Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

SVT gör komediserie om Palmeutredningen – så här blir ”We got this”, premiär 2020

Schiaffino Musarra är upphovsman till ”We got his” och spelar huvudrollen. Serien har premiär 2020 i SVT. Alexander Karim, Olle Sarri och Anki Larsson finns på rollistan. Foto: SVT

SVT gör en komediserie om Palmeutredningen. ”We got this”, som har premiär 2020, börjar nu spelas in och har bland andra Alexander Karim, Olle Sarri och Anki Larsson på rollistan. ”Jag förstår att mordet är ett nationellt trauma, men det som hände efteråt, med alla privatspanare och alla galna teorier, det har absurd komedi skrivit över hela sig”, säger seriens upphovsman och huvudrollsinnehavare Schiaffino Musarra.

Nu har inspelningen av Schiaffino Musarras ”We got this” börjat. Serien, som är på sex avsnitt, beskrivs av SVT som en konspirationskomedi och har premiär 2020. I centrum står en rollfigur som heter George English. Han är amerikanen som bor i Sverige och som när serien börjar måste betala in större skatteskuld.

Vad göra?

SVT beskriver det som sker som följer: ”Av en slump snubblar George över informationen om att det finns 50 miljoner kronor i potten för att lösa Palmemordet. Med kronofogden flåsandes i nacken och en inställning av ”hur svårt kan det vara?” ser han det som en rimlig lösning på sina pengaproblem att försöka hitta mördaren och komma åt lösensumman.”

Vidare om handlingen i ”We got this”: ”Tillsammans med en något otippad trio bestående av privatspanare, gamla poliser och journalister tar George sig an Sveriges största mordutredning ovetandes om de onda krafter som lurar i mörkret. Och andra sidan, är de onda krafterna knappast beredda på att möta George English och hans gäng…”.

SVT:s dramachef Anna Croneman säger i en kommentar:

”Big Lebowski möter Palme-utredningen”. Så presenterades ”We got this” för den internationella dramabranschen på festivalen Series Mania förra året – och kammade så klart hem priset för bästa pitch. Det är ingen liten utmaning att med värme, respekt och humor ta oss med på en personlig resa med Sveriges största polisutredning som fond. Vi är mycket glada för samarbetet med upphovsmannen Schiaffino Musarra och regissören Patrik Eklund och hoppas att den här serien både ska överraska och underhålla vår publik. Kanske också möta en ny publik?”.

Schiaffino Musarra är seriens upphovsman, har skrivit manus och spelar huvudrollen i serien. På rollistan finns också Alexander Karim, Olle Sarri och Anki Larsson.

Schiaffino Musarra gissar att det var sju år sedan han kom på seriens grundidé. Musarra, som är gift med en svenska, hade inte hört talas om Palmemordet förrän han flyttade till Sverige.

– Det finns givna kopplingar till mordet på JFK och alla konspirationsteorier kring det. Men det som ledde mig till berättelsen var att jag sprang på lite problem med Skatteverket. Jag hade ett bra år följt av ett dåligt år i företaget och missförstod skattesystemet en aning och när de ville ha pengar så hade jag inte pengarna som behövdes, säger Schiaffino Musarra och fortsätter:

– Jag fick lite panik och började leta efter sätt att få in pengar. Då hittade jag en lista på saker som man skulle göra för att bli miljonär. Långt ner på listan fanns det här med att man får 50 miljoner svenska kronor om man löser mordet på Olof Palme.

Och då tänkte du försöka lösa det?

– Ja, i kanske tio eller femton minuter. Sedan sa min fru: ”älskling, nej”. Men att skriva en tv-serie om det är ju en annan grej. Så där någonstans startade allting och sedan gjorde jag massa research och läste allt jag kunde komma åt.

– Snabbt insåg jag att det fanns ett tabu kring att göra något om Olof Palme. Serien är dessutom en mörk komedi, så jag fick många blickar på pitchmöten där folk sa att de inte förstod hur man ska kunna göra komedi av mordet på Olof Palme.

Vad svarade du då?

– Att mordet inte är det som är roligt. Jag förstår att mordet är ett nationellt trauma, men det som hände efteråt, med alla privatspanare och alla galna teorier, det har absurd komedi skrivit över hela sig.

– Men i flera år var det uppförsbacke och jag jobbade med andra projekt, men det här fanns alltid i min bakficka. Sedan bestämde jag mig för att spela in en trailer, för att kände på mig att om folk kunde se vad jag ville göra så skulle de inse att jag inte försöker skoja om mordet på Olof Palme, utan snarare göra ner mig själv, amerikanen som fokuserar mer på pengarna än själva händelsen. Med trailern kunde de också få en känsla för seriens ton och vad jag vill åstadkomma.

Hur beskriver du seriens ton?

– I Sverige finns det en stor klyfta mellan det som anses vara drama och det som anses vara komedi. Sällan flätas de båda samman. När man läser pitcherna för Jenji Kohans serier ”Weeds” och ”Orange is the new black” så är de inte roliga, men när man ser serierna så är de skojiga.

– Något sådant händer sällan i Sverige, så om jag med trailern kunde visa folk vad jag ville göra, då skulle de förstå, tänkte jag, och det stämde verkligen. Trailern förändrade konversationerna och det väldigt snabbt.

Schiaffino Musarra har skrivit manus med Santiago Gil och Patrik Eklund. Den senare är också konceptuerande regissör för ”We got this”, som produceras av Jarowskij. Foto: SVT

Hur känns det nu när inspelningen ska börja? Nervöst?

– Så som jag beskrev det häromdagen var att jag mer är som ett inspärrat djur som väntar på att få släppas loss. Och, om jag ska vara ärlig, så är jag fortfarande lite chockad över att det här faktiskt händer. Det här projektet startade med att jag satt i kalsongerna och satte upp post-it-lappar på väggen, och nu ska SVT sända serien. SVT tar också en risk med tanke på ämnet, eftersom det är något som få personer vill prata om. Så jag är väldigt tacksam.

– Men, det sista jag vill är att någon ska tro att jag försöker driva med Palmemordet. Efter den första boken om mordet som jag läste tror jag att jag hade liknade reaktioner som folk hade efter att mordet hände.

– Så serien huvudrollsfigur kan till en början inte förstå varför ingen bryr sig mer om Palmeutredningen, men sedan inser han att folk har gett upp, för de är besvikna. Jag är verkligen ingen expert om Palmemordet, men det jag skulle vilja åstadkomma med serien att starta konversationen igen, särskilt hos yngre personer, som knappt vet någon om Olof Palme som politiker och person eller om mordet.

Schiaffino Musarra är upphovsman till ”We got his”. Han har även skrivit seriens manus med Santiago Gil och Patrik Eklund. Den senare är också seriens konceptuerande regissör. Jarowskij producerar ”We got this” med Anna Sofia Mörck som producent.

”We got this” har premiär 2020 på SVT.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program