Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Fredrik Backmans ”Folk med ångest” blir Netflix nya serie – Felix Herngren regisserar, Camilla Ahlgren skriver manus

Fredrik Backmans roman ”Folk med ångest” blir Netflix nästa originalserie i regi av Felix Herngren efter ett manus av Camilla Ahlgren. Foto: Netflix

Fredrik Backmans ”Folk med ångest” blir nästa svenska originalserie hos Netflix. Felix Herngren regisserar, Camilla Ahlgren skriver manus och FLX producerar. ”Det känns otroligt lustfyllt att få förtroendet att gestalta denna fina bok ihop med Camilla Ahlgren”, säger Felix Herngren i en kommentar. 

Netflix har hittat nästa svenska originalserie. 

I ett pressmeddelande meddelar streamingjätten att Fredrik Backmans roman ”Folk med ångest” ska bli tv-serie i regi av Felix Herngren och med Camilla Ahlgren – hon var huvudförfattare för ”Störst av allt” samt manusredaktör för ”Bron” – som manusförfattare.  

Serien produceras av FLX, som även gjorde Netflix första svenska originalserie ”Störst av allt” samt kommande serien ”Kärlek & Anarki”, som Lisa Langseth regisserar.  

Fredrik Backman säger i samma pressmeddelande: 

”Min fru och jag känner att FLX de senaste åren visat en enorm spännvidd inte bara i sin humor, utan framför allt i sitt drama, så vi är innerligt glada och stolta över att de vill ta sig an just den här historien. Felix Herngren är en sällsynt berättare med en unik komisk känslighet som är en dröm att få jobba med. Camilla Ahlgren förstår det bräckliga och stökiga i människor och skriver personer, aldrig bara karaktärer. Vi kunde inte ha lämnat den här boken i bättre händer.”

Netflix beskriver ”Folk med ångest” som en ”orimligt stökig komedi” som utspelar sig under ett ”gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en höggravid kvinna, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud.”

Vidare om handlingen: Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör får vi efteråt höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?”. 

Felix Herngren om den kommande serien:

”Fredrik Backman har en unik blick och förmåga att skildra människor och hitta intressanta historier som speglar Sverige. Det känns otroligt lustfyllt att få förtroendet att gestalta denna fina bok ihop med Camilla Ahlgren. Att vi dessutom fortsätter vårt samarbete med Netflix som kommer se till att den här fantastiska berättelsen kommer ut i världen känns fantastiskt”. 

Tesha Crawford, Director of International Originals Netflix Northern Europe, i en kommentar: 

”Vi är mycket glada över att fortsätta vårt fantastiska samarbete med FLX efter lanseringen av vår första svenska originalserie ”Störst av allt” tidigare i år. Det ska bli spännande att se hur komedi möter drama i denna serie regisserad av Felix Herngren och med manus av Camilla Ahlgren. Vi ser verkligen fram emot att få följa hur de tar sig an, och ger nytt liv till, Fredrik Backmans älskade berättelse.”

”Folk med ångest” produceras av Fatima Varhos från FLX tillsammans med de exekutiva producenterna Pontus Edgren och Martina Håkansson. Exekutiva producenter är även Fredrik Backman, Neda Backman samt Tor Jonasson från Salomonsson Agency.

Ännu finns inga bekräftade datum för inspelningsstart eller för när ”Folk med ångest” har premiär på Netflix.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix serier och filmer