Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Line of duty” säsong 5 – premiär 5 augusti i SVT

”Line of duty” säsong 5 av Jed Mercurio har premiär 5 augusti i SVT. På bilden: Martin Compston, Vicky McClure och Adrian Dunbar. Foto: Aidan Monaghan/BBC/SVT

”Line of duty” är förfinad spänningsunderhållning. Säsong 5 håller stilen och efter de sex nya avsnitten pekar upphovsmannen Jed Mercurio med hela handen mot ett definitivt avslut för den brittiska serien. 

Få manusförfattare kan skriva öppningsscener som Jed Mercurio. Tänk bara på hur ”Line of duty” har dragit igång sina respektive historier tidigare eller på de svettiga scener som inleder ”Bodyguard”.

Den sekvens som öppnar ”Line of duty” säsong 5 är inte seriens bästa, men fullgod för att sparka igång en ny berättelse med AC-12 i centrum. Den här gången – här, av naturliga skäl, håller jag själva handlingen till ett minimum – börjar säsongen med att tre poliser dödas och en skadas svårt då en polistransport med beslagtagna droger kapas av en organiserad liga. 

Som sig bör fortsätter säsongen med flertalet vändningar, några snirkliga avslöjanden och slutligen, i sista stund, ett lite krampaktigt tydliggörande av ett missförstånd som förändrar seriens övergripande berättelsebåge. 

”Line of duty” säsong 5 är snyggt skriven av Jed Mercurio, fint regisserad av John Strickland och Susan Tully och likt tidigare säsonger utan onödiga skådespelarkrusiduller. 

Mot slutet saknas visserligen en rollfigur som fjärde säsongens Roseanne ”Roz” Huntley, som var så finstämt gestaltad av Thandie Newton, men de steg som Mercurio nu tar visar att serien är nära målgång. 

Martin Compston, Vicky McClure och Taj Atwal på en bild från ”Line of Duty” säsong 5, som har svensk premiär 5 augusti i SVT. Foto: Aidan Monaghan/BBC/SVT

”Line of duty” har förnyats för ytterligare en omgång, seriens sjätte. Mercurio har nämnt möjligheten att det blir en sjunde säsong, men det är långt från bekräftat. Slutet för berättelsen om AC-12 rör sig alltså närmare och närmare. 

De handlingskurvor som den brittiska manusförfattaren vrider ratten i under den nu aktuella omgången avsnitt är därför både logiska och nödvändiga och innehåller sådant som i efterhand kan tyckas glasklart för alla som med intresse följt serien sedan start. 

Sättet som Mercurio gör detta på har för sammanhanget största emotionella tyngd, då han förlitar sig på att tittarens engagemang för huvudrollsfigurerna fortsatt ska vara under utveckling och därmed få ett annat sorts fäste än exempelvis den explosiva final som avslutade säsong 4. 

Därför, och i långa loppet, är detta säsongsavslut att föredra framför de mer enkelspårigt actionladdade. I säsong 5 finns också ett antal snygga referenser till skeenden från tidigare säsonger och sådant som binder samman den storybåge som alltid tycks gäcka Steve Arnott, Kate Fleming och Ted Hastings. I de sex nya avsnitten är huvudtrions öde självfallet fortfarande uppe i luften, då de ständigt är märkta av det som varit, det som sker och, förutsätter man som tittare, det som komma skall. 

”Line of duty” är förfinad spänningsunderhållning och med det följer att släppa en aning på trovärdighetsanspråk och realism för att berättelsens spännkraft liksom insatserna för de involverade rollfigurerna ska öka i takt med att antalet säsonger blir fler. Detta förtar inget av spänningen utan är en naturlig del av framåtskridandet för en serie som denna. 

Sett ur det perspektivet är ”Line of duty” även i femte säsongen bland de bästa, mest beroendeframkallande och tillfredsställande serier som går att följa.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Line of duty” säsong 5 har premiär 5 augusti i SVT. Jed Mercurio är seriens upphovsman och huvudmanusförfattare. John Strickland och Susan Tully regisserar de sex avsnitten. Martin Compston, Vicky McClure och Adrian Dunbar spelar Steve Arnott, Kate Fleming och Ted Hastings. På rollistan för säsong 5 finns även Stephen Graham, Anna Maxwell Martin, Sian Reese-Williams, Ace Bhatti, Elizabeth Rider och Natalie Gavin samt Rochenda Sandall.