SPOILER ALERT

”Top Dog” med Josefin Asplund, Alexej Manvelov har premiär 2020 på TV4, C More – baseras på Jens Lapidus böcker

TV4 och C More bekräftar nu att tv-serien ”Top dog”, baserad på Jens Lapidus boktrilogi med samma namn, har premiär 2020. Josefin Asplund, Alexej Manvelov, Gustav Lindh och Peter Gardiner finns på rollistan. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

Jens Lapidus boktrilogi ”Top Dog” blir tv-serie med Josefin Asplund, Alexej Manvelov, Peter Gardiner och Gustav Lindh. Serien, som är på åtta avsnitt, har premiär 2020 på C More och TV4. 

Det är under tv-mässan MIPCOM i Cannes som Bonnier Broadcasting kommer berätta att man ska sända tv-serien ”Top Dog”, som bygger på författaren Jens Lapidus boktrilogi ”Top Dog”. 

I februari förra året blev det känt att produktionsbolaget Filmlance köpt rättigheterna till Lapidus trilogi, som innehåller böckerna ”VIP-rummet”, ”Sthlm Delete” och ”Top Dogg”. 

Nu bekräftar alltså C More och TV4 att man ska sända serien med start 2020 och att Josefin Asplund och Alexej Manvelov spelar huvudrollerna. 

På rollistan finns också Gustav Lindh, Peter Gardiner, Christian Hillborg, Joel Spira, Kardo Razzazi, Mahmut Suvakci, Bekzod Kuliev, Amanda Ooms, Lina Englund och Felice Jankell.

Jens Lapidus säger i en kommentar: 

Det är spännande att ”Top Dog” nu har blivit tv-serie. Utifrån det jag har sett kan jag säga så här: det kommer att bli dunder. Jag har inte varit inne och pillat i detaljer, men det viktigaste med adaptioner av mina verk är att autenticiteten består. Äktheten ska genomsyra allt och där utgör manus, regi och skådespelarna de grundläggande byggstenarna. Det jag har sett av Josefin och Alexej bådar gott, de har perfekt anslag.”

I ett pressmeddelande går att läsa om serien handlar om ”krocken mellan den drivna affärsjuristen Emily Jansson, spelad av Josefin Asplund och ex-brottslingen Teddy Maksumic, som spelas av Alexej Manvelov.” 

Vidare om handlingen: ”Ett mystiskt försvinnande förenar två helt olika världar, och ett ytterst omaka par – juristen Emily och den villkorligt frigivna Teddy. De har två motsatta viljor. Hon vill upp. Han vill ut. Hon vill trygga sin framtid, han vill lämna sitt gamla liv. Båda tvingas tänka om när de hamnar mitt i en smutsig härva där det förflutna kommer ikapp, där framtidsdrömmar krossas, och där ingenting är vad det ser ut att var.”

Alexej Manvelov och Josefin Asplund spelar huvudrollerna i ”Top Dog”, en ny serie på TV4 och C More med premiär 2020. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

Josefins Asplund säger i samma pressmeddelande:  

”Jag gick igång på hur de här världarna och karaktärerna möts och skildras, hur olika de är men ändå så lika, att Emily är en hårt arbetande karriärist som ska upp i toppen och att det får ta ett tag innan vi lär känna henne på djupet. Det är något som känns sällsynt och spännande. Det har dessutom varit en ynnest att få jobba med ett så professionellt team! Det har varit hög nivå och kvalité på den här produktionen och det märks i slutresultatet.”

Alexej Manvelov i en kommentar: 

”Det är intressant hur två sociala ytterligheter sammanvävs i samma historia, men det som verkligen är sällsynt, och som fick mig att vilja vara en del av ”Top Dog”, var hur autentiskt Teddys resa, dilemman och relationer var skrivna, och med regissörens vision för projektet så visste jag att det var en vinnare. ”Top Dog” är berättat med mycket omsorg från alla avdelningar. Inspelningen ställde höga krav på kreatörerna, och det engagemanget syns, och känns, i materialet.”

Veronica Zacco är huvudförfattare för ”Top dog”, medan Josefin Johansson, Amanda Högberg, Linnea Möller Lindh, Dunja Vujovic, Lovisa Milles, Gunnar A.K. Järvstad och Alexis Almström ha skrivit manus. 

Molly Hartleb, som tidigare bland annat gjort ”Vår tid är nu”, är konceptuerande regissör för ”Top dog”, medan Alexis Almström regisserar. 

Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4, säger i en kommentar: 

”Jens Lapidus är unik i sitt författarskap med sin autenticitet och helt egna genre. Att vi har fått möjligheten att ta böckerna vidare till tv-serie tillsammans med Filmlance har hela tiden känts otroligt lyxigt. Det känns extra kul att vi presenterar denna svenska och lokalt förankrade historia på jättemarknaden MIPCOM i Cannes, där förväntningarna är minst sagt höga.”

”Top dog” produceras av Anna Wallmark, Olof Spaak och Teresa Alldén på Filmlance, som är en del av Endemol Shine Group, för C More och TV4 i samproduktion med ZDF och Film Capital Stockholm Fund. ZDF Enterprises distribuerar serien internationellt.

”Top dog”, som är på åtta avsnitt, har premiär 2020 på C More och TV4. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om tv-serier på C More och TV4