Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så är det att jobba med Gwyneth Paltrow – berättelserna efter Netflix serie ”The Politician”

”The Politician” är en originalserie på Netflix. Nu berättar Ben Platt, som gör seriens huvudroll, om hur det var att spela mot Gwyneth Paltrow. ”The Politician” har förnyats för säsong 2. Foto: Netflix

LONDON. Unika smycken värda miljontals kronor levererades till inspelningsplatsen i bepansrade bilar samtidigt som produktionsschemat byggdes kring Gwyneth Paltrows tillgänglighet. Nu berättar huvudrollsinnehavaren Ben Platt hur det var att jobba med Hollywoodstjärnan i Netflix nya originalserie ”The Politician”. 

I februari förra året kom beskedet: Netflix hade snärjt superproducenten Ryan Murphy med ett exklusivitetsvavtal som beskrivs som det mest lukrativa i tv-branschen. 

Murphy, 53, är därmed bunden till streamingjätten i fem år. Dealen ska enligt samstämmiga uppgifter vara värd åtminstone 300 miljoner dollar. 

Först ut av Ryan Murphys nya projekt – han jonglerar för tillfället mellan 10 och 15 stycken som producent, manusförfattare och regissör – under avtalet med Netflix är ”The Politician”. 

I seriens centrum hittas rollfiguren Payton Hobart, spelad av Ben Platt. Redan när Payton var sju bestämde han sig för att bli USA:s president. Första steget dit är att bli ordförande för studentkåren på privatskolan Saint Sebastian High School i Santa Barbara.

Lättare sagt än gjort, så klart. 

För Ben Platt började ”The Politician”-resan med ett sms från Ryan Murphy. Därefter följde en lunch, under vilken Murphy berättade om projektet 26-åringen, som fick sitt stora genombrott i musikalen ”Dear Evan Hansen” på Broadway. 

– Jag fick läsa pilotavsnittet och Ryan pitchade rollfiguren som en moraliskt komplex person som är aggressiv, har massa självförtroende och är blint ambitiös, men samtidigt inte vet om han verkligen kan känna något äkta för någon, säger Ben Platt och fortsätter: 

– Det kändes väldigt spännande, och som något som jag aldrig gjort tidigare. Min mage vände på sig, fast på ett bra sätt. Det fanns självklart inte en chans att jag skulle tacka nej till rollen. 

Med Ben Platt ombord började ”The Politician” ta form. En klar fördel: Netflix beställde från start två säsonger och var villiga att spendera massa pengar på skådespelarna, scenografi och kostym, något som sammantaget gör att serien räknas som Ryan Murphys dyraste hittills. 

”The Politician” är en ny originalserie på Netflix som hade premiär 27 september. Ryan Murphy, Brad Falchuck och Ian Brennan är seriens upphovstrio. På bilden: Gwyneth Paltrow och Ben Platt. Foto: Netflix
Förutom Gwyneth Paltrow och Ben Platt finns även Jessica Lange, Zoey Deutch, Lucy Boynton och Laura Dreyfuss på rollistan för ”The Politician”. Foto: Netflix

Aldrig blir detta mer tydligt än när Gwyneth Paltrow gör entré i serien. På sig har hon smycken värda drygt 10 miljoner dollar; några av dessa är så pass unika att de levererades till inspelningsplatsen i bepansrade bilar och när scenerna spelade in närvarade alltid ett par extra säkerhetsvakter. 

Paltrow, som de senaste åren sällan medverkar i ett annat än Marvel-filmer på grund av arbetet med egna företaget Goop, är gift med Brad Falchuk, nära samarbetspartner med Ryan Murphy och en av ”The Politicians” manusförfattare och regissörer. 

Falchuk berättar för Hollywood Reporter att det krävdes ”massa, massa övertalning” för att Paltrow skulle tacka ja till att spela Georgina, kvinnan som adopterat och uppfostrat Payton i ”The Politician”. 

– Han sa: du är min musa för den här rollfiguren och jag minns att jag tänkte att det är ju gulligt. Samtidigt sa jag att jag inte kunde medverka i något, eftersom jag har så mycket ansvar i mitt företag, säger Gwyneth Paltrow till den amerikanska branschtidningen. 

Efter än mer övertalning, och ett omgjort produktionsschema skapat helt efter Paltrows tillgänglighet, tackade Hollywoodstjärnan ja till rollen. 

– Första gången jag träffade henne var första dagen på inspelningen. Hon hade på sig en fantastisk röd klänning och liksom gled fram till mig och presenterade sig. ”Jag tror inte att jag är vaken”, tänkte jag, eftersom det är precis på det sättet man fantiserar om att man ska träffa Gwyneth Paltrow för första gången, säger Ben Platt när Expressen träffar seriens ensemble i London. 

– Efter det, eftersom jag lärde känna henne, blev hon mer av en riktig människa. Gwyneth är beskyddande som person, varm och ärlig. Relationen mellan Payton och hans mamma är väldigt nära – det är då man får se att Payton faktiskt har mänskliga känslor – så det var viktigt för mig att känna att jag kom nära Gwyneth. Jag är väldigt glad att hon tog mig under sina vingar. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix serier och filmer

”THE POLITICIAN” OCH RYAN MURPHY

# The Politician” hade premiär 27 september på Netflix. Ryan Murphy, Brad Falchuck och Ian Brennan är seriens upphovsmän. Trion regisserar även varsitt avsnitt, precis som bland andra Janet Mock, Helen Hunt och Gwyneth Horder-Payton. Falchuck och Brennan är dessutom seriens huvudmanusförfattare. 

# På seriens rollista finns Ben Platt, Zoey Deutch, Lucy Boynton, Laura Dreyfuss, Rahne Jones, Theo Germaine, Julia Schlaepfer samt kända skådespelare som Dylan McDermott, January Jones liksom Gwyneth Paltrow, Jessica Lange, Judith Light och Bette Midler. 

# Ryan Murphy har tidigare skapat serier som ”Nip/Tuck”, ”Glee”, ”American Horror Story”, ”American Crime Story” och ”Pose”. Bland hans kommande Netflix-projekt finns serien ”Ratched”, som är en prequel till ”Gökboet” samtidigt som han adapterar två Broadway-musikaler till film och även planerar filmen ”The Prom”, som uppges ha Nicole Kidman och Meryl Streep i huvudrollerna. 

# ”The Politician” handlar om Payton Hobart, som sedan han var ung varit säker på att han ska bli USA:s president. Innan det, och enligt ett pressmeddelande från Netflix, måste han ”navigera i det mest förrädiska politiska landskapet av alla – Saint Sebastian High School.” Vidare om handlingen: ”Payton behöver överträffa sina hänsynslösa klasskamrater utan att offra varken sin moral eller noggrant utformade profil för att bli vald till studentkårens ordförande, säkra en plats på Harvard och hålla rätt riktning mot sin egen framgång.”