SPOILER ALERT

Rekordsiffror för nya ”Solsidan” – så många har sett premiären

”Solsidan” säsong 6 slår rekord. Premiäravsnittet är det mest sedda någonsin på C More och TV4 Play.På bilden: Johan Rheborg och Josephine Bornebusch. Foto: C More/TV4

”Solsidan” slår rekord. Premiären av seriens sjätte säsong är nu det mest sedda avsnittet någonsin på C More och TV4 Play. ”Det märks att vi är många som har längtat efter den pricksäkra och samtidsskildrande humorn som bara gänget på ”Solsidan” kan leverera”, säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More. 

2,3 miljoner.

Det är totalsiffran för hur många som har sett första avsnittet i nya säsongen av ”Solsidan” i TV4 och på C More från premiärdagen fram till i dag, 30 oktober. 

I ett pressmeddelande går det att läsa att den totala onlineratingen för TV4 Play och C More uppgår till 500 000 tittare. Detta ska vara de bästa siffrorna någonsin för ett avsnitt på de två digitala tjänsterna. 

Då C More, likt andra streamingtjänster, sällan delar med sig av tittarsiffror finns få exempel att jämföra med. Närmast i tid ligger första säsongen av Colin Nutleys miniserie ”Bröllop, begravning och dop”. Efter den premiären gick det att läsa i ett pressmeddelande att det var 1 330 000 som såg första avsnittet i TV4, vilket tillsammans med siffrorna för tittandet i C More gjorde att det varit fler än 1,5 miljoner. 

Samtidigt är det svårt att jämföra de båda siffrorna, då ”Bröllop, begravning och dop” först hade premiär på C More och sedan, två veckor senare, började sändas i TV4. 

Som kanske bekant var tanken att samma skulle gälla för den nya säsongen av ”Solsidan”. Strax innan premiären på C More ändrade sig Bonnier Broadcasting och meddelade att de nya avsnittet skulle bli tillgängliga på C More samtidigt som de sändes i TV4. 

I en kommentar sa Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More: 

”Anledningen till att vi flyttar C More-premiären är att vi riskerar att tappa för stor del av publiken till de illegala streamingtjänsterna innan ”Solsidan” sänds på TV4 och TV4 Play. Det påverkar tittarsiffrorna och därmed möjligheten att sälja annonser. Det leder givetvis till sämre möjligheter att finansiera våra satsningar på svenskt drama och vårt övriga innehåll.”

När ”Solsidan” sedan hade premiär i TV4 var det 1 531 000 som såg tittade. Avsnitt 2, som sändes i söndag, landade enligt MMS på 1 177 000. Detta kan jämföras med seriens toppnotering linjärt, som skedde under seriens andra säsong, då det var 2 589 000 tittare som bänkande sig framför tv:n för ett av avsnitten. 

Gällande rekordsiffrorna för premiären av säsong 6 säger Fredrik Arefalk: 

”Det första avsnittet av ”Solsidan” har setts av en halv miljon tittare på våra digitala kanaler TV4 Play och C More. Det är en makalöst stark siffra som innebär ett nytt rekord. Aldrig tidigare har ett enskilt avsnitt setts av så många användare på våra digitala plattformar. Att det dessutom skett på strax över en veckas tid är mycket imponerande.”

Arefalk fortsätter: 

”Nära 2,3 miljoner tittare har sett premiäravsnittet av Solsidan i någon av våra kanaler. Det märks att vi är många som har längtat efter den pricksäkra och samtidsskildrande humorn som bara gänget på Solsidan kan leverera. Söndagarna fram till jul har en säker skrattgaranti.”

Henrik Dorsin och Malin Cederbladh som Ove och Anette Sundberg. Foto: TV4
Mia Skäringer och Felix Herngren spelar Anna och Alex i ”Solsidan”. Foto: TV4

”Solsidan” var under sina första fem säsonger ett av TV4 säkraste succékort på söndagskvällarna. Som mest, under seriens andra säsong, var det 2 589 000 tittare som bänkande sig framför tv:n för ett av avsnitten. 

I oktober förra året kom beskedet att tre nya säsonger skulle spelas in, och att dessa skulle sändas 2019, 2021 och 2023. Seriens huvudensemble – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – bekräftades samtidigt som klara för den första av dessa tre omgångar. 

Säsong 6 regisserades av Josephine Bornebusch, Emma Bucht, Hasse Ingemansson och Eddie Åhgren efter manus av Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson.

”Solsidan” säsong 6 produceras av FLX och Jarowskij, i en samproduktion mellan TV4 och C More, FLX och Jarowskij. Emma Nyberg är producent för serien.

”Solsidan” säsong 6 sänds i TV4, C More och på TV4 Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alet på Facebook för det senaste om ”Solsidan”