Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förändringen i ”Vår tid är nu” som är central för säsong 3: ”Relationen är knepig”

Julia Heveus och Hedda Stiernstedt på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär 28 oktober i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Mor och dotter Löwander är återigen centrala för handlingen i ”Vår tid är nu”. Men i säsong 3 handlar det inte om Nina och Helga, utan om Nina och Christina. Det här är förutsättningarna för den dramatik som väntar i den sista riktiga säsongen av SVT:s tittarsuccé. ”Det där sköra och trasiga som finns i botten av Ninas och Christinas relation, det ligger precis under ytan och kommer tränga fram under säsongens gång”, säger manusförfattaren Ulf Kvensler. 

Först restaurang. Sedan, på 50-talet, bar. 

Nu, när ”Vår tid är nu” har nått säsong 3 och rör sig mellan åren 1968-1971, så är det nattklubb och diskotek som gäller. 

Med det följer nya kläder, ny scenografi och, så klart, nya ansikten. 

Två av dessa tillhör Julia Heveus, 23, och Oskar Laring, 29. Hon spelar Nina Löwanders dotter Christina, medan han gör rollen som Margareta ”Maggan” Nilssons son Uno. 

Båda är centrala för handlingen i de åtta nya avsnitten, delvis i förhållande till varandra, men i Christinas fall också i hur hennes relation med mamma Nina utvecklas. 

När säsong 3 börjar är året 1968 och på restaurang Djurgårdskällaren väntar invigningen av den nattklubb som Nina och Christina Löwander startat tillsammans. 

– Det där är inspirerat av Alexandra Charles nattklubb Alexandra’s, som öppnade i sin första version i maj 1968. Jag har träffat Alexandra och fått lite kött på benen om hur det var, och bara det är värt en tv-serie i sig, säger Ulf Kvensler, en av upphovsmännen till ”Vår tid är nu”. 

Samtidigt som planerat av nattklubben pågår har Christina börjat umgås med Uno. Han presenterar i sin tur henne för sina polare, som alla står till vänster politiskt. Tycke uppstår för en kille som heter John och som spelas av Morten Vang Simonsen. 

När sedan John och hans gäng blir inbjudna till nattklubbsöppningen möts två väldigt skilda världar.

– Som i säsong 1 har vi återigen ett triangeldrama, men nu med Christina, Uno och en ung och karismatisk student som heter John. Att bygga ett klassiskt triangeldrama kändes härligt, särskilt med dessa unga och duktiga skådespelare. Det är underbart att upptäcka nya ansikten som är så bra som de är, säger Ulf Kvensler. 

För Julia Heveus innebär rollen som Christina den första hon tar sig an bortsett från ett antal skolprojekt. Hon berättar om första dagen på inspelningen av ”Vår tid är nu”. 

– Jag kommer ihåg det som att det var igår. Jag hade pluggat in alla fyra första avsnitten och lärt mig allas repliker och i den första scenen jag spelade in skulle jag springa ner för en trappa. Jag var så otroligt nervös, men också otroligt taggad, säger Julia Heveus. 

Relationen mellan Christina och Nina är central för handlingen i säsong 3. Vad kan du säga om den? 

– När säsongen börjar så har Christina och Nina en fin relation och hittat en grund efter alla år. Christina är jätteglad att de har hittat ett projekt som de kan göra tillsammans, men det blir så klart svårare, svårare, svårare och svårare. Deras relation är knepig, säger Julia Heveus.

”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär 28 oktober. Bilden visar nattklubben på Djurgårdskällaren. Foto: Johan Paulin/SVT
Nina Löwander beskrivs som en nattklubbsdrottning i det som är tredje och sista säsongen för ”Vår tid är nu”. Till sin hjälp har hon dottern Christina, spelad av Julia Heveus. Längst till vänster syns Oskar Laring. Foto: Johan Paulin/SVT

Hur knepig är det ingen som ännu vill avslöja, men Ulf Kvensler, som precis som tidigare skrivit ett antal av de åtta avsnitten, säger att ”man kommer se liknande draman återupprepa sig, men nu har rollfigurerna andra roller”.  

– Ninas och Christinas relation är till en början väldigt bra. De hjälps åt att starta den här nattklubben. Christina har rollen som den som är koll på vad som inne, medan Nina är den som har erfarenhet av restaurangbranschen, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– Samtidigt är det här en relation som är väldigt skör. Nina har ju inte varit mamma åt Nina under hennes uppväxt. I många år bodde Christina i Skåne, och sedan kom hon upp till Nina när hon fyllde 18, så de har inte bott så länge ihop. Det där sköra och trasiga som finns i botten, det ligger precis under ytan, och kommer tränga fram under säsongens gång. 

Julia, vad tror du att tittarna kommer känna för Christina när säsongen är slut?

– När det gäller Christina så är hon väldigt kärleksfull, men ibland landar det lite fel, men i slutändan tror jag att man kommer tycka om henne. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

”VÅR TID ÄR NU” SÄSONG 3

# De åtta avsnitten som är ”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind. 

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström. 

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020. 

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.