Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Älska mig” av Josephine Bornebusch är årets bästa svenska tv-serie

”Älska mig” är en ny originalserie på Viaplay med premiär 11 oktober. Josephine Bornebusch har skrivit manus, regisserar och spelar huvudrollen. Här syns Bornebusch med Sverrir Gudnason på en bild från ”Älska mig” säsong 1. Foto: Viaplay

Mäkta imponerande, Josephine Bornebusch. Du har inte bara skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i ”Älska mig”, du har även skapat årets bästa svenska tv-serie. 

En walk and talk. 

En stund in i premiäravsnittet av ”Älska mig” finns en fin scen med Josephine Bornebusch och Nina Zanjani som använder sig av samma berättarteknik som Aaron Sorkin och Thomas Schlamme populariserade i ”Sports night” och fulländade i ”Vita huset”.  

Senare, i samma avsnitt, hittas en middagsscen med Bornebusch, Gustav Lindh, Johan Ulveson och Ia Langhammer som är synnerligen välskriven, utomordentligt regisserad och intensivt fullpackad med information om respektive rollfigur.

Denna sekvens är inte bara en inblick i sköra familjerelationer, utan också obehagligt rolig i hur undertryckta känslor bubblar nära ytan och ständigt riskerar att explodera. 

Även om Josephine Bornebusch tidigare regisserat filmen ”LasseMajas detektivbyrå: Det första mysteriet” blir det snabbt tydligt att hon med ”Älska mig” hittat en unik ton och att serien därmed är en första riktig presentation av en ny och distinkt röst inom svensk tv. 

Så här bra kan det alltså bli när en smart och driven kreatör får helhetsansvar, står för manus och regi, och använder sig av rätt skådespelare för varje bärande roll. 

I ”Älska mig” spelar Josephine Bornebusch och Gustav Lindh syskonen Clara och Aron. Deras far och mor gestaltas av Johan Ulveson och Ia Langhammer. Familjen är berättelsens kärna, och för att nå dit, för att hitta en emotionell mittpunkt, skalar Bornebusch stegvis nya bitar från rollfigurernas tunna skydd.

När första säsongen tar slut har hon nått en bit, men är långt från klar, och som tur är har Viaplay beställt en andra omgång avsnitt som började spelas in redan innan serien har haft premiär. 

”Älska mig” beskrivs som en dramakomedi, men bättre är att säga att det är en mänsklig serie, en sådan som alldeles lagom förhöjt tar pulsen på olika personlighetstyper fast i samtiden och som vägrar väja blicken från både det sliskigt romantiska och det som är betongtungt drabbande. 

Josephine Bornebusch har hjälp av filmfotografen Frida Wendel, som på ett förtjänstfullt sätt hittar vinklar och bildlösningar som adderar till berättelsen. För tittaren innebär detta det där lilla extra som får scenerna att poppa och glänsa. Valet av musik är också rakt igenom exemplariskt, dels i hur låtarna hänger samman med berättelsen och dels i det att de står ut och fångar uppmärksamhet. 

Första säsongen av ”Älska mig” är på sex avsnitt, något som tvingar in Bornebusch i ett smärre tempoproblem då hon tvingas lägga allt för många dramatiska vikter i samma korg i slutet av femte avsnittet. Den annars så sammanhållna tonen skiftar en aning, och även om serien aldrig tappar sin inre logik, känns den för första gången överdriven när kaka läggs på kaka. 

Å andra sidan: sällan har Johan Ulveson varit bättre än här, den alltid lika charmiga Gustav Lindh visar återigen att han redan nu är mannen för framtiden inom svensk tv- och film, medan Sverrir Gudnason gör sin grej och det kan självklart ingen annan göra som han samtidigt som Ia Langhammer passar som handsken som sin nödvändigt fascinerande rollfigur. 

Lägg till Josephine Bornebusch som ankare, huvudrollsinnehavare, regissör och manusförfattare och resultatet av ekvationen är som följer: ”Älska mig” är årets bästa svenska tv-serie. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Älska mig” på Viaplay

# ”Älska mig” har premiär 11 oktober på Viaplay. Josephine Bornebusch har skrivit manus, regisserar och spelar huvudrollen. På rollistan finns också Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Johan Ulveson, Ia Langhammer, Görel Crona, Dilan Gwyn och Sofia Karemyr. ”Älska mig” produceras av Sofie Palage på Warner Bros. Sverige i samproduktion med Viaplay och Film Capital Stockholm fund. Serien har förnyats för en andra säsong med planerad premiär 2020.