Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Innan vi dör” säsong 2 – premiär 13 oktober i SVT

Adam Pålsson, Magnus Krepper och Marie Richardson på en bild från ”Innan vi dör” säsong 2, som har premiär 13 oktober i SVT. Foto: Peter Cederling/SVT

”Innan vi dör” suger sig fast. Halvvägs in seriens andra säsong drabbas man av stor nyfikenhet på fortsättningen. 

Färgerna är fortsatt skandinaviska medan den ständigt illavarslande känslan att allt snart går åt skogen lägger sig som en virkad tjocktröja över den nya omgången av ”Innan vi dör”. 

Säsong 2 sprintar med självklara steg redan från start och tappar inte mycket fart under de fyra första avsnitten. Under tiden leder huvudmanusförfattarna Niklas Rockström och Wilhelm Behrman handlingen mot så isiga vägar att berättelsen inte kan annat än halka. 

Till exempel talar seriens egen logik mot att rollfigurer ska överleva till nästa avsnitt, men sedan står de där, i flera fall helskinnade, trots att serien knappast kan anklagas för att skydda alla sina personligheter. 

Detta gör att antagonisterna tidigt tappar den mytiska tjuvgloria med vilken de presenterats och som med tanke på förväntningarna knappast hjälper att stjälpa de tveksamheter som finns inför det som komma skall. 

Däremot har denna problematik minimal betydelse för spänningen. Få svenska manusförfattare kan som Rockström och Behrman skapa nervdaller runt varje nytt hörn och något extra blir det när de utnyttjar och bygger vidare på första säsongens mur av svek, lurendrejeri och infiltration. 

Maria Sundbom och Stefan Sauk spelar Lena och Jan Hermansson i ”Innan vi dör” säsong 2. Foto: Peter Cederling/SVT

Det var i slutet av den omgången som Adam Pålssons rollfigur Christian flydde Sverige efter att Davor Mimicas skjutna kropp sjunkit under havets yta. Om han sedan nådde botten förtäljer inte den historia som över 1,5 miljoner tittare följde. 

Kort efter Christians flykt började hans mamma Hanna Svensson, spelad av Marie Richardson, på riktigt söka efter den läcka inom polisen som försett familjen Mimica med information. 

När säsong 2 startar pågår jakten fortfarande. 

Hanna och kollegan Björn (Magnus Krepper) har kommit närmare sanningen, men snabbt också till insikt om att de snubblat över något skrämmande, invecklat och svårbevisat. I mixen finns nu en krets korrumperade poliser, styrda av Lena Hermansson (Maria Sundbom Lörelius) och hennes make Jan (Stefan Sauk). 

”Innan vi dör” säsong 2 har premiär 13 oktober i SVT. Foto: Peter Cederling/SVT

Det är naturligtvis bara till fördel för ”Innan vi dör” att serien har Maria Sundbom på rollistan och att hon får spela en särskilt kallhamrad person med iskalla begär och otäckt uträknade planer. Henens kyla motsvarar inte den som fanns i Alexej Manvelovs gestaltning av Davor i första säsongen, men är nära och nödvändig för att hålla ihop berättelsen.

För Christian – det är ingen spoiler, utan snarare en förutsättning för serien, att skriva att han dyker upp i Stockholm igen – finns ett antal händelser från hans tid på flykt att brottas med. Dessa dyker upp i flashbackform och är tänkta att tjäna som fördjupning och förklara hans motiv, men tillbakablickarna är inledningsvis så fragmentariskt oklara att de mest blir störande. 

Ny i ensemblen är Shada-Helin Sulhav i rollen som Laura. Hon jobbar för Dubravka Mimica och kan ha avgörande betydelse för de skeenden som ”Innan vi dör” rör sig mot i andra halvan av säsongen. Om händelseförloppet i de avslutande fyra avsnitten kommer upplevas lika självklara som Shada-Helin Sulhavs gestaltning återstår att se. 

Precis som att Christian och Hanna befinner sig i en egen bubbla där de tar fler och fler risker, gör ”Innan vi dör” detsamma. Resultatet är tillfredsställande, hantverket naturligtvis bra, samtidigt som de inledande fyra avsnitten i säsong 2 aldrig känns lika överraskande som första omgången. 

Jag tror, hoppas och förväntar mig att de mest överrumplande scenerna finns kvar att se. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Innan vi dör” säsong 2

 # ”Innan vi dör” säsong 2 har premiär 13 oktober i SVT och SVT Play. Niklas Rockström och Wilhelm Behrman är huvudmanusförfattare för säsong 2. Jens Sjögren, Kristian Petri, Kristina Humle och Simon Kaijser regisserar de åtta avsnitten. På rollistan finns bland andra Marie Richardson, Adam Pålsson, Magnus Krepper, Maria Sundbom, Stefan Sauk, Jacob Ericksson, Rickard Forsgren, Sandra Redlaff, Shada-Helin Sulhav, Malgorzata Pieczynska och Kalled Mustonen. Jag har sett de fyra första avsnitten av ”Innan vi dör” säsong 2 för den här recensionen.