Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter avsnitt 2 i ”Vår tid är nu” säsong 3: ”Tror hon har vissa drag av psykopati”

”Vår tid är nu” säsong 3 innebär den kronologiska avslutningen för serien. Här: Hedda Stiernstedt som Nina Löwander på en bild från avsnitt 2. Foto: Johan Paulin/SVT

Nya vändningar och nya handlingstrådar att dra i. Efter det andra avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 3 lanserar även seriens huvudförfattare Ulf Kvensler en ny bild av äktenskapet mellan Peter och Ester. ”Detta är så pass ovanligt att vi, när vi utsätts för det, väljer att tro på det sannolikare alternativet – att personen faktiskt talar sanning”, skriver Ulf Kvensler bland annat i ett mejl. 

Vad är väl en dans på Nina´s? 

När ”Vår tid är nu” fortsätter sin tredje säsong är fokus fortsatt på ett förväntat nav av rollfigurer: Familjen Löwander naturligtvis och då med en hel del ljus på Christina; ”Maggan” Nilsson och hennes son Uno, som båda gläntar på dörrar som kan få förödande konsekvenser; sedan, lite vid sidan, står Ester och drar i trådar som verkar ha stor betydelse. 

Avsnitt 2 i ”Vår tid är nu” säsong 3 har fått titeln ”VIP”, och syftar på möjligheten för Nina och Christina Löwander att få nattklubben Nina´s på fötter efter premiärkvällens drabbande händelser. 

Ulf Kvensler har skrivit avsnittets manus, som Harald Hamrell regisserar. På rollistan, precis som tidigare: Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo, Rasmus Troedsson, liksom Tova Magnusson och Ida Engvoll. 

Nya i ensemblen är bland andra Julia Heveus, Oskar Laring och Morten Vang Simonsen. Hon spelar Nina Löwanders dotter Christina, medan Laring gör rollen som Uno, son till ”Maggan” Nilsson. Morten Vang Simonsen spelar John. 

Under bilden berättar Ulf Kvensler mer om de avgörande händelserna i avsnitt 2, och hur han och resten av manusgänget – Malin Nevander, Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund – tänkt att kring rollfigurernas agerande. Kvensler avslöjar även några detaljer om vad som försiggått mellan seriens andra och tredje säsong som tittarna inte har fått se. 

Därför: SPOILER ALERT om du inte har sett avsnitt 2 i ”Vår tid är nu” säsong 3 i SVT. 

Morten Vang Simonsen och Julia Heveus som John och Christina i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

Efter tårgasattacken väljer Nina att konfrontera Peter. Han förnekar bestämt att han har något med den att göra. Sedan säsong 2 avslutades – då var ju arvstvisten efter Helgas bortgång grejen – och fram till där vi befinner oss nu, går det att säga att det funnits en syskonrelation mellan Peter och Nina och vad har dessa slitningar inneburit för respektive rollfigur? 

”Nej, jag tror att de har haft minimal kontakt under åren mellan säsong 2 och 3. Peter undersökte säkert möjligheterna att få Helgas testamente ogiltigförklarat men gav snart upp. Sedan har Peter ägnat sig åt att bygga upp nattklubben Royal tillsammans med Ester. Det smärtar säkert Nina att hon och Peter blivit fiender, men det är ändå ingenting jämfört med det svek hon upplever att Calle utsatt henne för. Och de senaste åren har hon ägnat åt att bygga upp sin relation med Christina. Så Peter har inte riktigt varit på Ninas radar, tror jag, men i och med att hon startar ”Nina’s” så hamnar de på nytt på kollisionskurs.”  

I slutet av avsnittet framgår att det är Ester, tillsammans med Mirko, som drar i trådarna och är ansvarig för tårgasattacken på Nina´s. Ester berättar om sina skäl, medan Mirko tycks motivera sin medverkan med skäl som dels är ekonomiska och dels beror på att Ester ska bli nöjd. För Ester, finns det något djupare som hon inte säger? Hämnd på familjen Löwander? Maktfullkomlighet? 

”Hämnd, eller revansch, är säkert ett viktigt motiv för Ester. Hon känner att hon aldrig riktigt accepterats av familjen Löwander, hennes bidrag till verksamheten har alltid nedvärderats av Nina upplever hon. När Nina var sjuk var det Ester och Peter som höll skutan flytande, men ingen har tackat henne för det.”

Accepterar Peter verkligen det som Ester säger om att Mirko inte är involverad i tårgasattacken och har han ingen aning om Esters och Mirkos kärleksaffär? Av de få glimtar man fått se i inledningen av säsongen verkar inte äktenskapet med Ester ha gått som en dans sedan vi träffade dem sist i säsong 2. 

”För det första tror jag att Ester har vissa drag av psykopati. Hon kan till exempel ljuga helt obehindrat och trovärdigt. Detta är så pass ovanligt att vi, när vi utsätts för det, väljer att tro på det sannolikare alternativet – att personen faktiskt talar sanning. Och Peter vill nog gärna tro på Ester också. Annars måste han ju erkänna för sig själv att han gift sig och skaffat barn med en djupt omoralisk person”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl och fortsätter: 

”Jag tror Peter alltid har uppskattat Esters gåpåar-anda, hennes fräckhet, hennes benägenhet att ta stora risker för att vinna. Han har gått igång på det, tyckt det varit sexigt. Han vill inte gärna inse att samma egenskaper, i övermått, kan vara djupt obehagliga.”

Ida Engvoll som Ester i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: SVT

”Maggan” Nilsson är numera socialborgarråd. I avsnitt 2 gör polisen en razzia på en svartklubb där ”Maggan” befinner sig. Skandal så klart, och något jag misstänker ni kommer vända och vrida på längre fram. Finns det några djupare anledningar till att ”Maggan” faktiskt väljer att gå på svartklubben? Hon tycks ju stå med ett ben i en tid, och med det andra i den förändringen som tycks vara på väg, samtidigt som hon ständigt måste kämpa med att väga det privata mot hennes roll som politiker.  

”Djupast sett tror jag att Maggan följer med ner på svartklubben för att det är Lilly som ber henne. Hon tror naturligtvis inte att hon ska fastna i en razzia, men om någon annan än Lilly bett henne hade hon säkert inte tagit risken överhuvudtaget. Lilly var hennes första stora kärlek och lite av den ursprungliga lågan brinner ännu kvar.”

Maten serveras kall på Djurgårdskällaren och det verkar finnas ett slags kokande kaos i köket, när ingen med erfarenhet håller i slevarna. Till slut känner sig Nina tvingad att be Calle komma tillbaka som köksmästare, om än bara för en kväll. Hur ligger det till här – sväljer hon sin stolthet i restaurangen och nattklubbens namn, eller har Nina en inre längtan efter att ha Calle lite närmare sig än tidigare?

”Ja, jag tror på det senare alternativet. Nina stretar ju emot i det längsta, men när krisen på restaurangen tvingar henne att be Calle komma tillbaka, och han gör det – då upptäcker hon nog att hon i själva verket längtat efter att ha honom närmare sig.” 

 Uno är en infiltratör. Bland det sista som syns i avsnittet är de till utseendet alltid lika tråkiga pärmar där man bland annat kan läsa IB på ryggen. Vi har alltså att göra med Försvarsstabens underrättelseorganisation. Berätta, hur kom ni fram till att detta skulle vara en del av tredje säsongen och hur gick diskussionerna? I och med att det är Uno läggs naturligtvis än mer vedträn på den triangeldrama-brasa som brinner mellan Christina, John och Uno, men fanns det andra rollfigurer som ni tänkte kunde ha samma funktion som den Uno har? 

”Nej, vi tyckte Uno kände som en trovärdig rekryt som infiltratör för IB vid den här tiden. Vi vet ju att IB byggdes upp av försvarsstaben och Socialdemokraterna gemensamt, som ett sätt att kartlägga hotet från kommunistiskt spioneri och sabotage. Man rekryterade gärna folk med bakgrund inom facket eller partiet som man litade hundraprocentigt på. Och studentkretsar var intressanta mål”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”Det fanns till exempel en infiltratör som internt på IB kallades ”kandidaten”, om jag minns rätt, som hade till uppgift att infiltrera och kartlägga extremvänstern vid universitetet i Lund. Så Uno, som son till en ledande socialdemokratisk politiker och student vid universitetet, borde varit en drömvärvning för IB.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 3 hade premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.