Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Julia Ragnarsson om ”Fartblinda” i TV4 och Bea Farkas frisyr: ”Det var helt bisarrt”

”Fartblinda” är en ny originalserie i TV4 med premiär 2 september. På bilden: Julia Ragnarsson och Matias Varela, som spelar huvudrollerna. Foto: Johan Paulin/TV4

Var tredje vecka flögs en frisör till inspelningen av ”Fartblinda”, som nu är har premiär i TV4, för att bleka Julia Ragnarssons hår. Resultatet: håret började falla av. ”Det var helt bisarrt. Till slut hade jag typ som skäggstubb fast på huvudet”, säger Julia Ragnarsson.

”Fartblinda” är TV4 och C Mores nya originalserie baserad på Carolina Neuraths roman med samma titel.

Serien, som är på åtta avsnitt och där Julia Ragnarsson och Matias Varela spelar huvudrollerna, hade premiär 19 augusti på C More. I kväll, 2 september, är det dags i TV4.

”Fartblinda” beskrivs som ”ett spännande relationsdrama i finans- och tidningsmiljö” med Bea Farkas (Ragnarsson) i centrum. Hennes jakt på sanningen om ST-Banken försvåras av kärleksaffären med bankens gifte vd, Peder Rooth (Varela).”

Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More Film och serier, i en kommentar om hur ”Fartblinda” har presterat på C More sedan premiären.

”Med vår nya originalserie ”Fartblinda” har vi verkligen dragit igång seriehösten ordentligt. På C More ser vi en strid ström av nya kunder som kommer till oss för att se ”Fartblinda” och serien är just nu den serie som lockar flest unika användare i C More. En mycket bra start med andra ord. Nu laddar vi upp för TV4-premiären på måndag kväll där vi ser fram emot att ännu fler ska få ta del av denna spännande dramaserie med Julia Ragnarsson och Matias Varela.”

”Fartblinda” produceras av FLX för C More och TV4 i en samproduktion med Film Capital Stockholm. På bilden: Julia Ragnarsson. Foto: Kaspars Dobrovolskis/TV4

”Fartblinda” handlar om journalisten Bea Farkas, som försöker få fram sanningen om oegentligheterna på ST-bankens tradingavdelning. Som TV4 skriver: ”Banken har tagit så stora risker att de bryter mot lagkrav och riskerar aktieägarnas, kundernas och skattebetalarnas pengar.”

När det var dags att börja in spela in ”Fartblinda” hade Julia Ragnarsson – hon är känd bland annat för ”Min faster i Sarajevo” och ”Springfloden” – hunnit vara hemma i en och en halv vecka – innan det tillbringade Ragnarsson tre månader i Ungern, där hon gjorde en av rollerna i Ari Asters film ”Midsommar”.

– Jag var ganska slutkörd när jag började film det här, så jag dök med huvudet först och köttade på. Men det som var roligt med inspelningen var att vi jobbade i ett extremt högt tempo. Vi var tvungna att filma ganska många minuter per dag, så vi sprang överallt för att vi skulle hinna, och det tror jag bidrog till att det blev lite puls i serien, säger Julia Ragnarsson.

Jag tänker att man är ganska trött i huvudet efter att spelat in en film som ”Midsommar”.

– Ja, det kändes nästan som ett socialt experimentet, även om det inte var riktat mot mig. Du vet, vi stod där ute på det där fältet sex dagar i veckan, fjorton timmar per dag. Man är med i varenda scen, fast att man inte är bild och då blir man så här: ”kan jag få gå och sätta mig någonstans?”.

– Jag skulle inte skulle säga att jag är en lättkränkt skådespelare, men där skulle jag säga att blev kränkt. Så när vi åkte till Riga för att spela in ”Fartblinda” var jag euforisk. ”Nu är det lite ordning och reda igen”. Jag gick på moln.

När det gäller ”Fartblinda” är det en sak som jag funderat på och det är varför Bea inte tycker mer illa om Peder, för det har hon faktiskt skäl att göra.

– Det går att förklara på olika sätt, men en sak som man får reda på lite senare i serien är att Bea och Peder har känt varandra ganska länge.

– Sådana där känslor är ju inte rationella. Han beter sig som en svin, men jag tror inte att Bea är helt hundra på vad hon vill heller. Hon vet att det är keff och komplicerat, men människan är komplex på det sättet. Det finns folk som gör idiotiska saker och inte kan förklara varför. Bea går också över lik, så hon är inte oskyldig i det här, vilket kan bidra till att hon känner att hon inte har rätten att faktiskt hata Peder.

Den där hatkärleken som man upplever att Bea och Peder har, är det svårare att spela än ”jag hatar dig”, eller för den delen, ”jag älskar dig”?

– Alltså, det var det som jag tyckte var intressant med hela serien. Dels ska den skildra någonting som jag hoppas upplevs som en riktig kärleksrelation och dels ska man kunna förstå varför Bea och Peder väljer att göra som de gör.

Fanns det annat med ”Fartblinda” som också tilltalade dig och som fick dig att känna ”ohhh, det här vill jag göra”?

– Jag tyckte att hela bankmiljön och finansvärlden kändes lockande. Det har man inte sett så ofta och det kändes roligt. Det är en värld som är stängd och som man inte har insyn i om man är en vanlig människa och inte är en av bankgubbarna. Samtidigt har har den roligaste delen för mig varit relationsdramat i serien, snarare än att springa runt och hitta scoop.

”Fartblinda” hade premiär 19 augusti på C More och den 2 september i TV4. Foto: Johan Paulin/TV4

Att du blekte håret för rollen som Bea Farkas, gjorde det någonting med hur du spelade rollen?

– Jag tror det. Vi pratade mycket om det där att jag inte vill göra en ny Olivia Rönning-figur, och det är så lätt att bli förknippad med en annan roll. Jag ville komma ifrån det, och mig själv som privatperson, så mycket som möjligt, så då kom vi på att vi bleker och klipper håret.

– Det är ganska sällan man får möjligheten att ta ut svängarna med kostym och smink, vilket jag tyckte var skönt och spännande och självklart gör det någonting att man vaknar upp på morgonen innan man ska gå till jobbet och ser helt annorlunda ut. Så det hjälpte mig att gå in i rollfiguren, även om det bara var hår, men det var en ganska brutal behandling av hår.

Det är precis det jag tänker, även om jag inte har så stor erfarenhet av brutala frisyrförändringar.

– De ville inte att det skulle vara några utväxter alls, så det var en frisör som flög till Riga var tredje vecka för att sätta det här extremt starka medlet i min hårbotten. Till slut började håret trilla av.

Är det sant?

– Ja, det var helt bisarrt. Till slut hade jag typ som skäggstubb fast på huvudet Jag såg ut som en igelkott. Så det var en upplevelse.

Hur mår håret nu då?

– Det har börjat växa ut, men jag har någon slags konstig hockeyfrilla för vi har fått klippa av det som höll på att förtvina. Så nu ser jag ut som en blandning av Per Gessle och Robert Wells. Jag ser bara massa gubbar när jag tittar i spegeln.

Haha. Ångrar du det?

– Nej, det gör jag inte. Jag tror inte att det kommer vara många gånger som man får göra det här i jobbet, så jag hoppade på det tåget.

Titeln är ju ”Fartblinda”. Var ser du att din rollfigur Bea är fartblind?

– Hon blir så besatt att ta reda på vad som försiggår på den där banken så hon skiter till och med i en av hennes bästa vänner, så på det sättet är hon fartblind. Man kan vara fartblind i det att man går in i en relation med en man som är gift, som Bea också gör. Så på många sätta är hon lika fartblind som de på banken.

Om det skulle bli ytterligare en säsong, färgar du håret igen?

– Nej, då blir det peruk.

Men du är intresserad av spela Bea Farkas igen.

– Ja, absolut. Det var jätteroligt. Men vi får väl se om folk gillar det.

Matias Varela och Julia Ragnarsson spelar huvudrollerna i ”Fartblinda”, en ny originalserie på C More och TV4. Foto: C More

Redan i oktober 2017 kunde jag berätta att TV4 och C More hade en serie baserad på Carolina Neuraths roman ”Fartblinda” i utveckling.

I april förra året bekräftades att Bonnier Broadcasting gett grönt ljus till den FLX-producerade serien. Inspelningen började i mitten oktober och i samband med det stod det klart att Julia Ragnarsson och Matias Varela spelar huvudrollerna i serien.

I samband med inspelningen bekräftades även att Kajsa Ernst och Claes Månsson medverkar i serien, precis som Peter Eggers, Albin Grenholm, Mats Blomgren och Oskar Thunberg.

Claes Månsson gör rollen som Otto Rehnskiöld, styrelseordförande för banken som är en av de centrala platserna i ”Fartblinda”, medan Kajsa Ernst spelar bankens säkerhetschef Birgitta Kechinsky.

Jens Jonsson är huvudregissör för ”Fartblinda”, samtidigt som Johan Lundin är avsnittsregissör. Jesper Harrie är seriens huvudmanusförfattare. Maria Karlsson och Jonas Bonnier har även skrivit manus.

”Fartblinda” produceras av FLX för C More och TV4 i en samproduktion med Film Capital Stockholm. All3Media distribuerar serien internationellt.

”Fartblinda” har premiär 2 september i TV4 och finns tillgänglig i C More.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores och TV4:s serier