Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Aaron Paul efter ”El Camino” på Netflix: ”Det finns ett helt annat slut”

Aaron Paul spelar huvudrollen i Netflix ”El Camino”, som är en fortsättning på ”Breaking bad”. Nu berättar skådespelaren om scenen som aldrig kom med i filmen. Foto: Netflix

LONDON. ”El Camino” är inte bara fortsättningen på ”Breaking bad”, utan också filmen som mot alla odds lyckades hållas hemlig hur länge som helst. Nu berättar Aaron Paul hur allt gick till och om scenen han kämpade för, men som aldrig kom i filmen. ”Det finns ett helt annat slut”, säger han. 

Aaron Paul sparkar av sig skorna och lägger sig ner på soffan som står inne på Vince Gilligans kontor. I händerna har han manuset till ”El Camino”, fortsättningen på ”Breaking bad”. Han läser noggrant. Lite mer än tre timmar senare vet Aaron Paul att han ska spela Jesse Pinkman igen. 

Sedan börjar han ljuga. 

”El Camino” följer Jesse Pinkman direkt efter hans sista scen i ”Breaking bad”, där han med hjälp av Walter White lyckas fly den fångenskap som många trodde skulle bli hans död. 

I ”El Camino” måste Jesse acceptera det som hänt och försöka gå vidare för att kunna skapa sig någon slags framtid, och allt det i en film som andas och luktar som en western och till stora delar fokuserar på den person som var ”Breaking bads” moraliska center. 

”El Camino” hade premiär 11 oktober på Netflix. Enligt streamingtjänsten var det drygt 25,7 miljoner användarkonton som såg filmen under de sju första tillgängliga dagarna. 

Inte dåligt för en film som hölls hemlig under hela inspelningen och vars producenter lyckas få till scener med Bryan Cranston och Aaron Paul i Albuquerque, New Mexico, utan att deras projekt avslöjades.

– Under tiden som vi spelade in filmen kom folk kom fram till mig, skakade min hand och ville ta en bild. De frågade vad jag sysslade med nuförtiden och jag sa att det var ett litet indieprojekt. ”Ahh, en indiefilm” och sedan tappar alla intresset, säger Aaron Paul, 40, när vi träffas på ett hotell i centrala London. 

Han fortsätter: 

– Vissa personer pressade förstås vidare. ”Du ska vara med i ”Better Call Saul”, eller hur?”, du vet, den serien spelas också in Albuquerque. ”Nej, de har paus just nu”, sa jag, men vi använder samma team och så vidare. Det var ingen, verkligen ingen, som trodde att vi spelade in ”El Camino”. 

Aaron Paul som Jesse Pinkman i ”El Camino: A Breaking Bad Movie”, som hade premiär på Netflix 11 oktober. Foto: Netflix

Redan när Vince Gilligan skrev finalavsnittet av ”Breaking bad” började han fundera: Var åker Jesse och hur går det för honom? Kort efter att seriens sista avsnitt hade sänts började Gilligan även dagdrömma om Jesses flykt. Senare, när ”Breaking Bad” skulle fira 10 år, funderade Gilligan på att skriva ett avsnitt som var 15-20 minuter långt. 

Det utvecklades snabbt till en film, för, som Aaron Paul uttrycker det, varför inte göra en film när man ha chansen

Samtidigt, och detta är inget som Aaron Paul vill sticka under stolen, finns det fördelar med att göra en serie i stället för en film. 

Den första versionen av ”El Camino” var nära tre timmar lång och därför skulle mycket bort. En del av de scener som försvann är sådana som Aaron Paul gärna hade haft kvar – särskilt en av dem. 

– Mycket av det där var scener som trimmades, sådana scener som andades lite mer i första klippningen. Men sedan finns det scener som ströks redan i manusprocessen, och scener som klipptes bort när filmen skulle bli kortare. 

– Det finns ett helt annat slut där man får höra Jesse, i en voice-over, berätta vad som står i brevet till Brock. I den ursprungliga versionen får man alltså höra vad som står i brevet, och det var en sakerna som jag verkligen kämpade för att få ha kvar. 

– Redan innan vi började inspelningen, det var kanske fjärde eller femte gången som manuset skrevs om, märkte jag att något var annorlunda. Jag ringde Vince och undrade: ”Varför? Varför är det här borta?”. 

 Vad svarade han?

– Han är en gentleman, med en dialekt som man genast hör är från södern, och sa att han tyckte att scenen sänkte stämningen i slutet eftersom den påminde tittarna om allt som hänt. Men jag kämpade för att det skulle vara kvar och att jag åtminstone skulle få spela in voice-overn.  

 Vad står det i brevet Jesse skriver? 

– Brevet var det enda jag tog från inspelningen faktiskt, fast jag tänker inte säga vad det står i det. Jag önskar jag kunde berätta vad det står, för det är ett vackert, genomtänkt brev, och det första som Vince skrev när han skrev manuset. Det allra, allra första han skrev var alltså ett brev från Jesse till Brock. 

Filmen ger dig och Bryan Cranston chansen att spela mot varandra igen som Jesse och Walter. Er relationen har alltid känts speciell. Vad betyder den, både professionellt och privat? 

– Allt. Han blev snabbt min mentor under inspelningen av första säsongen av ”Breaking bad”. Jag lärde mig så mycket av honom, bland annat vad det innebär att vara första namnet på listan och hur man ska bete sig då. Han var och är fortfarande en fantastisk ledare. En vacker människa, som också är otroligt omogen på ett bra sätt. 

Sista scenen i filmen var också den sista du gjorde som Jesse. Hur var det? 

– Det var vackert. Du vet, scenen är ju som en spegel av Jesses sista scenen i ”Breaking bad”, men samtidigt på helt motsatta sidor, emotionellt. 

– I seriens sista scen skriker han, han gråter, han skrattar, allt det där, medan han i sista scenen av ”El Camino” kan andas ut. Han har funnit någon slags inre frid. 

Efter den scenen, vad tror du väntar för Jesse?

– Han har en skumpig väg framför sig. Han måste titta över axeln resten av sitt liv, för folk letar fortfarande efter honom. 

Med tanke på vad Jesse är kapabel till, tror du att han lyckas hålla sig i skinnet, eller är han tillbaka i samma fotspår efter några månader på Alaska? 

– Du har rätt i att han är kapabel till mycket, men mycket av det han har gjort har berott på att han har haft ryggen mot väggen – ofta på grund av Walter White – och försökt få ryggen fri.

– Nu är Walter White död – jag lovat att han är död, ingen kan väl tro något annat – och Jesse kan därmed hålla huvudet nere och händerna rena. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier