Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”The Spy” med Sacha Baron Cohen på Netflix

”The Spy” är en ny originalserie på Netflix med Sacha Baron Cohen i huvudrollen. Foto: Netflix

”The Spy” har en del svagheter, men är sammantaget en spännande berättelse som ger Sacha Baron Cohen möjligheten att återigen visa att han är så mycket mer än Ali G och Borat.   

Netflix nya originalserie ”The Spy” berättar om Eli Cohen, den israeliska spionen som flyttade till Damaskus och infiltrerade Syriens politiska- och militära hjärta. 

Sacha Baron Cohen spelar huvudrollen i de sex avsnitten, som är inspirerade av verkliga händelser och bygger på boken ”The Spy who came from Israel” av Uri Dan och Yeshayahu Ben Porat.

Centralt är naturligtvis de alltmer spända och höjda insatserna för Eli Cohen. I Syrien går Cohen under namnet Kamel Amin Thaabeth när han lyckosamt tar sig högre och högre i hierarkin.

Sacha Baron Cohen gör en återhållsam gestaltning av Cohen, som i Syrien överlever tack vare karisma, charm och ett slags mänsklig slughet som gör att han snabbt blir omtyckt och respekterad. 

Gideon Raff, som tidigare gjort ”Hatufim”/”Prisoners of war” som var förlaga till ”Homeland” samt ”Tyrant”, är seriens upphovsman och regissör. Raff har även skrivit manus med Max Perry.

Det de får till är spionberättelsen, medan det mer emotionella materialet mestadels faller platt. I dessa stunder ramlar också dialogen ner i ett svart hål med klichéer och onödiga upprepningar som resultat. 

Samtidigt tippar ”The Spy” aldrig helt åt fel håll, utan ankrar fast sina sex avsnitt vid Cohens tid i Syrien och vid den brygga som bäst beskrivs som John le Carré-spioneri.

Spänningen kommer från hotet att Eli Cohen ska avslöjas, med lagom många berättartekniska knep och finter per avsnitt för att pulsen ska höjas. Här är skådespelaren Alexander Siddig i rollen som säkerhetschefen Suidani viktig, då hans ständiga men samtidigt lugna misstänksamhet bidrar till att gummibandet spänns hårdare och hårdare. 

”The Spy” kan ibland kännas aningen fragmentarisk, då flera månader kan passera mellan avsnitt utan att det som skett kommenteras. Detta bidrar visserligen till att Sacha Baron Cohen får flexa mer och mer skådespelarmuskler för att fylla i luckorna, samtidigt som, till skillnad från hur det exempelvis är i ”The Americans”, hans Eli aldrig tycks känna några kval att bedra de han lär känna och umgås med i Syrien.

Sacha Baron Cohen spelar huvudrollen i Netflix nya dramaserie ”The Spy”, som har premiär 6 september. Foto: Netflix

I undantagsfall ser ”The Spy”, inspelad i bland annat i Ungern, visuellt billig ut. Färgpaletten skiljer sig åt när Gideon Raff klipper mellan Cohens förehavanden i Syrien och det som sker i Israel. I Syrien dominerar färg, medan det bleka filtret när scenerna utspelar sig i Israel och på andra platser stundvis närmar sig svartvitt.  

Det ”The Spy” saknar är att fördjupa det politiska spelet mellan Israel och Syrien, samt möjligheten att på ett psykologiskt plan gräva djupare i Eli Cohens inre.

Hadar Ratzon Rotem, som spelar Eli Cohens fru Nadia, tar betydande plats i serien, men hela hennes identitet är endast som oroad fru, något som säger mycket om det sätt som Raff bygger ”The Spy”; allt fokus på dess huvudperson vilket gör att personerna som finns runtomkring honom tvingas vara mer eller mindre endimensionella.

Å andra sidan: när ”The Spy” spänner spänningslinan i sista avsnittet är det uppenbart att något annat än just det aldrig varit målet och att så som Gideon Raff väljer att berätta historien om Eli Cohen räcker utmärkt.

Åtminstone där och då.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Spy” har premiär 6 september på Netflix. Gideon Raff är seriens upphovsman och regissör. Han har även skrivit seriens sex avsnitt med Max Perry. Sacha Baron Cohen spelar huvudrollen, medan bland andra Hadar Ratzon Rotem, Noah Emmerich, Waleed Zuaiter och Alexander Siddig finns på rollistan.