Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Inspelningen av ”Måste gitt – serien” igång – så blir avsnitten, premiär 2020 i SVT

Nu har inspelningen av ”Måste gitt – serien” börjat. Premiär är det 2020 i SVT. På bilden: Ivica Zubac, Can Demirtas och Abbe Hassan. Foto: Edvina Koda Sander/SVT

”Måste gitt – serien” är en fristående fortsättning på filmen ”Måste gitt” och har premiär 2020 i SVT. Nu har inspelningen börjat av komediserien och Spoiler alert kan berätta mer om vad som väntar i de åtta avsnitten. ”Hisspitchen är ”Solsidan” i orten”, säger regissören och upphovsmannen Ivica Zubac. 

Metin har precis släppts från fängelset och tvingats flytta hem till sin mor och lillebror i stockholmsförorten Jordbro. 

Bakom sig har han debutboken ”Måste gitt”, som blev en flopp. Framför sig har han hoppet att bli framgångsrik författare, kanske skådespelare eller bara rik och känd.

Metins förläggare Puma vill att Metin ska satsa på skrivandet, men Metin har drabbats av extrem skrivkramp. 

Det där är utgångspunkten för ”Måste gitt – serien”, som är en fristående fortsättning på Ivica Zubaks film ”Måste gitt” med Can Demirtas i huvudrollen. 

Nu har duon samt bland andra Abbe Hassan dragit igång inspelningen av serien, som är på åtta avsnitt och har premiär 2020 i SVT.

Anna Croneman, programchef på SVT Drama, om serien: 

”Det första jag gjorde när jag startade som programchef på Drama var att ringa till Abbe (Hassan) och Ivica (Zubac) och säga att jag ville att dom skulle göra något för SVT. Efter ett år dök dom upp på kontoret med manus till ”Måste Gitt – serien”. Det är en varm historia om gemenskap i utanförskap, det är vansinnigt roligt och olikt allt annat i komedigenren.”

– Anna mejlade oss, men det var inte specifikt om ”Måste gitt”, men hon gillade den och ville ha något i den världen. Vi nappade och överdrev och gjorde exakt den världen. Varför krångla till det? Skämt åsido, efter att vi gjorde filmen var vi sugna på att följa upp det. Det finns mycket att hämta från den världen och de rollfigurerna, säger Abbe Hassan. 

Serien är en komedi, hur skulle ni beskriva humorn i serien?

– I dessa tider behöver man skratta mer, man behöver mer värme, och när vi är i Jordbro så stöter vi på många roliga och skumma karaktärer, samtidigt som folk är tillmötesgående och glada. Då kände vi att det vore kul att ta bort det mörka från filmen och lyfta fram det varma, säger Abbe Hassan och fortsätter: 

– Det går inte att sticka under stolen med att komedi och skratt är en bra väg in. Vi säger en hel del om hur samhället ser ut idag och vilka karaktärer som finns i det. 

Ivica Zubac berättar att han och Marcelo Obon jobbat med seriens manus i 15 månader. ”Det är många vändor”, säger Zubac och fortsätter: 

– Det kommer vara väldigt mycket rolig dialog i serien, som är karaktärsdriven. Och med det menar jag att det efter ett tag räcker med en blick från en karaktär, för tittaren vet hur den karaktären tänker.   

– Det vi brukar säga är att vår huvudkaraktär och hans vänner – inklusive Puma Andersson, som är en stor del av serien – vill göra saker och ting på rätt sätt, men på sitt sätt och med sin egen logik och då blir det bara fel. 

I seriens synopsis går bland annat att läsa om vad som väntar Metin när han muckar från fängelset: ”Orten är en värld med helt egna regler. Där bestämmer mamma Fatma, gubbarna på turkiska föreningen, mammas bästa kompis Sibel, handläggaren på Arbetsförmedlingen, till och med ägaren till det lokala snabbköpet har en åsikt.”

– Det här är verkligen det coolaste projektet som görs i Sverige just nu. Det känns jätteroligt och det kommer bli jättebra. Vi får frågor varje dag om vi ska göra en uppföljare till filmen, och då känns det roligt att vi gör en hel serie på åtta avsnitt. Det är fyra timmar material och varje avsnitt kommer leva sitt eget liv, samtidigt som det finns en båge för huvudkaraktären, säger Ivica Zubac. 

”Måste gitt – serien” är på åtta avsnitt. Ivica Zubac och Marcelo Obon har skrivit manus, medan Zubac och Abbe Hassan regisserar. Serien har premiär 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program