Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är nya ”Solsidan” i TV4 och C More – recension av hela säsong 6

Henrik Dorsin och Felix Herngren på en bild från ”Solsidan” säsong 6, som har premiär 20 oktober i TV4 och C More. Foto: TV4

Johan Rheborg och Josephine Bornebusch äger nya säsongen av ”Solsidan”. Samtidigt: när TV4:s tittarsuccé fortsätter i samma säkra spår missar seriens nystart att efter snart tio år utvecklas till något annat. 

”Solsidan” kan vara kirurgiskt detaljerad när den dissekerar samtiden, och även låta rollfigurernas inre osäkerhet spela rysk pinsamhetsroulett i scener som numera får anses vara svenska tv-klassiker. 

Naturligtvis finns flera exempel på båda i ”Solsidans” nya säsong, men efter att sett alla tio avsnitt är det historierna i den senare kategorin som står ut. Den yttre igenkänning som tidigare varit ”Solsidans” mest uppblåsta kännetecken är numera inte lika påtaglig, och känns vid flera tillfällen mindre viktig jämfört med det som pågår i rollfigurernas inre.

Visst, och som exempel: få tittare verkar vilja fördjupa sig i de psykologiska orsakerna bakom Ove Sundbergs beteende, men ”Solsidan” säsong 6 öppnar åtminstone en dörr och kastar ut flera pusselbitar som förklarar varför seriens personer agerar som de gör, något som efter 50 avsnitt är nödvändigt och ett krav för att kunna stå ut i det trånga rum där nya och gamla serier vrålar efter uppmärksamhet.  

Minns även att ”Solsidan” säsong 5 koncentrerade en storybåge – den är fortsatt seriens bästa – kring Fredde och Mickan Schillers äktenskap och sedan fortsatte på samma linje i långfilmen, fast då med Anna och Alex; en ny väg bort från gapskrattet där humor och allvar försökte balansera på samma lina. 

Lisa Nilsson och Mia Skäringer på en bild från ”Solsidan” säsong 6. Foto: TV4/C More
Josephine Bornebusch och Johan Rheborg som Mickan och Fredde Schiller i ”Solsidan” säsong 6. Foto: TV4

I de nya avsnitten finns situationer som bränner till på riktigt och ruckar en aning på seriens ton. Felix Herngren och Magnus Krepper, som spelar Annas bror, är involverade i en historia som ser ut att vara på väg åt ett håll, men som landar på säker mark, vilket förtar en möjlighet för ”Solsidan” att tänja på gränserna och testa nytt.

Detta missade tillfälle är förstås förståelig med tanke på att det, trots allt, handlar om TV4:s superhit, men likaväl kommer det att gräma de av oss som i seriens rollfigurer ser annat än flabb och trivsam situationskomik, hur behagligt det än kan vara för stunden. 

Sorg och humor går ju ändå hand i hand. 

Säkert är i alla fall att säsong 6 tillhör Johan Rheborg och Josephine Bornebusch. Deras längre storybågar är de roligaste och mest intressanta, samtidigt som Bornebusch med tillförlitlig hand styr fyra avsnitt som regissör. 

Att ”Solsidan” dessutom stänger säsongen med vad som känns som en för sammanhanget spännande cliffhanger lovar gott inför de två omgångar som har premiär 2021 respektive 2023. 

Med facit i hand är det därför imponerande att gänget bakom och framför kameran fortfarande kan kasta situationer på väggen och få de flesta av dem att fastna. 

Så även om startsträcken i den nya säsongen är lite för lång, kommer höjdpunkter längre fram väl värda att vänta på både för de som vill skratta och de som är intresserade av att ta del av var huvudrollsfigurerna är på väg som människor. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alet på Facebook för det senaste om ”Solsidan”

# ”Solsidan” säsong 6 har premiär 20 oktober i TV4 och C More. Felix Herngren är kreativ chef för säsongen, vars avsnitt regisseras av Emma Bucht, Hasse Ingemansson, Eddie Åhgren och Josephine Bornebusch. Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson har skrivit manus och på rollistan finns bland andra Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin, Malin Cederbladh, Katia Winter, Peter Apelgren och Josef Fares.”Solsidan” säsong 6 produceras av FLX och Jarowskij, i en samproduktion mellan TV4 och C More, FLX och Jarowskij. Emma Nyberg är producent för serien.