Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Avslöjar: Adam Pålsson blir nästa Kurt Wallander – spelar huvudrollen i Netflix ”Young Wallander”

Adam Pålsson blir nästa Kurt Wallander och spelar huvudrollen i Netflix nya serie ”Young Wallander”, som har premiär 2020. På bilden: Leanne Best, Adam Pålsson och Richard Dillane, som gör de tre bärande rollerna i serien. Foto: Andrej Vasilenko/Netflix

Adam Pålsson, 31, blir nästa Kurt Wallander. Spoiler alert kan nu, exklusivt, berätta att den svenska skådespelaren gör huvudrollen i Netflix storsatsning ”Young Wallander”, som precis har börjat spelas in och som har premiär 2020. ”Det är förstås väldigt upphetsande att vara i stormens öga och populärkulturens centrum. Det ger mig jättemycket energi”, säger Adam Pålsson. 

Först Rolf Lassgård. 

Sedan Krister Henriksson och Kenneth Branagh. 

Nu kan Spoiler alert avslöja att Adam Pålsson blir nästa skådespelare att spela Kurt Wallander. 

Svensken gör Henning Mankells ikoniska rollfigur i Netflix storsatsning ”Young Wallander”, en engelskspråkig serie på sex avsnitt som har premiär 2020. 

Jens Jonsson, just nu aktuell med TV4:s ”Fartblinda”, regisserar ”Young Wallander” tillsammans med Ole Endresen. På rollistan finns också Richard Dillane, Leanne Best, Ellise Chappell och Yasen Atour.

”Young Wallander” ska berätta om Kurt Wallanders första fall och de erfarenheter som format honom som person. När serien börjar är Wallander i 20-årsåldern och nyutexaminerad polis. 

Adam Pålsson slog igenom i ”Torka aldrig tårar utan handskar” och har sedan dess bland annat setts i tv-serier som ”Bron”, ”Innan vi dör” och ”Dirigenten” samt långfilmen ”Ted – för kärlekens skull”, där han spelade Ted Gärdestad. 

För Pålsson innebär huvudrollen i ”Young Wallander” att inspelningen fortsätter in i december. Han befinner sig i Vilnius med sambon Celie Sparre och parets två barn när vi hörs på telefon. 

– Jag hade vetat om rollen ett tag, och någonstansg tänkt att det vore kul att få chansen. Sedan har det varit som vanligt. Jag har skickat self-tapes, träffat producenter, provfilmat med regissören. 

Nervöst, tänker jag. 

– Ja, det var lite nervöst. Jag tror att de har dammsugit Europa på en Wallander och inte vetat exakt vad de vill ha. Hela produktionen är på engelska, så det är en stor utmaning, men jag gillar ju sånt. 

Den Kurt Wallander som du spelar, hur gammal är han och var är han i sin karriär som polis?

– Serien skildrar Wallander när han ganska nyligen har lämnat polishögskolan. Han är uniformerad polis. Henning Mankell skrev om den här perioden, innan Wallander blir den Wallander som vi känner till. Så på det sättet är det en ”becoming Wallander”-historia, säger Adam Pålsson och fortsätter: 

– Du vet, nu är arbetet igång så då är det en realitet och bara hårt jobb som gäller, men innan vi började fick jag ändå nypa mig i armen: ”wow, ska jag axla den här manteln? Ska jag ta stafettpinnen från Krister Henriksson och Kenneth Branagh”.  

Precis, grejen är ju inte bara att det är en Netflix-serie, utan också att det är Wallander. 

– Som jag sagt till dig förut: Tidigare tänkte jag att varje projekt var mitt sista, för jag måste kasta mig ut och släppa sargen, och det kvittar hur det går för det är ändå mitt sista projekt. Men nu tycker jag skådespeleri är så roligt igen, så nu tänker jag inte så längre. Kanske är det för att jag har fler år bakom ratten, för jag känner mig redo för det här, säger Adam Pålsson och fortsätter: 

– Jag har varit ett antal månader i London innan det här och inte blivit så uppskrämd av att kommunicera på engelska, så i stället känns det som en lustfylld utmaning. 

Eftersom ”Young Wallander” är hos Netflix och därför en större produktion, upplever du att det känns annorlunda, eller är det samma jobb som alltid?

– Det är förstås väldigt upphetsande att vara i stormens öga och populärkulturens centrum. Det ger mig jättemycket energi, det måste jag erkänna. När jag spelade teater kunde jag känna att det var synd att teatern fått en så perifer roll i kulturen. Netflix är ju världens främsta streamingtjänst för tv-serier. Man vet att det här kommer kablas ut till hela världen och så många människor och det är klart att jag triggas av det och tycker att det är kul. 

– Samtidigt och som du säger: jobbet är detsamma. Oavsett om det är en eller fyra kameror, om det är tio eller tvåhundra personer bakom monitorerna, så är det samma jobb. Det är ett ständigt problemlösande där man måste hitta nycklarna för att låsa upp varje scen. Även om det är lika svårt varje gång, så ger erfarenhet fler nycklar, vilket jag tycker är skönt. 

Du nämnde Krister Henriksson och Kenneth Branagh, och det finns fler så klart, men just eftersom Wallander är en sådan ikonisk figur, hur har du format din version av Kurt Wallander?

– Hade jag haft ett år på mig hade nog mina förberedelser sett annorlunda ut. Min erfarenhet är att ju större produktion, desto snabbare går det. Jag har läst så mycket jag har hunnit och försökt hitta det som jag alltid försöker hitta, vilket är identifikationspunkter där jag och rollfiguren kan mötas, säger Adam Pålsson och fortsätter: 

– För mig finns det ett slags själslig ensamhet och ödslighet i Wallander-rollfguren, som på något sätt är i samspel med omgivningen, och då menar jag naturen som omger honom, och det tilltalar mig. Det är som att de inre och yttre landskapen samspelar, och där får jag kontakt med Kurt Wallander. 

– Den här serien är mer urban och utspelar sig visserligen i stadsmiljö, men han är på väg någonstans. Det är mycket känslor, och ganska abstrakt, men jag hittar känslolägen där jag känner mig hemma. Sedan är det ganska spännande att man har facit, och att man vet vem Kurt Wallander blir senare. 

Adam Pålsson spelar Kurt Wallander i ”Young Wallander”, en ny originalserie på Netflix med premiär 2020. Foto: Andrej Vasilenko/Netflix

Ben Harris är manusförfattaren bakom ”Young Wallander”, som Ole Endresen och Jens Jonsson regisserar.

Adam Pålsson spelar seriens huvudroll som Kurt Wallander, Richard Dillane gör rollen som poliskommissarie Hemberg, Leanne Best spelar Frida Rask, medan Ellise Chappell och Yasen Atour spelar rollfigurerna Mona och Reza.

På rollistan finns även Charles Mnene, Jacob Collins-Levy, Alan Emrys och Kiza Deen som spelar rollfigurerna Bash, Karl-Axel Munck, Gustav Munck och Mariam. 

”För att återskapa Kurt Wallanders älskade karaktär sökte vi efter en skådespelare av stor kaliber och med stor integritet. En person som kunde axla rollen som tidigare burits av några av vår tids mest legendariska skådespelare och hedra deras tidigare lysande prestationer. Samtidigt var det av vikt för oss att denna person skulle kunna göra en unik och samtida tolkning av denna ikoniska roll”, säger Berna Levin, creative director på Yellowbird UK som producerar ”Young Wallander”, i en kommentar och fortsätter:  

”Adams imponerande meritlista och kompromisslösa hängivenhet till rollen gjorde honom till det självklara valet. Nu när vi står här med en fantastisk rollbesättning har vi ingen tvekan om att de tillsammans kommer att ta Wallander till nya höjder och fängsla publiken på nytt.”

”Young Wallander” har premiär 2020 på Netflix. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier