Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter premiären av ”Vår tid är nu” säsong 3: ”Växer till en kraft som påverkar Ninas och Peters liv i grunden”

Simone Coppo och Hedda Stiernstedt på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär 28 oktober i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

SVT:s tittarsuccé ”Vår tid är nu” fortsätter framåt. Mellan säsong 2 och den aktuella tredje säsongen 3 har det gått sex år. Vad har hänt under denna tid mellan Calle och Nina? Och hur ska man tolka de avgörande scenerna i säsongspremiären? Seriens huvudförfattare Ulf Kvensler har svaren. ”Han växer definitivt ut till en kraft som påverkar Ninas och Peters liv i grunden”, förklarar Kvensler bland annat. 

”Vår tid är nu” är tillbaka. 

Med start den 28 oktober sänds de åtta avsnitt som är säsong 3 och som innebär seriens kronologiska slut. 

I säsongspremiären är året 1968. Mycket har hänt, medan annat tycks vara likadant. Framför allt introducerar serien ett antal nya och några lagom bekanta rollfigurer. 

På rollistan för de nya avsnitten finns förstås Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo, Rasmus Troedsson, liksom Tova Magnusson och Ida Engvoll. 

Nya i ensemblen är bland andra Julia Heveus, Oskar Laring och Morten Vang Simonsen. Hon spelar Nina Löwanders dotter Christina, medan Laring gör rollen som Uno, son till ”Maggan” Nilsson. Morten Vang Simonsen spelar John, vänsteraktivist och en snubbe som beskrivs som karismatisk. 

Märk också att Evin Ahmad och Agnes Bolmgren Lindström. Den förstnämnda spelar Carmen Bolme, en rollfigur som är ny i köket på Djurgårdskällaren. Bolmgren Lindström spelar en väninna till Christina vid namn Lena Ingelson. 

Ulf Kvensler och Malin Nevander är huvudförfattare för ”Vår tid är nu” säsong 3. Även Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund har skrivit manus. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar de åtta avsnitten. 

Som sig bör då det handlar om ”Vår tid är nu” finns anledning att borra sig djupare i det som händer i handlingen. Ulf Kvensler är den som skrivit säsongspremiären och därför även den av manusförfattare som svarar på de mest brännande frågorna efter starten av säsong 3. 

Så: SPOILER ALERT om du inte har sett första avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 3 i SVT. Under bilden nämns saker som avslöjar vad som händer i avsnittet. 

Från vänster: Uno (Oskar Laring), Christina (Julia Heveus), Mark (Antonio Tengroth), som alla har bärande roller i ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

Tidigt i det allra första avsnittet av ”Vår tid är nu” studsar Nina Löwander ner för trappan för att fira freden och träffar Calle för första gången. Nu, i premiären av säsong 3, är året 1968 och bland det första som visas är bilder från Vietnamkriget. Kort därefter springer Christina, Ninas dotter, ner för samma trappor som hennes mamma gjorde 1945. Senare träffar hon Uno för första gången. Var det givet att börja säsongen på det här sättet eller fanns det andra öppningsscener som ni bollade med? 

”Nej, som vanligt vred och vände vi mycket på hur vi skulle starta första avsnittet för säsongen. Det är en ny tid, en ny restaurang, nya karaktärer – samtidigt ville vi inte att publiken skulle känna att de kom tillbaka till en helt annan serie”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl och fortsätter:  

”Vid olika tillfällen pratade vi om att börja på det politiska mötet, eller på Nina’s öppningskväll, och få tårgasattacken väldigt tidigt i avsnittet. Men vi kom fram till att det var viktigt att introducera de nya karaktärerna via de gamla så att publiken förstår deras plats i vårt universum. Därför Nina som tittar på teve, och växlar några ord med Christina, innan Christina sticker iväg ut.” 

I premiären blir det uppenbart att Calle och Nina inte är tillsammans igen. Sex år har gått mellan säsong 2 och säsong 3 och jag misstänker, exempelvis, att Calle åtminstone till en början försökte vinna tillbaka Nina, men med tanke på vad Nina säger till Calle – ”du betyder ingenting för mig” – har det inte funkat alls. Eller? Känner Nina annat än det hon säger? Vad tänker ni har hänt under mellan dem under den tid som tittarna inte får se i tv?

”Jag tror definitivt Nina ljuger när hon säger till Calle ”du betyder ingenting för mig”. Men hon ljuger så bra att hon tror på lögnen själv. Nina skulle verkligen vilja vara den där personen som, när hon blir sårad av någon, bara stryker den personen ur sitt liv och sedan går vidare. Men det kan Nina lika lite som någon annan”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter:  

”Calle var den ende hon litade på fullt ut, den ende som såg henne för den hon verkligen var. Hans otrohet lämnade ett djupt sår. Säkert försökte han få tillbaka henne då när det hände, men Nina bröt med honom och de har haft inte haft någon kontakt sedan dess. Men det kommer visa sig att Nina kanske ändå behöver Calle mer än hon vill kännas vid.”  

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt som Calle Svensson och Nina Löwander i premiären av ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: SVT

I slutet av säsongspremiären presenteras rollfiguren Mirko Kostelic på riktigt. Redan i kampanjbilden för säsong 2 fanns han i bakgrunden, i andra säsongsavslutningen syntes han för första gången och nu berättar Gustaf Löwander vad Kostelic är kapabel till samtidigt som tittarna får se honom komma gående på Peters och Esters nattklubb. Det känns naturligtvis som det finns en hel del röda trådar att koppla samman, så: vad ska man som tittare ta med sig från dessa scener och hur mycket av ett hot mot Nina och Christina är Mirko Kostelic?

”Jag vill inte avslöja för mycket om vad som händer framöver i serien, men Mirko växer definitivt ut till en kraft som påverkar bland annat Ninas och Peters liv i grunden.”  

Slutscenerna: Nina står och tittar när Christina dansar med Uno och John. Klipp till Calle som vecklar ut en äldre bild på sig själv och Nina. Triangeldrama-kopplingarna för mor och dotter Löwander är tydliga, men vad tänker Nina när hon ser Christina? Är hon, så att säga, mer orolig för sin dotter eller för restaurangen/nattklubben i den stunden? 

”Jag tror absolut hon är mest orolig för sin dotter. Nina och Christina är ju tajta när vi kommer in i handlingen, men de har en ganska grund relation eftersom Christina vuxit upp i Skåne, långt från Nina. Ninas största skräck är att stöta Christina ifrån sig igen när hon nu äntligen får henne hos sig på heltid. Nina vill nog egentligen säga till Christina att ta det försiktigt, inte binda sig för tidigt, och framförallt inte med John, som Nina får dåliga vibbar av. Men är hon verkligen så mycket mamma till Christina att hon får komma med den typen av mammaråd? Ungefär så tror jag tankarna går hos Nina.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT