Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Lena Endre, Bianca Kronlöf, Alexander Karim i ”Tunn is” – ny serie på TV4, C More med premiär våren 2020

Alexander Karim, Bianca Kronlöf, Lena Endre och Angunnguaq Larsen spelar huvudrollerna i ”Tunn is”, som har premiär våren 2020 på TV4 och C More. Foto: Saga Sig/C More

C More och TV4 bekräftar nu ”Tunn is”, en ny originalserie med Lena Endre och Bianca Kronlöf i huvudrollerna. Serien, som har premiär våren 2020, är ett hjärteprojekt för Endre, som säger: ”Jag är oerhört glad att vi har kunnat fullfölja vår dröm och vår vision sedan sex år tillbaka.”

”Tunn is” beskrivs som ett spänningsdrama som utspelar sig i ”storslagen arktisk miljö” och är ett hjärteprojekt för Lena Endre, som gör en av seriens huvudroller och började utvecklade projektet tillsammans med producenten Søren Stærmose för sex år sedan.

Lena Endre spelar Sveriges utrikesminister, som i serien fått namnet Elsa, medan Bianca Kronlöf gör rollen som Säpo-agenten Liv. På rollistan hittas också Alexander Karim,  Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen, Iben Dorner och Reine Brynolfsson.

Utgångspunkten för serien är att ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland. Samtidigt försöker arktiska rådet enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Bakom avtalet står Sveriges utrikesminister Elsa (Endre), vars politiska rådgivare Viktor (Karim) befinner sig ombord på det attackerade fartyget. 

Vidare om handlingen: ”Attacken sätter Elsas avtal i gungning och hemma i Sverige startar en kamp mot klockan för Säpo-agenten Liv (Kronlöf) som är gravid med Viktors barn.”

Lena Endre, som för sex år sedan och då i sin roll som ambassadör för Greenpeace medverkade på ett möte i Kiruna med alla ursprungsbefolkningar runt Arktis , säger i ett pressmeddelande att ”Tunn is” är ”en viktig serie som dramatiserar en kamp som i allra högsta grad är verklig – här och nu – och som vi måste ta på allvar.” 

”Den handlar om klimatförändringarna, om ursprungsbefolkningen och självständigheten för Grönland och om hur kortsiktiga intressen hindrar mänskligheten från att fatta beslut som är avgörande för vår existens”, säger Lena Endre vidare och fortsätter: 

”Det har varit en lång resa med många utmaningar. Søren har jobbat envetet för att utveckla manus, hitta regissörer, teamarbetare, co-producenter och finansiering – och nu står vi här! Det har varit en fantastisk upplevelse att spela in under det arktiska klimatets tuffaste period – i januari till mars innan isen smälter – med svenskar, norrmän, danskar, grönländare, finländare, islänningar, amerikaner, ryssar och balter. Jag är oerhört glad att vi har kunnat fullfölja vår dröm och vår vision sedan sex år tillbaka.”

Lena Endre spelar Sveriges utrikesminister i ”Tunn is”. Foto: Saga Sig/C More

Bianca Kronlöf säger i en kommentar att ”Tunn is” är ”som fingret på pulsen av vår tid” och fortsätter: 

”Det är en spännande serie med flera trådar: Dels den politiska kampen kring klimatförändringarna, dels min karaktärs kamp mot klockan för att rädda sin kidnappade man. Det är en viktig och spännande serie med hög puls och något som kommer att beröra alla – den oengagerade klimatförnekaren till den i allra högsta grad medvetna klimataktivisten”. 

Birkir Blær Ingólfsson och Jónas Margeir Ingólfsson är manusduon bakom ”Tunn is”, vars konceptuerande regissör heter Cecilie Mosli. Inspelningen av serien skedde tidigare i år. 

Ulf Synnerholm, exekutiv producent för ”Tunn is” på C More och TV4, säger: 

” Om ”Tunn is” kändes aktuell och relevant redan som idé så är det ingenting i jämförelse med hur starkt det känns nu. Med den brännande aktuella klimatdebatten och en amerikansk president som har Grönland på shoppinglistan kommer ”Tunn is” att kännas skrämmande rätt i tiden. Det känns fantastiskt roligt att äntligen få presentera detta storslagna och hyperaktuella spänningsdrama som vi hoppas kommer att kittla, beröra och stimulera till diskussion och debatt.”

”Tunn is” produceras av Søren Stærmose på Yellowbird för C More och TV4, i samproduktion med Sagafilm och i samarbete med France TV, DR, NRK, YLE, RUV och Lumiere. Internationell distributör är Banijay Rights.

”Tunn is” har premiär våren 2020 på C More och TV4. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Hamilton” på C More och TV4