Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Felix Herngren efter sin medverkan i ”Vår tid är nu”: ”Lite läskigt, det måste jag erkänna”

Felix Herngren på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3, som sänds i SVT. Herngren gör en mindre roll som har stor betydelse för handlingen. Foto: SVT

En vändning i handlingen och plötsligt sitter Felix Herngren i ”Vår tid är nu”. För Herngren innebär rollen i SVT:s tittarsuccé att en dröm gick i uppfyllelse, samtidigt som han säger: ”Det var lite läskigt också, det måste jag erkänna.”

Från Alex i ”Solsidan” till 60-talskostymer i ”Vår tid är nu”: I det andra avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 3 syns Felix Herngren för första gången i SVT:s tittarsuccé. 

Att Felix Herngren, 52, skulle medverka i ”Vår tid är nu” berättades det om för första gången i ”Här är ditt liv” på Dplay och i Kanal 5. Det enda som då sades om hans roll var att Herngren spelar en tjänsteman i underrättelsetjänsten.

Även från SVT:s håll var det sparsmakat med detaljer. Jan-Erik Westman, kommunikationsansvarig på SVT, berättade exempelvis bara att Herngren gör en roll som inte är jättestor, men betydelsefull för handlingen. 

Ett tag efter det pratade jag med Felix Herngren, mest känd som regissör för publikframgångar som ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och som mannen bakom serier som ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen”, om ”Vår tid är nu” och hans medverkan i serien: 

– Det var så otroligt roligt att få frågan om ”Vår tid är nu”. Jag har länge haft en dröm att få göra en dramaroll, så det kändes så himla kul att de ringde och frågade. Det var lite läskigt också, det måste jag erkänna.

Läskigt, säger du. Berätta hur du upplevde inspelningen, då det ju exemplevis är någon annan som regisserar. 

– Min inställning som skådis är att till hundra procent lyssna på regissören, sedan är det klart att jag kan komma med någon idé om jag märker att det finns utrymme. Här tyckte jag att det var väldigt skönt att helt fokusera på rollprestationen, säger Felix Herngren och fortsätter: 

– Det här var ju för tredje säsongen, så jag kände mig verkligen i trygga händer. Det är ett helt maskineri som är väldigt trimmat och har en väldig klar bild av vad de ville ha. 

Och så fick du göra drama i stället för humor. 

– Hela mitt yrkesverksamma liv har gått ut på att i varenda sekund försöka tänka ut hur man kan bli lite roligare, antingen i stora gester eller med små medel. Så det var verkligen en omställning att bara försöka vara och koppla bort den där rolighetsmotorn som ligger och tuggar i huvudet i normala fall. En helt ny erfarenhet, verkligen. 

Det låter som en utmaning ändå?

– Det var en utmaning, särskilt att prata tidsenligt. Jag improviserar väldigt mycket i i humorsammanhang och låter texten flyta fritt i huvudet och mer tänka situation, vilket är ett sätt att skapa nerv. När man ska prata 70-talssvenska, då får man verkligen hålla tungan rätt i mun. 

Kände du att din roll i ”Vår tid är nu” gav blodad tand och att du vill göra mer av samma sort? 

– Gud ja. Jag vill verkligen göra mer sådant här. Det var väldigt kul. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 3 hade premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind. 

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström. 

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020. 

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.