Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jakob Ihre vinner en Emmy – svenska filmfotografen prisas för ”Chernobyl”

Stellan Skarsgård på en bild från ”Chernobyl” och avsnittet ”Please Remain Calm”, för vilket filmfotografen Jakob Ihre vann en Emmy. Foto: HBO Nordic

Jakob Ihre vinner en Emmy. Den svenska filmfotografen prisas för sitt arbete med tv-serien ”Chernobyl”.

Jakob Ihre, 43, har vunnit sin första Emmy.

Natten till måndag svensk tid plockade den svenska filmfotografen hem statyetten på det som kallas Creative Arts Emmy Awards som traditionsenligt delas ut helgen innan den direktsända galan.

Jakob Ihre vann priset för sitt arbete med det andra avsnittet, ”Please Remain Calm”, i tv-serien ”Chernobyl”. Ihre var seriens huvudfotograf och filmade alla fem avsnitt.

”Chernobyl” regisserades av Johan Renck, efter manus av Craig Mazin som även är upphovsman. Serien dramatiserar händelserna i samband med Tjernobylkatastrofen och berättar om de män och kvinnor som ”offrade sig för att rädda Europa från en ofattbar katastrof, samtidigt som de kämpade mot desinformation”.

På rollistan finns Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Adrian Rawlins och Con O’Neill samt Alexej Manvelov, Fares Fares och David Dencik.

Johan Renck och Stellan Skarsgård, precis som Jared Harris, Craig Mazin, Emily Watson kan vinna Emmystatyetter på den direktsända Emmy-galan natten till den 23 september svensk tid.

Efter lördagens och söndagens Creative Arts Emmy Awards går att konstatera att ”Game of thrones” tagit hem tio statyetter, medan ”Free Solo” och ”Chernobyl” vunnit sju.

En av dessa gick alltså till Jakob Ihre. Övriga nominerade i hans kategori var Dave Klein (”Deadwood: The Movie”), Germain McMicking (”True Detective”) och Bradford Young (”When they see us”).

Ihre tilldelades i början av september prestigefyllda Sue Gibson BSC Cinematography Award, pris som deles ut av The National Film and Television School (NFTS) i London. De tidigare vinnarna inkluderar Charlotte Bruus Christensen och Roger Deakins.

I samband med utmärkelsen sa Jakob Ihre i en kommentar:

”Jag tycker att det priset slår alla andra priser för filmfotografi som finns. Det var på NFTS som min resa började och det känns som att jag har kommit in kylan och det okända till en omsorgsfull förälder som väntar med varma händer och uppskattning”.

”Chernobyl” finns tillgänglig på HBO Nordic.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie