Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter avsnitt 3 i ”Vår tid är nu” säsong 3: ”En virvelvind av motstridiga tankar och känslor”

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt som Calle Svensson och Nina Löwander i ”Vår tid är nu” säsong 3 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Dramatiken skruvas upp i ”Vår tid är nu” säsong 3. Samtidigt som det händer saker mellan Calle och Nina, står både Christina mitt i förvirringens vindar. Manusförfattaren Ulf Kvensler beskriver det bland annat som ”en virvelvind av motstridiga tankar och känslor” när han fördjupar händelserna i säsongens tredje avsnitt och även avslöjar en av seriens kittlande hemligheter. 

Det eskalerade snabbt. 

Först en tårgasattack, nu något än värre. 

Samtidigt: stormande känslor och kärlekstrassel för både mor och dotter Löwander, medan ”Maggan” Nilsson försöker kliva bort från en mina bara för att finna sig stående på en annan. 

”Vår tid är nu” har nu nått avsnitt 3 i seriens tredje säsong, ni vet, den som innebär det kronologiska slutet för familjekrönikan. 

Det betyder också att det har gått två veckor sedan säsongspremiären och att man på riktigt kan börja jämföra årets tittarsiffror med det som har varit tidigare. Då visar det sig, exempelvis, att ”Vår tid är nu” säsong 3 fick en bättre start än seriens andra omgång. Skillnaden när man räknar samman tittarsiffrorna i broadcast och digitalt under de första åtta dagarna landar på cirka 200 000. 

Imponerande så klart, särskilt med tanke på att det handlar om en serie som bland annat levererat de högsta tittarsiffrorna i SVT för en dramaserie på mer än ett decennium.

Som säkerligen bekant hittas bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson och Ida Engvoll på seriens rollista och i bärande roller.  

Nya i ensemblen i och med säsong 3 är bland andra Julia Heveus, Oskar Laring och Morten Vang Simonsen samt Evin Ahmad och Agnes Lindström Bolmgren. 

Det tredje avsnittet har fått titeln ”Creme de la creme” och är skrivet av Ulf Kvensler och Johan Rosenlind, medan Harald Hamrell har regisserat. 

Under bilden fördjupar Ulf Kvensler, som tillsammans med Malin Nevander är huvudförfattare för ”Vår tid är nu” säsong 3, ett antal av händelserna i avsnitt 3, och avslöjar samtidigt en av seriens mer kittlande hemligheter. 

Därför: SPOILER ALERT om du inte har sett ”Creme de la creme”, det tredje avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 3 i SVT. 

Charlie Gustafsson och Evin Ahmad som Calle och Carmen i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: SVT

Den här gången går vi kärleksvägen direkt, för naturligtvis undrar man om något hade hänt mellan Calle och Carmen om de inte blivit avbrutna i köket på Djurgårdskällaren. Och: hur tänker ni kring Calle, kärlek och ensamhet? Har han varit singel sedan han erkände att han varit otrogen mot Nina eller hur har det sett ut under de där åren som tittarna inte får se i tv? 

”Nej, jag tror inte att Calle hade låtit det gå mycket längre än vad det gjorde. Han är ju chef i köket och det vore oprofessionellt att strula med en av sina underordnade. Yrkesrollen som köksmästare är enormt viktig för Calle, den är ett skyddande skal, utan den känner han sig som den skitunge från Sibirien han föddes som”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl och fortsätter: 

”Sedan finns ju Nina i närheten, och även om hon inte har några anspråk på Calle längre så bryr han sig väldigt mycket om vad hon tycker och tänker om honom. Omedvetet tror jag Calle hoppas att de ska hitta tillbaka till varandra. Han har säkert haft en del flingar och flirtar under de sex år som de varit isär, men inget allvarligare. Nina är den enda han kan tänka sig att dela sitt liv med.” 

På samma tema: Efter att Calle, Carmen och Nina pratat med polisen sitter Calle och Nina kvar ett tag. Är det månne avundsjuka som Nina känner i den stunden när hon frågar ut Calle, eller är det något annat? Helt enkelt: vad vill ni förmedla med den scenen och den som kommer senare i avsnittet, när Nina testar Calles och Carmens nya rätter, och därefter bryter ihop?

”Det vi vill förmedla är väl en glimt av att den gamla lågan, attraktionen mellan Nina och Calle, lever kvar. Ett litet hopp om att de kanske kommer att bli ihop igen. De började säsongen med en obefintlig relation, till och med fientlig från Ninas sida. Nu har de kommit på vänskaplig fot igen och jobbar ihop. Men kommer det att bli något mer?”.  

Britt (Tova Magnusson) och ”Maggan” (Josefin Neldén) på en bild från avsnitt 3, ”Creme de la creme”, i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

En hel del politik, samtidigt som det verkar som att Angelo har planer på att öppna en pizzeria, händelseförlopp som går hand i hand med de folkbildande ambitioner som ”Vår tid är nu” har, att via dramatiken också berätta om skeenden i svensk nutidshistoria. När ni skrev de här tre första avsnitten av säsong 3, hur var det att navigera bland seriens olika funktioner, att båda, för att vara lite pretentiös, upplysa och underhålla? Finns det några exempel på sådant som ni valde bort? 

”Vi försöker ju alltid underhålla i första hand. Om vi inte underhåller slutar folk titta och då blir det inget med upplysningen heller, så enkelt är det. Samtidigt var det väldigt roligt att läsa i seriens Facebookgrupp efter avsnitt 2, någon frågade ”vad betydde det där med IB som det stod på någon pärm i slutet?” Och så var det andra tittare som berättade om IB, lade upp länkar till information på nätet och så vidare. Så tittarna folkbildade varandra. Då tycker jag vi har lyckats”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter:

”Angående att välja bort saker: det finns många trådar som har försvunnit längs med vägen. Vad hände med Calles lillebror Lennart till exempel? Vi hade planer inför säsong 2 att han skulle hamna i dåligt sällskap och bli kriminell, han skulle vara Calles skugga, en påminnelse om vilken väg Calle kunde gått om han inte fått jobb i DK:s kök. Men det fanns inte riktigt plats för den historien så Lennart fick flytta till Västerås och börja jobba på ASEA istället. Det har blivit vår standardlösning i manusrummet för karaktärer som blivit överflödiga – vi låter dem flytta till Västerås. Där har de det fint. Lennart, till exempel, är gift och bor i radhus, har två ungar och en strävhårig tax som heter Fido.”

Uno avslöjas som infiltratör och Christina hör allt som sägs och planeras av John och hans gäng. Vad pågår i Christinas tankar när avsnittet tonar ut? Med sig, tänker åtminstone jag, har hon ju också mamma Ninas oro vad gäller förhållandet med John samt det som verkar vara ett minskande intresse av att faktiskt jobba med och på Nina´s? 

”Jag tror hon känner en virvelvind av motstridiga tankar och känslor. Hon känner sig sviken av Uno, hon är förälskad i John, hon vill vara nära mamma Nina men också markera att hon är självständig, hon tycker det är roligt att jobba med klubben, men samtidigt vill hon vara en del av den vision som John målar upp, att leva ett liv fullt av mening och kamp… och problemet, när hon ska sortera i allt detta, är att hon inte riktigt vet än vem hon själv är. Är hon en partyprinsessa? Eller är hon en revolutionär? Hur ska man veta det när man är 20?”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 3 hade premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.