Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August och Rolf Lassgård i ”Utredningen” – premiär 2020 i SVT

Pilou Asbæk och Søren Malling på en bild från ”Utredningen”, som har premiär 2020 i SVT. Serien, som regisseras av Tobias Lindholm, handlar om utredningen av mordet på svenska journalisten Kim Wall. Foto: Henrik Ohsten/SVT

Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August och Rolf Lassgård. Det är fyra av skådespelarna i ”Utredningen”, Tobias Lindholms serie om utredningen av mordet på svenska journalisten Kim Wall. Premiär är det 2020 i SVT.

Inspelningen av Tobias Lindholms nya tv-serie ”Utredningen” har börjat. Enligt ett pressmeddelande ska serien ge ”en unik inblick i Jens Møllers och Köpenhamnspolisens komplexa utredning som ledde till lösningen på mordet på den svenska journalisten Kim Wall.”

Nu meddelas att Søren Malling (”Borgen”, ”Brottet”) spelar huvudrollen som mordutredaren Jens Møller, medan Pilou Asbæk (”Borgen”, ”Game of Thrones”) gör rollen som åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall.

På rollistan finns även Laura Christensen, Charlotte Munck, Henrik Birch, Hans Henrik Clemensen, Dulfi Al-Jabouri och Anders Juul. 

”Utredningen” har skapats i nära samarbete med Jens Møller själv och Kim Walls föräldrar. I en kommentar säger regissören Tobias Lindholm: 

”Det är med stor ödmjukhet som jag har tagit mig an arbetet med Utredningen. Det innebär ett stort ansvar när man väljer att berätta om våldsamma händelser från verkliga livet. Därför är jag är oerhört tacksam för det stöd jag möter – också från några av Danmarks och Sveriges mest begåvade skådespelare.” 

Som Spoiler alert tidigare rapporterat var Bonnier Broadcasting med och utvecklade serien tillsammans med TV2 Danmark och produktionsbolaget Miso Film, något som meddelades i oktober 2018. 

I augusti kunde jag berätta att TV4 och C More lämnat projektet och att SVT köpt visningsrätten till ”Efterforskningen”, vilket är seriens danska titeln. 

I en kommentar säger Katrine Vogelsang, dramachef på TV2: 

”Att ha en så stor talang som Tobias Lindholm på projektet, som både författare och regissör, är i sig en enorm kvalitetsstämpel och ganska fantastiskt. Och det faktum att projektet också har en absolut dröm-cast från den skandinaviska superligan, hjälper till att göra ”Utredningen” till en serie utöver det vanliga.”

SVT:s programchef Anna Croneman:

”Jag kan bara instämma med Katrine. Att samarbeta kring en serie på detta ämne var ingen självklarhet för oss, utan krävde stora överväganden. Det faktum att några av Nordens främsta talanger är involverade var också helt avgörande för vår medverkan. Tobias har skrivit ett oerhört starkt material, och det faktum att familjen Wall är involverade berättar en del om vilken slags historia vi får ta del av.”

Tobias Lindholm har tidigare gjort filmer som ”Kapningen” och ”Kriget”. De senare Oscarsnominerades 2016. Lindholm har även varit manusförfattare till tv-serien ”Borgen”. Bland hans senaste projekt finns David Finchers Netflix-serie ”Mindhunter”, som Lindholm regisserade två avsnitt av. 

”Utredningen” produceras av Miso Film i samproduktion med Outline Film för TV 2 DANMARK, SVT och Viaplay med stöd från Public Service Pool och Copenhagen Film Fund.

”Utredningen”, som är på sex avsnitt, har planerad premiär hösten 2020.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program