SPOILER ALERT

SVT bekräftar ”Sommaren -85” – ny serie med Lotta Tejle, Kajsa Ernst, Mattias Nordkvist

”Sommaren -85” är en ny dramakomedi i SVT med premiär 2020. Serien bygger på en idé av Emma Hamberg (bilden) och Denize Karabuda. I huvudrollerna syns Lotta Tejle, Emma Broomé och Elina Sätterman. Foto: Patrick Bratt/SVT

SVT bekräftar nu att man har beställt ”Sommaren -85”, en ny dramakomedi med bland andra Lotta Tejle, Kajsa Ernst, Morgan Alling och Mattias Nordkvist. Serien har planerad premiär 2020. 

”Sommaren -85” är en tv-serie som bygger på en idé av Emma Hamberg och Denize Karabuda. Nu bekräftar SVT att Lotta Tejle , Emma Broomé, Elina Sätterman, Mats Blomgren, Kajsa Ernst, Morgan Alling, Anton Lundqvist, Mattias Nordkvist, Staffan Ling och Eric Ericson medverkar i serien, som är på sex avsnitt och har planerad premiär 2020. 

”Sommaren -85” beskrivs som en berättelse om tre generationer kvinnor och om de band som knyts mellan mor och dotter samt att kunna frigöra sig från dessa. 

Serien utspelar sig ett mindre stad i västra Sverige och ska till stora delar skildra den uppväxt Emma Hamberg upplevde i mitten av 80-talet.

Anna Croneman, programchef för SVT Drama, säger i en kommentar: 

”Dramakomedin är en genre vi haft för lite av i vår repertoar av serier. Därför är vi väldigt glada för ”Sommaren -85” som innehåller humor, starka känslor och ett Emma Hambergskt 80-tal. Vad mera kan man önska?”. 

Premissen för serien är en inställd språkresa till Hastings i England. Elina Sätterman och Emma Broomé spelar Lena respektive Åsa, medan Lotta Tejle gör rollen som Barbro, Åsas mamma. 

SVT beskriver handlingen som följer: ”När sommaren kommer och Lenas dröm om England äntligen ska gå i uppfyllelse sker det som inte får ske. Åsas nya chef på sjukhuset stoppar allt övertidsarbete och därmed också möjligheterna för Åsa att finansiera Lenas resa. Men det är inte bara drömmen om England som går i kras. Åsas hela föräldraskap står plötsligt på spel.”

Vidare om handlingen: ”Sommarlovet håller på att förvandlas till ett inferno av ouppfyllda löften och en återgång till Åsas värsta mardröm – att återigen vara i beroendeställning gentemot sin mor. Nu början en kamp mot klockan för att få ihop pengarna i tid för avresan.”

Lisa Ambjörn är huvudförfattare för ”Sommaren -85”. Sofie Forsman, Amanda Högberg och Denize Karabuda är avsnittsförfattare. Kicki Kjellin är huvudregissör, medan Mikael Syrén agerar avsnittsregissör. Anette Brantin är seriens producent. 

”Sommaren -85” produceras av Art & Bob i samproduktion med, SVT, Film i Väst och med stöd från Nordisk Film och TV-fond. 

”Sommaren -85” har planerad premiär 2020 i SVT. Serien är på sex avsnitt, alla 45 minuter långa. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program