Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Claes Bang efter rollen i sista säsongen av ”The Affair”: ”Man känner sig lyckligt lottad”

Claes Bang gör en av de bärande rollerna i ”The Affair” säsong 5, som är seriens sista säsong och som i Sverige sänds på HBO Nordic. Här syns Bang på en bild med Maura Tierney och Dominic West. Foto: HBO Nordic

Från ”The Square” till ”The Affair” och sedan vidare för att spela Dracula. Claes Bangs intensiva skådespelarperiod fortsätter. Nu berättar den danska skådespelaren hur han landade en av de bärande rollerna i sista säsongen av ”The Affair” och vad som är så sorgligt med Bangs rollfigur Sasha. ”Han har säkert läst i något livsstilsmagasin hur man ska göra för att hitta sig själv, men eftersom han bara gör allt det som andra säger att man ska göra, så känns det som att han aldrig lever livet.”

”The Affair” är inne på slutklämmen. Femte säsongen av Sarah Treems serie blir också den sista. 

I en av de bärande rollerna: Claes Bang, 52. 

Dansken, känd bland annat från Ruben Östlunds prisade film ”The Square”, gör rollen som Sasha Mann, en fascinerande skådespelare som ska adaptera och regissera en film baserad på Noah Solloways roman ”Descent”. Kosekvenserna av detta blir naturligtvis invecklade och emotionellt uttömmande för flera av rollfigurerna. 

Claes Bang håller ”The Affair” som en av sina favoriter, och berättar för mig att Sarah Treem, som tillsammans med Hagai Levi skapade serien, såg ”The Square” och föll pladask.

– Det som jag vet är att Sarah Treem kom på idén att en skådespelare och regissör ville göra Noahs roman i ”The Affair” som film. De skrev in det i manuset, men de visste inte vem som skulle göra rollen och då såg Sarah ”The Square”. Som jag förstår det tänkte hon bara: det måste vara han, säger Claes Bang när vi pratar på telefon och fortsätter: 

– Jag är ett jättestort fan av ”The Affair” och hade någon frågat mig för ett år sedan om det finns någon tv-serie som jag ville vara med i så hade ”The Affair” varit topp tre. Jag tycker att det är en jättebra serie, så jag tackade ja till rollen direkt. 

Eftersom du tycker att serien är så bra, topp tre av saker som du vill göra till och med, tycker du att det motsvarade förväntningarna att faktiskt spela in den?

– Det var jättestimulerande. Sarah Treem var där nästan varje dag, och var inte hon där så var det andra manusförfattare som var på plats, och då uppstår en dialog som är väldigt kreativ och som jag tycker väldigt mycket om. 

– Och de skådespelare som är med i ”The Affair”, de är så duktiga och bra, så det var verkligen så att det var allt som jag trodde att det skulle vara. 

Claes Bang på första bilden från Steven Moffats och Mark Gatiss nya serie ”Dracula”, som i Sverige kommer sändas på Netflix. Foto: Robert Viglasky/BBC/Netflix
Claes Bang som Sasha Mann i femte och sista säsongen av ”The Affair”, som sänds på HBO Nordic i Sverige. Foto: Showtime/HBO Nordic

Jag tycker att det finns något väldigt roligt i att din rollfigur Sasha exempelvis har bott i sitt hus i flera år, men knappt har några möbler, samtidigt som han egentligen är en ganska sorglig snubbe. Hur skulle du beskriva honom? 

– Jag blir väldigt nöjd när du säger att det finns något sorgligt hos honom, för det var det som vi ville komma åt. Han söker efter sig själv på något sätt och vill hitta sig själv genom den här filmen som han ska göra. Han känns ju väldigt ensam och försöker göra alla de där grejerna som yoga och massa annat för att komma i kontakt med sig själv, men han gör aldrig det. 

– Du vet, han gör allt det som vi tror att vi ska göra för att komma i kontakt med oss själva, men han lyckas ändå inte. Det känns ytligt. 

Nästan som att han tänker att det här borde jag göra för att…

… precis. Han gör allt ”rätt” och säljer alla sina grejer, men det där blir bara en idé, något som han gör, men inget konkret innehåll. Han har säkert läst i något livsstilsmagasin hur man ska göra för att hitta sig själv, men eftersom han bara gör allt det som andra säger att man ska göra, så känns det som att han aldrig lever livet. 

Jag måste ju fråga: hur var upplevelsen att gå från ”The Affair” och en rollfigur som Sasha till att spela Dracula? 

– Det är två så olika projekt, och därför blir det också lätt. Sasha är ju en realistisk rollfigur och sedan gick jag till att spela någon som är 500 år gammal och bara lever på blod. 

– Jag slutade med ”The Affair” den 21 februari och började spela in ”Dracula” fem dagar senare eller något sådant. Men har man förberett sig bra så blir det inga problem och det som hjälper är att de som har skrivit båda serierna är väldigt duktiga. Man måste ju börja där, och när det är bra manus så går det mesta att hitta på pappret. Det låter kanske lätt, men man ska inte göra det svårare än vad det faktiskt är. 

Det är ändå få förunnat att få gå från Sarah Treem och henne manusstil för att sedan hoppa rakt in i Mark Gatiss och Steven Moffats värld. 

– Absolut, det är väldigt lyxigt. Faktiskt helt tokigt. Man känner sig lyckligt lottad. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# Den femte och sista säsongen av ”The Affair” blir i Sverige tillgänglig på HBO Nordic. De fyra tidigare säsongerna finns i sin helhet på samma streamingtjänst. Sarah Treem och Hagai Levi är seriens upphovsmän, medan Dominic West och Maura Tierney är den duo som är kvar från seriens ursprungliga huvudkvartett. Förutom Claes Bang är även Anna Paquin en av nykomlingarna i sista säsongen av ”The Affair”.