SPOILER ALERT

Första titten: Så bra är ”Solsidan” säsong 6 i TV4 och C More

”Solsidan” säsong 6 har premiär 6 oktober på C More och 20 oktober i TV4. På bilden: Johan Rheborg och Josephine Bornebusch som Fredde och ”Mickan” Schiller. Foto: TV4/C More

När ”Solsidan” gör tv-comeback är serien i bra form. Samtidigt är startsträckan längre än tidigare. 

Allt är som vanligt, men ändå inte. 

När ”Solsidan” gör comeback har det gått nära två år sedan långfilmen, och nästan exakt fyra år sedan seriens femte säsong började sändas. Lyckligtvis märks tiden som passerat, och då främst i hur de nya avsnitten tematiskt snuddar vid känslan, frågetecknen och ifrågasättandet som följer med att bli äldre. Bäst exemplifieras detta i hur Fredde Schiller försöker leva på samma sätt som sina yngre kollegor. 

Det går så där. 

Samtidigt och bland annat, åtminstone i de fyra försökta avsnitten i säsong 6, tvekar Alex kring sina älskogskunskaper, Ove och Anette fortsätter i invanda spår, Anna har lyckats få rejält med snurr på sin skådespelarkarriär och ”Mickan” kämpar mot samma typ av perfektionsspöken som tidigare. 

Det är hela tiden lite av en ynnest att se huvudensemblen – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – studsa mot varandra och försöka vända och vrida på sina rollfigurer när de placeras i både nya och bekanta situationer. 

Å andra sidan märks en lite seg startsträcka och ”Solsidan” säsong 6 blir bättre och bättre ju längre in omgången man kommer. 

Lisa Nilsson och Mia Skäringer på en bild från ”Solsidan” säsong 6. Foto: TV4/C More

Särskilt njutningsfullt i den första kvartetten avsnitt är det tredje, där Ove och Anette får mer tid än någonsin. 

Detta innebär inte en fördjupning av rollfigurerna – paret är fortsatt ett känslomässigt oföränderligt snåljåpsteam – men ger små pusselbitar till duon tack vare en längre inblick i hur Ove och Anette bor, vad de har gjort för möbelval och hur deras kök ser ut. I och med att ”Solsidan” nu har nått säsong 6 och dessutom har en film bakom sig uppskattas sådana detaljer.

Felix Herngren har varit kreativ chef för säsongen och har tillsammans med manusgänget valt att gå sitcomvägen där situationsspåren avslutas i varje avsnitt. Samtidigt finns ett antal berättelsebågar och emotionella utvecklingslinjer som i inledningen av säsongen testar sina vingar och flyger från ett avsnitt till ett annat, vilket skapar stadga och väcker nyfikenhet kring vad som komma skall. 

”Solsidans” tv-återkomst måste alltså anses lyckad då man efter de fyra första avsnitten genast vill se mer. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alet på Facebook för det senaste om ”Solsidan”

# ”Solsidan” säsong 6 har premiär 6 oktober på C More och 20 oktober i TV4. Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh spelar huvudrollerna. Bland gästskådespelarna finns Katia Winter, Peter Apelgren, Lisa Nilsson, Clara Henry och Josef Fares. De nya avsnitten är skrivna av Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson. Emma Bucht, Hasse Ingemansson, Eddie Åhgren och Josephine Bornebusch regisserar. ”Solsidan” säsong 6 produceras av FLX och Jarowskij. Emmy Nyberg är producent.