Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Peter Morgan skriver flerårigt avtal med Netflix – så kan det påverka ”The Crown”

Peter Morgan, upphovsman till ”The Crown” har skrivit ett flerårigt avtal med Netflix. På bilden: Olivia Colman, som spelar Elizabeth II i säsong 3 och säsong 4. ”The Crown” Säsong 3 har premiär 17 november. Foto: Sophie Mutevelian/Netflix

Peter Morgan stannar hos Netflix. ”The Crown”-upphovsmannen har skrivit på ett flerårigt avtal som innebär att han ska skapa och utveckla nya serier och filmer för streamingjätten. 

Peter Morgan, som tidigare skrivit filmer som ”Frost/Nixon” och ”The Queen” och är upphovsman och huvudmanusförfattare för ”The Crown”, har skrivit på ett flerårigt avtal med Netflix. 

Det är i skrivande stund inte bekräftat vad den nya dealen är värd eller när den tar slut, däremot är det känt att avtalet innebär att Morgan ska skapa och utveckla nya serier och filmer för streamingjätten. 

Peter Morgans nya avtal med Netflix innebär med stor sannolikhet också att ”The Crown” – serien har sedan tidigare förnyats för en fjärde säsong – kommer att gå i mål efter de sex säsonger som länge varit Morgans plan. 

Sedan tidigare har Netflix skrivit liknande avtal med kreatörer och producenter som Shonda Rhimes, Ryan Murphy, Kenya Barris och Jenji Kohan. 

Helena Bonham Carter tar över rollen som prinsessan Margaret i ”The Crown” säsong 3. Foto: Netflix

”The Crown” säsong 3 har premiär 17 november och är den första säsongen med Olivia Colman i rollen som Elizabeth II. Claire Foy spelade drottningen i de första säsongerna, men hon, precis som Matt Smith, ersätts nu av Colman och Tobias Menzies. 

Planen är att duon, liksom Helena Bonham Carter som spelar prinsessan Margaret, ska göra sina roller i säsong 3 och säsong 4 för att sedan ersättas av andra skådespelare.

Fokus för ”The Crown” säsong 3 är åren 1964 till 1977 och handlingen kommer bland annat stanna vid upptäckten att drottningens rådgivare Anthony Blunt var sovjetisk spion liksom hur Harold Wilson blev premiärminister för första gången 1964

Med i de nya avsnitten finns också Aberfanolyckan, som inträffade 1966 och i vilken fler än hundra barn dog. Bekräftat är även att en del av säsongen handlar om kärlekstrasslet mellan prinsessan Margaret och hennes make Lord Antony Snowdon, som spelas av Ben Daniels.

I säsong 3 gör Josh O’Connor och Erin Doherty ”The Crown”-debut som drottningens vuxna barn Charles och Anne, så självklart kommer de första mötena mellan Camilla Parker Bowles, spelad av Emerald Fennell, och Charles att få lagom mycket utrymme i säsongen.

”The Crown” har alltså även förnyats för en fjärde säsong. Då kommer bland annat Elizabeth II:s relation till Margaret Thatcher vara bärande för handlingen. Bekräftat för den säsongen är att Gillian Anderson spelar Margaret Thatcher, medan Emma Corrin gör rollen som Diana Spencer.

”The Crown” säsong 3 har premiär 17 november på Netflix. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”The Crown” på Netflix