Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Beforeigners” – första norska originalserien på HBO Nordic

 

”Beforeigners” är HBO Nordics första norska originalserie. Serien, som är på sex avsnitt, har premiär 21 augusti. På bilden: Krista Kosonen och Nicolai Cleve Broch, som spelar huvudrollerna. Foto: HBO Nordic

Det stabila tv-hantverket gör ”Beforeigners” till en serie som är förutsägbar, rolig, platt, spännande, tråkig och allt däremellan. Det som saknas: kicken av att bli överraskad. 

Sällan får man se en tatuerad och naken snubbe kasta sten på en hare, knäcka djurets nacke och sedan, medan kameran följer honom, smyga på sin fru och överraska henne med en hand mellan hennes ben samtidigt som hon packar ut något ur sin bil.

”Det är lika kul varje gång”, skrattar killen som heter Navn och som är en av de första personerna att vara med om det som är premissen i ”Beforeigners”, HBO Nordics nya originalserie.

Här handlar det om att människor från tidigare tidsperioder – stenåldern, vikingatiden och sent 1800-tal – plötsligt dyker upp i havet. Ingen förstår varför, men alla är såklart medvetna om att världen, i ”Beforeigners” innebär det framför allt Oslo, har förändrats.

Några år efter att detta mystiska fenomen först inträffat ska Alfhildr Enginnsdottir börja jobba som polis. Hon, som kommer från vikingatiden, blir ihopparad med kriminalaren Lars Haaland som en del av myndigheternas integrationsprogram.

Utredas ska mordet på en okänd kvinna med stenålderstatueringar. Hittas görs en konspiration.

”Beforeigners” regisseras av Jens Lien efter ett manus av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin och är en stundvis platt, stundvis rolig, stundvis spännande berättelse som aldrig döljer sitt budskap eller vad man vill förmedla med berättelsen.

Här kan dialog som ”ingen hotar Navn under hans frus bloggparty” samsas med förvånansvärt lättviktiga men nödvändiga funderingar kring integration, rasism och invandring. Samtidssatiren är bitvis torr, men har alltid sina poänger. 

Krista Kosonen, som spelar Alfhildr Enginnsdottir, är seriens stora vinnare. Kosonen gestaltar med pondus en person som kämpar med ett slags ursinne och som är rädd att visa sig svag, vilket självklart får konsekvenser.

Kosonen samspel med Nicolai Cleve Broch, som gör rollen som Lars Haaland, fungerar också fint, då de tillsammans bygger den dynamik som krävs för att serien ska få framåtrörelse från annat än den ojämna spänningshistorien.

Ensam är dock Lars Haaland en tråkmåns som man har svårt att känna sympati för och vars sidohistoria, som självfallet är av personlig karaktär, sänker seriens tempo och bidrar till engagemangstapp. Haaland är en rollfigur byggd efter samma mall som alla andra utbrända poliser och det alldeles för lätt att förutse vad han ska göra och hur han ska reagera.

I stunder som dessa överlever ”Beforeigners” på seriens välgjorda scenografi och ett visuellt uttryckt där Oslo presenteras som en plats att både gilla och frukta. Naturligtvis är sådant, precis som kostym, extra viktigt i en serie som blandar tidskorten på det sätt som ”Beforeigners” gör, och här tar serien sig nästan hela vägen fram. Trots en hel del härliga utstyrslar som visar att serien inte tar sig själv på allt för stort allvar ramlar man ner i karikatyrhållet vid några tillfällen.

”Beforeigners” regisseras av Jens Lien efter ett manus av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin. Foto: HBO Nordic

Mest imponerande är hur noggrant ”Beforeigners” upphovsduo och regissören Jens Lien behandlar språket. Det handlar ändå om olika dialekter, om personer som inte kan förstå varandra och folk som pratar språk som inte längre existerar, ett faktum väl förankrat i seriens värld och som skapar realism i en egen bubbla.

Glädjande är också att man valt Bobby Blue Blands version av ”Ain’t no love in the heart in the city” som ett slags tematiskt och återkommande spår, liksom fingertoppskänslan att låta Lykke Lis ”Get Some” agera stöd åt en av scenerna.

Sådana angenäma överraskningar skulle ”Beforeigners” behöva fler av, för även om ett rakt igenom stabilt tv-hantverk följsamt bidrar till upplevelsen, infinner sig aldrig den där nödvändiga kicken som gör att man vill se mer och det omedelbart.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Beforeigners” har premiär 21 augusti på HBO Nordic då de två första avsnitten blir tillgängliga. Jens Lien regisserar serien efter ett manus av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin. Nicolai Cleve Broch och Krista Kosonen spelar huvudrollerna. På rollistan finns även Agnes Kittelsen, Stig Henrik Hoff, Ágústa Eva Erlendsdottir, Stig Amdam, Odd-Magnus Williamson, Herbert Nordrum och Oddgeir Thunre. ”Beforeigners” produceras av Rubicon TV, som är en del av Endemol Shine Group. Exekutiva producenter för HBO är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root. Jag har sett de första fem avsnitten i första säsongen för den här recensionen.