Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia Helin juryordförande för Guldrosen – avslutat inspelningen av ”Atlantic Crossing”

Sofia Helin ska vara juryordförande för Guldrosen 2019. Helin har också nyligen avslutat inspelningen av ”Atlantic Crossing”, som ska sändas i SVT. Foto: Cinenord/NRK

Sofia Helin blir juryordförande för prestigepriset Rose d’Or, mer känt som Guldrosen. Samtidigt har den svenska skådespelaren nyligen avslutat inspelningen av storsatsningen ”Atlantic Crossing”.  

Sofia Helin, 47, blir ordförande för den jury som ska bedöma och utse vinnare på årets Rose d’Or awards. Galan äger rum i London den 1 december.

Rose d’Or, i Sverige mer känt som Guldrosen, etablerades 1961 och är en av de äldsta och mest prestigefulla tv-tävlingarna i Europa.

Förra året vann Grotesco-gänget i kategorin Comedy för ”Flyktingkrisen – en musikal”, det första avsnittet i serien ”Grotescos sju underverk”. 

2016 tog SVT, Petra Mede, Måns Zelmerlöw och resten av gänget bakom Eurovision Song Contest tog hem kategorin Bästa underhållningsprogram. 

Utöver det finns tre svenska vinnare under tv-priset historia: Helt apropå-gänget 1987, tv-programmet ”The N.S.V.I.P.´s”, som vann 1973 samt Åke Falcks ”Kaskad” som sändes 1962. 

”Jag är glad att få möjligheten att vara ordförande för Rose d’Or-juryn 2019. Priset har erkänt det bästa inom tv sedan 1969, och eftersom kvalitén på internationellt innehålle ständig ökar, innebär det att man den bästa av de bästa när man vinner Rose d’Or. Jag ser fram emot att se serierna och att leda juryn”, Sofia Helin i en kommentar.  

Sofia Helin och Kyle MacLachlan som kronprinsessan Märtha och Franklin D. Roosevelt på en bild från tv-serien ”Atlantic Crossing”. Foto: Cinenord

Sofia Helin har nyligen avslutat inspelningen av ”Atlantic Crossing”, serien som beskrivits som ”en av de största nordiska dramasatsningarna någonsin”. 

”Atlantic Crossing”, som är på åtta avsnitt, kommer sändas på SVT och har planerad premiär 2021. I serien spelar Sofia Helin kronprinsessan Märtha, prinsessa i Sverige och efter giftermålet med kronprins Olav även kronprinsessa i Norge. 

Kronprinsessan Märtha flydde Norge 1940 i samband med den tyska ockupationen av landet. Hon blev senare nära vän med amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt och en spelare på den världspolitiska scenen.  

Kyle MacLachlan, känd bland annat från ”Twin Peaks” och ”Sex and the city”, gör rollen som president Roosevelt. 

Alexander Eik är upphovsman till ”Atlantic crossing” och har tillsammans med manusförfattaren Linda May Kallestein utvecklat och jobbat med serien i sju år. 

”Atlantic Crossing” produceras av Cinenord för NRK, med SVT och DR som samproducenter och har planerad premiär 2021. 

Sofia Helin är i skriande stund även aktuell som upphovsperson till ”Heder”, Viaplays originalserie med Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse och Anja Lundqvist.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Atlantic Crossing” med Sofia Helin