definition av vad en familj är som man är trygg med. De frågorna tror jag är ganska eviga i vårt samhälle.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”