Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4:s beslut om ”Solsidan” – då har nya säsongen premiär

”Solsidan” kommer tillbaka. Nu är det bekräftat att säsong 6 med Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – har premiär 6 oktober i C More och 20 oktober i TV4. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Här är TV4:s beslut för ”Solsidan” när den populära tv-serien gör comeback efter fyra år. Spoiler alert kan nu berätta när de nya avsnitten har premiär och om de detaljer i handlingen som TV4 vill hålla hemliga.

I april började inspelningen. Under sommaren var det mesta klart. Nu kan Spoiler alert berätta exakt när ”Solsidan” gör comeback i oktober i TV4 och på C More. 

Nystarten för den populära serien innebär också en förändring jämfört med hur det sett ut tidigare säsonger, efter ett beslut som kan komma att påverka tv-tittarna. 

”Solsidan” var under sina första fem säsonger ett av TV4 säkraste succékort på söndagskvällarna. Som mest, under seriens andra säsong, var det 2 589 000 tittare som bänkande sig framför tv:n för ett av avsnitten. 

I oktober förra året kom beskedet att tre nya säsonger skulle spelas in, och att dessa skulle sändas 2019, 2021 och 2023. Seriens huvudensemble – Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh – bekräftades samtidigt som klara för den första av dessa tre omgångar. 

Spoiler alert har nu fått bekräftat att ”Solsidan” säsong 6 har premiär 6 oktober på C More. Två veckor senare, den 20 oktober, sänds det första av de tio nya avsnitten i TV4. 

Beslutet att låta ”Solsidan” först ha premiär i C More och sedan sändas i TV4 följer samma mall som Bonnier Broadcasting använder för sina dramaserier och tidigare även använt för de senaste ”Beck”-filmerna. 

Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More Film & serier, förklarar beslutet i en kommentar: 

”Vi ser vecka efter vecka att de tidigare säsongerna av ”Solsidan” och långfilmen är populära bland våra användare på C More. Därför känns det otroligt roligt att vi nu kan erbjuda våra C More-kunder att se den efterlängtade nystarten av ”Solsidan” först av alla. Två veckor senare startar vi på TV4 där ”Solsidan” alldeles säkert kommer att fortsätta att vara den lägerelds-tv som det historiskt har varit på söndagskvällarna.”

Malin Cederblad som Anette Sundberg och Henrik Dorsin som Ove Sundberg. I ”Solsidan” säsong 6 kommer paret ta lite mer plats än i tidigare säsonger. Foto: TV4

TV4 är fortsatt förtegna om handlingen i ”Solsidans” nya säsong, men Spoiler alert kan nu avslöja några av de historier som ska berättas i avsnitten. 

Säsong 6 börjar något till några år efter det att långfilmen slutade. Anna och Alex, spelade av Mia Skäringer respektive Felix Herngren, är återförenade efter parets skilsmässa. 

Mer än i tidigare säsonger kommer delar av handlingen kretsa kring respektive rollfigurs barn. Ett något starkare ljus ska även falla på paret Sundberg, men detta är inte lika bländande som först rapporterades.

Väntar gör också vad som kan bli stora förändringar för Fredde och ”Mickan” Schiller, som fortsatt spelas av Johan Rheborg och Josephine Bornebusch. Tidigt i säsongen får Fredde ett slags uppvaknande, som innebär att han gör sitt bästa för att hitta det han tror är sitt riktiga ”jag”, naturligtvis till ”Mickans” stora förtret. 

Felix Herngren har tidigare sagt till mig att de nya avsnitten kommer gå in i ”en lite mer klassisk humorfåra”, samtidigt som säsongen innehåller ett antal, men inte många, längre berättelsebågar.

Josephine Bornebusch och Johan Rheborg spelar fortsatt ”Mickan” och Fredde Schiller i ”Solsidan”. Bornebusch regisserar även fyra avsnitt i seriens sjätte säsong. Foto: TV4

”Solsidan” säsong 6 är på tio avsnitt, alla 22 minuter långa. Utöver att spela ”Mickan” Schiller regisserar Josephine Bornebusch  även fyra avsnitt i säsongen. Emma Bucht, Hasse Ingemansson och Eddie Åhgren har även tagit upp regipinnen. De nya avsnitten är skrivna av Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson. 

”Solsidan” säsong 6 produceras av FLX och Jarowskij, i en samproduktion mellan TV4 och C More, FLX och Jarowskij. Emma Nyberg är producent för serien.

”Solsidan” säsong 6 har premiär 6 oktober på C More och den 20 oktober i TV4. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alet på Facebook för det senaste om ”Solsidan”

# Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Pontus Edgren och Ulf Kvensler är upphovsmän till ”Solsidan”. Seriens första säsong hade premiär i januari 2010. Det femtionde avsnittet sändes i december 2015. 

# ”Solsidan”-filmen hade premiär 1 december 2017 och var trots det sena premiärdatumet årets mest sedda film på bio. Drygt 1,3 miljoner biobesökare har sett filmen. 

# De första av ”Solsidans” tre nya säsonger har premiär 6 oktober i C More och 20 oktober i TV4. Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh ingår i seriens huvudensemble. TV4 har även beställt två omgångar till, säsong 7 och säsong 8. Dessa har planerad premiär 2021 respektive 2023 i C More och TV4.

# Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson är manusförfattare för säsong 6, som Emma Bucht, Hasse Ingemansson. Eddie Åhgren och Josephine Bornebusch regisserar.