Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Filip och Mona” på SVT med William Spetz och Anna Granath

”Filip och Mona” är en ny serie som sänds i SVT och finns tillgänglig på SVT Play. Anna Granath och William Spetz spelar huvudrollerna. Spetz har även skrivit manus med Jens Östberg, som regisserar de åtta avsnitten. Foto: SVT

SVT:s ”Filip och Mona” med William Spetz och Anna Granath spelar på rätt toner i alla åtta avsnitt. Det är en melodi man gärna vill höra, men inte se mer av.  

Begravd av nya serier, nya säsonger, nya avsnitt samtidigt som andnöden blir svårare och svårare då det mesta ser likadant ut och framför allt ger upphov till samma sorts känslor är det rimligt att fundera på varför ingen ger William Spetz mer utrymme och låter honom göra sin grej. 

Som här, med SVT:s ”Filip & Mona”, där Spetz tillsammans med Anna Granath och Jens Östberg skapat en serie som kanske inte ser annorlunda ut, men som känns och då på ett någorlunda nytt sätt. 

Det är nämligen något extra med hur Spetz och Östberg – den senare regisserar också seriens åtta avsnitt – berättar om två krisande människor med hjälp av lagom tillspetsade vardagssituationer, några förvecklingar, ett antal lögner och låter allt svepas in i ömmande mänsklig värme och massa bra musik. 

Det sistnämnda är valt med fingertoppskänsla – flera låtar med The Cure, några av Frank Ocean samt bland andra Leon Bridges, Raphael Saadiq och Anderson .Paak – men än viktigare är att musiken speglar vilken emotionell plats som rollfigurerna befinner sig och även skvallrar om hur Filip och Mona är som personer och vänner, liksom son och bror samt mamma. 

Mona, spelad av Anna Granath, är utbränd och har separerat. Därför har hon lämnat jobbat som gynekolog och börjat arbetsträna i en matbutik. Där handleds hon av Filip. Han är 20 år yngre, men också vilsen, förvirrad och helt utan självdistans. Det ska visa sig att de tillsammans kan vara på väg att ta det där nödvändiga klivet över den tröskel som för dem tycks hur hög som helst. 

William Spetz och Anna Granath ligger bakom serien ”Filip och Mona”, som finns tillgänglig på SVT Play. Foto: SVT

”Filip och Mona” suddar förtjänstfullt ut gränsen mellan komedi och drama och låter de båda genrerna blandas till vad som bäst beskrivs med det slitna uttrycket dramedy och som är bland det vackraste tv-världen har när det lirar så bra som här. 

Vissa scener är roliga, andra tragiska, en del skämskuddesaktiga, men aldrig tempofattiga eller olustiga. När handlingshakar fästs i nya situationer finns ständigt en tematisk tanke om vänskap som ett slags räddare och pådrivare, vilket bidrar till att balansen mellan komedi och tragedi aldrig slår över och välter vågen. 

Den lyckade helhetskänslan hjälps också av att ”Filip och Mona” har 20 minuter per avsnitt att spela med, använder varje sekund på rätt sätt samtidigt som de innehåller mer djup, känsla och story än många timmeslånga dramaserier.

Därmed är det även en serie som ramar in exakt det som SVT ska göra på Play: bra berättelser i ett annorlunda format än de linjära satsningarna, och något som primärt är gjort för en digital publik och så snabbt ut med alla avsnitt på en och samma gång. 

När dessutom slutet på ”Filip och Mona” är kryddat precis rätt finns inte anledning att vilja ha mer av samma. Kort är gott, med då naturligtvis med hopp om att Spetz, Granath och Östberg gör något nytt som återigen ger oss tv-tittare ett givet val i den stadiga ström av nya serier, säsonger och avsnitt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier

# Alla åtta avsnitt av ”Filip och Mona” finns tillgängliga på SVT Play. Serien bygger på en idé av William Spetz och Anna Granath. Spetz och och Jens Östberg har skrivit manus, och Östberg regisserat. William Spetz och Anna Granath spelar huvudrollerna Filip och Mona. På rollistan finns bland andra Joel Lützow, Ludde Hagberg, Sven Björklund, Edvin Endre och Leif Andrée. Serien är producerad av Art&Bob för SVT med Lina Åström som exekutiv producent.