Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Yellow Bird UK utvecklar tv-serie baserad på boken ”Spotify inifrån”

Yellow Bird UK har köpt optionen till Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån”, som kom ut i mars på Albert Bonniers förlag. Nu är en tv-serie i utveckling. Foto: Fredrik Hjerling/Albert Bonniers förlag

Yellow Bird UK har köpt rättigheterna till Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify Inifrån”. Nu planeras en serie.

Det är i ett pressmeddelande från Banijay Group, som äger Yellow Bird UK, som det berättas att man har köpt optionen till Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån”, som kom ut i maj på Albert Bonniers förlag.

Nu planeras en tv-serie, som enligt samma pressmeddelande är i utveckling och ska bli en så kallad ”limited series”.

Serien ska bland annat berätta om hur Spotify försöker slå sig in på den amerikanska marknaden och det motstånd som man möter, vilket beskrivs som en schackmatch mellan nytt och gammalt, och där bland andra Steve Jobs ska ha haft ett finger med i spelet.

Det heter också att dramaserien ska ”undersöka hur en hemlig start-up uppvaktade skivbolag, skakade om musikbranschen och erövrade Wall Street”. Vidare skriver Banijay Group att ”det här är en berättelse om entreprenörskap och en resa fylld av egon, hinder, och svek”.

Berna Levin, exekutiv producent på Yellow Bird”, beskriver serien som en ”modern David-och Goliat-berättelse som utspelar sig i den dynamiska arena som är musikindustrin.”

”Verkligheten trumfar fiktionen i varje vändning, och vi ska utforska en av de största och mest överraskande tekniska framstegen i vår samtid”, säger Berna Levin också.

”Spotify inifrån” släpptes i maj 2019. Albert Bonniers förlag beskriver bokens innehåll som följer: ”På drygt tio år har Spotify räddat skivbolagen från piraterna, ritat om musikindustrin och fått självaste Apple att byta affärsmodell. Spotify inifrån skildrar en värld av intriger, hemliga avtal och uppköpsbud från bolag som Microsoft, Google och Tencent. På vägen lierar sig Daniel Ek med Napsters Sean Parker och Facebooks Mark Zuckerberg. Boken avslöjar även detaljer om Spotifys mångåriga konkurrens med Apple.”

Författarna Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson kommer agera konsulter för serien, medan Luke Franklin är producent och Berna Levin exekutiv producent.

Yellow Bird UK jobbar för tillfället även med ”Young Wallander”, en ny originalserie på Netflix med Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander i centrum.

Yellow Bird UK är ett systerbolag till Yellow Bird Entertainment, som tidigare bland annat gjort de svenska ”Wallander”-filmerna samt filmerna baserade på ”Millennium”-trilogin.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie