Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Glöm ”Game of thrones” – årets Emmy Awards bör bli ”Chernobyls” gala”

Stellan Skarsgård, precis som regissören Johan Renck, har chans att vinna på Emmy Awards 2019. De liksom serien ”Chernobyl” är nominerade. Foto: HBO Nordic

Glöm ”Game of thrones”. Årets Emmy Awards kommer bli ”Chernobyls” gala. 

Det där är naturligtvis en sanning med modifikation, då knappast någon med huvudet på skaft tror annat än att ”Game of thrones” kommer sitta på tronen med flest statyetter i famnen när årets Emmygala är slut natten till måndag svensk tid. 

Ändå. 

”Game of thrones” var störst och definierade en tv-era, men är slut, och det segervarv som nu sker må vara välförtjänt i vissa av de tekniska kategorierna, men knappast i en sådan kategori som exempelvis Bästa dramaserie. 

Så i stället för några sista klappar på ryggen, är det dags för något nytt och det är här ”Chernobyl” kommer in i bilden. 

Serien har redan plockat hem sju statyetter från det som kallas Creative Arts Emmy Awards och som traditionsenligt delades ut helgen innan natens direktsända gala. 

Bland de sju vinsterna var det mest glädjande att svenska filmfotografen Jakob Ihre prisades för sitt tjusiga och stilsäkra arbete med ”Chernobyl”. Ihre var nominerad och vann med ”Please Remain Calm”, seriens andra avsnitt, men kunde ha tävlat med vilket som helst av seriens övriga fyra avsnitt. 

Tillsammans med regissören Johan Renck har Ihre i ”Chernobyl” hittat ett sätt att hålla kameran på en viss och vis distans, som aldrig är så nära att händelserna dramatiseras i överkant, men som ändå är nog och tillräckligt.

I ”Chernobyl”, miniserien som på ett obönhörligt sätt berättar om Tjernobylkatastrofen 1986, hittas också ett enastående hantverk i hur Renck och manusförfattaren Craig Mazin undviker att förvandla berättelsen till en elegi. Detta beror på de strama tyglar som de hållit under arbetet, något som självklart ska belönas. Hoppas gör man ju alltid, men den här gången är det inte svårt att tro på seger för Johan Renck. 

Dessutom: Stellan Skarsgård. Visst vore det roligt om svensk film- och tv:s yngsta old man kan vinna en Emmy för sin insats i ”Chernobyl”. 

Om inte annat för att Stellan Skarsgård i så fall skulle ta hem samma kategori som sonen Alexander Skarsgård vann för två år sedan för sin roll i första säsongen av ”Big Little lies”. 

Saker och ting ska ju trots allt hållas inom familjen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie

# Emmy Awards 2019 direktsänds i TV4 Play. Sändningen startar 01.00, medan galan drar igång 02.00 natten till måndag svensk tid

Jodie Comer som Villanelle på en bild från ”Killing Eve” säsong 2. Foto: BBC America/HBO Nordic

DE BÖR VINNA PÅ EMMYGALAN 2019, I URVAL: 

BÄSTA DRAMASERIE

Nominerade: ”Better Call Saul”, ”Bodyguard”, ”Game of Thrones”, ”Killing Eve”, ”Ozark”, ”Pose”, ”Succession”, ”This is Us”

Bör vinna: Av de nominerade är ”Succession” den bästa serien – säsong 2, som nu sänds, är för övrigt än bättre än den nominerade första omgången – men eftersom den HBO-serien knappast går hem med segern bör ”Killing Eve” få statyetten. 

BÄSTA KOMEDISERIE

Nominerade: ”Barry”, ”Fleabag”, ”The Good Place”, ”The Marvelous Mrs. Maisel”, ”Russian Doll”, ”Schitt’s Creek”, ”Veep”

Bör vinna: Phoebe Waller-Bridges ”Fleabag” är överlägsen övriga nominerade, men det är mer än möjligt att ”Veep”, vars sista säsong är mycket välgjord, vinner. 

BÄSTA MINISERIE 

Nominerade: ”Chernobyl”, ”Escape at Dannemora”, ”Fosse/Verdon”, ”Sharp Objects”, ”When They See Us”. 

Bör vinna: Jag älskar ”Sharp objects”, men ”Chernobyl” är på alla sätt och viss en mer omtumlande och därmed mäktigare upplevelse och dessutom en serie som utnyttjar varje sekund som den har till sitt förfogande. 

BÄSTA REGI FÖR MINISERIE, FILM ELLER SPECIALDRAMA:

Nominerade: Stephen Frears, ”A Very English Scandal”; Johan Renck, ”Chernobyl”; Ben Stiller, ”Escape at Dannemora”; Thomas Kail, ”Fosse/Verdon”; Jessica Yu, ”Fosse/Verdon”; Ava DuVernay, ”When They See Us”. 

Bör vinna: ”Escape at Dannemora” är bättre regisserat än vad det är en bra serie, ”A Very English Scandal” lever mer på sitt manus och sina huvudrollsinnehavare än regi och i ”When They See Us” är det berättelsens raka rör som berör. Ingen av de övriga nominerade har den sortens helhetstänk som det Johan Renck skapat. Svensken bör och kommer vinna. 

BÄSTA MANLIGA BIROLL I MINISERIE:

Nominerade: Stellan Skarsgård, ”Chernobyl”; Paul Dano, ”Escape at Dannemora”; Ben Whishaw, ”A very english scandal”; Asante Blackk, ”When they see us”; John Leguizamo, ”When they see us”; Michael K. Williams, ”When they see us”

Bör vinna: Ben Whishaw är en favorit, och imponerar en hel del i ”A very english scandal”. Ändå: Skarsgårds gestaltning av rollfiguren Boris Shcherbina är ett slags inre resa i förändring: i hans liv har han kämpat för och försvarat det sovjetiska systemet. I och med Tjernobylolyckan tvingas Shcherbina omvärdera allt han trott på och därmed sitt eget liv.  

 BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL I KOMEDISERIE:

Nominerade: Christina Applegate, ”Dead to Me”; Rachel Brosnahan, ”The Marvelous Mrs. Maisel”; Julia Louis-Dreyfus, ”Veep”; Natasha Lyonne, ”Russian Doll”; Catherine O’Hara, ”Schitt’s Creek”; Phoebe Waller-Bridge, ”Fleabag”. 

Bör vinna: Enligt objektivitet som stöd ska Phoebe Waller-Bridge ta hem den här statyetten, men den kommer att landa hos Julia Louis-Dreyfus, som med ytterligare en vinst skriver historia och blir den som vunnit flest Emmystatyetter för skådespeleri.  

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL i DRAMASERIE:

Nominerade: Jason Bateman, ”Ozark”; Sterling K. Brown, ”This is Us”; Kit Harington, ”Game of Thrones”; Bob Odenkirk, ”Better Call Saul”; Billy Porter, ”Pose”; Milo Ventimiglia, ”This is Us”. 

Bör vinna: Det absolut svagaste startfältet under årets Emmygala. Endast Bob Odenkirk och Billy Porter förtjänar att vara nominerade, och förhoppningsvis kan Porter vinna så att ”Pose” får lite extra kärlek och upptäcks av fler än de som redan tittar på serien. 

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL I DRAMASERIE:

Nominerade: Emilia Clarke, ”Game of Thrones”; Jodie Comer, ”Killing Eve”; Viola Davis, ”How to Get Away with Murder”; Laura Linney, ”Ozark”; Mandy Moore, ”This is Us”; Sandra Oh, ”Killing Eve”; Robin Wright, ”House of Cards”. 

Bör vinna: Eftersom Sandra Oh plockade hem en Golden Globe för sin roll i ”Killing Eve”, är det dags att belöna Jodie Comer, som är lika viktig och dessutom än mer vital för samma serie.