Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Spelet bakom kulisserna inför historiska ändringen i ”Bachelor Sverige”

Malin Stenbäck och Simon Hermansson på en bild från ”Bachelor Sverige”, vars nuvarande säsong skriver tv-historia. Foto: TV4

Efter att beslutet klubbats av formatägarna finslipade TV4 och produktionsbolaget Warner Bros sina planer i flera veckor. När ytterligare en manlig deltagare presenterades i ”Bachelor Sverige” uppstod ändå stor tv-dramatik. Så här gick spelet bakom kulisserna inför den historiska ändringen i tv-programmet. ”Det var ett par svettiga dagar för alla. En hel produktion stod på spel och vi hade hela tv-världens ögon på oss”, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent på TV4. 

Och så stod han där. 

När helikoptern landade var de kvinnliga deltagarna fortfarande inte medvetna om att Felix Almsved skulle kärlekstävla i den femte svenska ”Bachelor”-säsongen som sänts i TV4 Play, Sjuan och C More. 

Resultatet: häpna, sura, men också intresserade miner. 

Överraskningen beskrevs som ”historisk” av programledaren Malin Stenbäck. Hon har rätt. Inför inspelningen av den nu pågående säsongen har TV4 tillsammans med Warner Bros Sverige i största hemlighet jobbat bakom kulisserna för att få godkänt att göra ändringen som förändrar allt i programmet. 

Aldrig tidigare, i något land eller under ”Bachelors” 25-åriga historia har tv-programmet gjorts med två konkurrerande deltagare, i detta fall Simon Hermansson och Felix Almsved. 

Programformatet ägs av Warner Bros International, vilket betyder att det var de som avgjorde om TV4:s idé var något att satsa på eller inte.

– Den internationella formatschefen sa till mig personligen att de hade sagt nej direkt till ett sånt här vågat experiment om frågan inte hade kommit från Sverige. Så högt förtroende har de för produktionen vi gör med svenska Warner, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent för ”Bachelor Sverige”, och fortsätter:

– Han sa att de enbart hade tillåtit USA, Australien eller Sverige att göra såhär. Det är såklart en fjäder i hatten.

En bild från inspelningen av ”Bachelor Sverige”, som sänds i Sjuan, TV4 Play och C More. Foto: TV4
Felix Almsved, som dök upp som en överraskning för tittarna liksom deltagarna i ”Bachelor Sverige”. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

 

När Warner Bros International sagt ja, började det riktiga arbetet. Vad behövde förändras och på vilket sätt? 

Men framför allt: hur ska man agera om något går snett? 

– Tillsammans med produktionsbolaget Warner Bros Sverige lade vi flera veckor på att finslipa planerna på varenda detalj i detta nya utförande. Hur skulle en rosceremoni gå till? Vem ska dejta vem? När ska de ses? Hur ska det presenteras? Vad gör vi om allt går åt helvete..?, säger Hans Abrahamsson och fortsätter berätta om dagen när Simon Hermansson fick beskedet på plats i Sydafrika att ytterligare en bachelor skulle tävla om de kvinnliga deltagarnas gunst: 

– Det var ett par svettiga dagar för alla. En hel produktion stod på spel och vi hade hela tv-världens ögon på oss. Jag vill inte spoila innehållet för tittaren, men jag är tacksam att Simon lät oss filma hans reaktion och de resultat den innebar för programmet.

Warner Bros International presenterar denna vecka den svenska versionen av ”Bachelor” på tv-mässan MIPCOM i Cannes.

– Vi är medvetna att Kanal 5 för över 15 år sen sände en ”Bachelor”-variant där en norsk produktion vid något tillfälle slogs ihop med en svensk produktion. Men det var något helt annat. Det var fortfarande två skilda program, men med några beröringspunkter. Att fullt ut integrera en ny bachelor, låta dem slåss om samma tjejer hela säsongen och ha gemensamma rosceremonier har inte gjorts förut. Där är vi världsunika. Och det vittnar det stora internationella intresset om, säger Hans Abrahamsson och fortsätter: 

– Alla tv-formatsägare brottas med att hålla fast i traditionellt framgångsrika format och samtidigt kunna visa på utveckling. Vår nya version av ”Bachelor” kanske är svaret, det återstår att se. För mig är det såklart viktigast att vi når de svenska tittarna på TV4 Play och Sjuan under hösten. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om tv-program i TV4

# ”Bachelor Sverige” sänds måndag till torsdag på TV4 Play och Sjuan. Veckans avsnitt blir även tillgängliga i C More på måndagarna.