Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Björn Runge regisserar ”Bränn alla mina brev” – Alex Schulmans bok blir film

När Alex Schulmans roman ”Bränn alla mina brev” blir film är det Björn Runge som regisserar. Foto: Jari Kantola/Stella Pictures

Björn Runge regisserar ”Bränn alla min brev”, filmen som baseras på Alex Schulmans roman med samma titel. ”För mig är det här ett passionsdrama”, säger Björn Runge i en kommentar. 

Sedan tidigare har det bekräftats att SF Studios köpt rättigheterna till Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev” och att man planerar att göra en film baserad på boken. 

Nu meddelas att Björn Runge ska regissera filmen, som man beskriver som ”en dramatiserad bearbetning av Alex Schulmans bok som väver samman tre perspektiv till en berättelse om kärlek och tragedi som överskriver både tid och rum.”

I ett pressmeddelande går att läsa att Alex Schulman ska vara kreativt inblandad i den processen att förvandla boken till film. I en kommentar säger Björn Runge: 

”För mig är det här ett passionsdrama. En uppblossande kärleksaffär som får oanade konsekvenser. Det som lockar mig är möjligheten att få gestalta människor som på olika sätt, i olika tider, förhåller sig till ett emotionellt trauma, en eldsvåda ingen försökt få kontroll över, förrän nu. I det här dramat som rör sig mellan olika tider, öppnas ögonblickens svindel mot berättelsens tydliga fond. En perfekt utgångspunkt för mig som regissör”. 

Björn Runges senaste film var ”The Wife”, där Glenn Close spelade huvudrollen och även Oscarsnominerades. 2003 kom ”Om jag vänder mig om”, som Björn Runge skrev och regisserade. Filmen tilldelades två Guldbaggar.  

”Bränn alla min brev” kom i november 2018 på Bookmark förlag, som skriver följande om handlingen: ”I ”Bränn alla mina brev” väver Alex Schulman samman tre perspektiv till en berättelse som överskrider både tid och rum. Med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser. Det är en gripande och djupt personlig skildring av passion och svartsjuka, och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.”

”Att Björn Runge regisserar ”Bränn alla mina brev” känns fantastiskt. Jag vet att han ränner till London och Los Angeles stup i kvarten och att han är väldigt attraktiv internationellt efter succén med The Wife, så jag är glad att den här svenska historien lockar honom. Bättre betyg kan inte min bok få, att han väljer den i konkurrens med allt annat som kommer i hans väg”, säger Alex Schulman i SF Studios pressmeddelande. 

Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden på SF Studios och producent för filmen:

”Schulman är enligt mig en av vår tids starkaste författare. Han har med sina böcker berört en bred publik, och det är inte utan orsak som bok efter bok han levererar blir bästsäljare och också vinner priser. Konkurrensen om filmatiseringsrätten för denna bokrättighet var hård, och jag är otroligt glad över att just vi får göra film på denna fantastiska kärleksberättelse. Att vi dessutom får göra det med Björn Runge vid regissörsrodret är en dröm. Dialogen med Runge och Schulman känns meningsfull. Schulmans känsla för rytm och dialog gör det extra roligt att göra film på ”Bränn alla mina brev”, eller i folkmun BAMB! Jag längtar efter att få presentera den för en svensk biopublik.”

Ännu finns inget premiärdatum för filmatiseringen av ”Bränn alla mina brev”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie