Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Avslöjar: SVT gör ny serie med titeln ”Kalifat” – premiär 2020, Aliette Opheim i huvudroll

Aliette Opheim spelar huvudrollen i ”Kalifat”, en ny tv-serie i SVT producerad av Filmlance med planerad premiär i januari 2020. Foto: Johan Paulin/SVT

Spoiler alert kan nu berätta om SVT:s nya thrillerserie ”Kalifat”, som har planerad premiär januari 2020. Aliette Opheim spelar huvudrollen i serien som kretsar kring fem unga kvinnor vars liv flätas samman i en berättelse om religiös fundamentalism. ”Kanske är detta det svåraste och modigaste tv-serieprojekt som svenska manusförfattare gett sig i kast med”, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama. 

”Kalifat” börjar hösten 2015. Säpo-agenten Fatima får ett samtal om att Pervin, en ung, svensk kvinna, sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS.

Pervin fruktar för sitt och sin dotterns liv, samtidigt som hon berättar för Fatima att maken och hans grupp  svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige. En av dem är redan i Sverige för att förbereda attacken. 

Det är grundpremissen för ”Kalifat”, en ny thrillerserie som Spoiler alert nu kan berätta mer om. Serien, som produceras av Filmlance, har planerad premiär i januari 2020 i SVT.

Wilhelm Behrman står för idéen till serien, som han även skapat och skrivit tillsammans med Niklas Rockström. Duon har tidigare gjort de båda säsongerna av ”Innan vi dör”. 

Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för sin film ”Min faster i Sarajevo”, är seriens regissör. De åtta avsnitten har spelats in i Stockholm och Jordanien under året. 

Anna Croneman, programchef för SVT Drama, bekräftar mina uppgifter och säger: 

”Kalifat är en berättelse som måste berättas eftersom den handlar om en tid i vår moderna historia som påverkat och påverkar vårt samhälle i grunden. Wilhelm Behrman och Niklas Rockström har skrivit en thriller lika komplex som den är spännande, kanske är detta det svåraste och modigaste TV-serieprojekt som svenska manusförfattare gett sig i kast med. Dessutom i regi av ett i tv-seriesammanhang nytt namn, Goran Kapetanović. Det blir en stark öppning på nästa drama-år!”

Lisha (Yussra El Abdouni), Sulle (Nora Rios) och Kerima (Amanda Sohrabi) på en bild från tv-serien ”Kalifat”, som har premiär 2020 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT
Amed Bozan och Gizem Erdogan spelar Husam och Pervin i ”Kalifat”, SVT:s nya thrillerserie. Foto: Johan Paulin/SVT

Vidare om handlingen i ”Kalifat”: serien följer inte bara Fatima, utan också systrarna Sulle och Lisha samt deras kompis Kerima. Sulle har fått upp ögonen för den coole elevassistenten Ibrahim i skolan.  Han behandlar henne som en vuxen. Och han öppnar dörrarna till en ny fascinerande värld. Den rena vägen. Sulle och bästisen Kerima börjar trevande ompröva sina liv och Ibrahim visar riktningen. 

För Fatima, som spelas av Aliette Opheim, går det sämre. SÄPO:s Mellanöstern-avdelning vill inte lyssna på uppgifterna som Fatima fått av Pervin, och därför driver hon på Pervin att ta reda på mer. Makens misstankar väcks och ett livsfarligt spel med skyhöga insatser har inletts. 

Utöver Aliette Opheim finns  Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani på rollistan. 

”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm. 

”Kalifat” har planerad premiär januari 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program