SPOILER ALERT

Historien bakom ”Orange is the new black” – så blev serien Netflix mest sedda

”Orange is the new black” har avslutats. Seriens sjunde och sista säsong hade premiär 26 juli på Netflix. På bilden: Laura Prepon. Foto: Netflix

En tv-epok går i graven. ”Orange is the new black” är den sista i Netflix första våg av originalinnehåll och streamingtjänstens mest sedda någonsin.  ”Jag är stolt att serien har representerat alla sorters kvinnor, alla sorters minoriteter och inte bara en utan olika människor inom en minoritet”, säger seriens upphovsperson Jenji Kohan. 

”House of Cards” fick mer uppmärksamhet, precis som att Netflix beställde nya avsnitt av ”Arrested Development”, som då varit nedlagd i flera år. Samtidigt visste Cindy Holland, en av streamingtjänstens innehållschefer, att Netflix hade det som hon nu liknar vid ett ”hemligt vapen”. 

När ”Orange is the new black” hade premiär sommaren 2013 var det inte självklart att serien skulle bli en hit. Flera skådespelare i ensemblen har berättat för mig att de inte riktigt var medvetna om vad det innebar att ”Orange” skulle bli tillgänglig på Netflix när de började spela in serien. 

Nu är det annat ljud i pipan. 

När sjunde och sista säsongen har premiär 26 juli är ”Orange is the new black” Netflix mest sedda originalserie någonsin. Enligt streamingtjänsten har 105 miljoner användarkonton sett åtminstone ett avsnitt. Hälften av dessa tittare hittas utanför USA, och ”Orange” har sedan start gått särskilt bra i Norden, Brasilien samt Frankrike och Tyskland. 

– Serien har gjort att vi vågar ta fler risker och verkligen tänka stort när det kommer till vilket innehåll vi beställer till tittare som är villiga är pröva och upptäcka nya saker, säger Cindy Holland till branschtidningen Variety. 

Uzo Aduba och Adrienne C. Moore i ”Orange is the new black” säsong 7. Foto: Netflix
Taylor Schilling och Danielle Brooks på en bild från ”Orange Is The New Black” säsong 5. Foto: Jojo Whilden/Netflix

”Orange is the new black” baseras på Piper Kermans memoarer ”Orange is the new black: My year in a women’s prison” som kom 2010. 

I oktober förra året meddelade Netflix att serien skulle avslutas och i samband med  detta sa huvudmanusförfattaren Jenji Kohan: 

”Efter sju säsonger har det blivit dags att släppas fri från fängelset. Jag kommer sakna alla grymma damer på Litchfield och det fantastiska team som jag har jobbat med. Mitt hjärta är oranget, men bleknar nu mot svart”.

Jenji Kohan har många gånger beskrivit seriens initiala huvudrollsinnehavare Taylor Schilling och hennes rollfigur Piper Kerman som en trojansk häst. Det är från Piper som möjligheten att berätta historier om latinas, afroamerikanska och äldre kvinnor samt olika socioekonomiska klasser kommer. 

– Jag är supersuperstolt över allt vi har gjort med ”Orange”. Jag är stolt att serien har representerat alla sorters kvinnor, alla sorters minoriteter och inte bara en utan olika människor inom en minoritet. Det kvittar vilken bakgrund eller färg du har, om det pågår något emotionellt med en rollfigur så kan du identifiera dig med henne, säger Jenji Kohan till Variety.

De senaste åren har jag vid flera tillfällen intervjuat ett antal av seriens skådespelare. Alla, utan undantag, har hyllat Kohan och Netflix för vad man tillsammans åstadkommit med ”Orange”. 

Uzo Aduba, som spelar Suzanne ”Crazy Eyes” Warren, sa exempelvis sommaren 2017: 

– Det är lätt att glömma, men för fem år sedan fanns det inte lika mycket mångfald på tv. Netflix och ”Orange” förändrade det. Jag hoppas att det har gjort att producenter och andra streamingtjänster ser det som en möjlighet att sträva efter samma sak. 

– Jag vet inte om det är så, men jag hoppas att serien har gjort att folk uppmuntras att lämna de konventioner som vi är vana vid och ta klivet till något nytt, fräscht och inkluderande. 

Sjunde och sista säsongen av ”Orange is the new black” hade premiär 26 juli 2019. Foto: Netflix
En bild från ”Orange is the new black” säsong 5. Foto: Netflix

Taylor Schilling har sagt det varje gång vi träffats: ”Orange is the new black” är en serie som kan fortsätta för evigt. Visst, hennes rollfigur Piper Kerman blir frisläppt, men i och runtomkring det amerikanska fängelsesystemet finns miljontals historier att berätta. 

Redan för två år sedan fanns tecken på att ”Orange” skulle avslutas efter sju säsonger. Jenji Kohan menade att hon hade berättat klart det hon ville berätta vid det laget. När ”Orange is the new black” nu går i graven gör serien det som den sista i Netflix första våg av originalinnehåll. 

Vad som väntar härnäst? 

För Netflix fler originalserier- och filmer än vad som är möjligt att räkna, för Jenji Kohan en ny serie hos nämnda streamingtjänst. 

När Kohan stänger dörrarna till kvinnofängelset Litchfield har hon blivit ombedd att berätta vad hon, som skapade en av 00-talets mest inkluderande serier, vill se mer av i framtiden. 

– Jag kan säga vad jag inte vill se mer av: dystopi och mörker. Alldeles för många serier den senaste är antingen instruktionsmanualer för ondska eller bara deprimerande. Jag vill göra något som reflekterar hopp och ljus och vad livet kan vara, samtidigt det fortfarande finns konflikter och mörker, säger Jenji Kohan och fortsätter: 

– Nu har jag är ett slags mandat att visa en bättre värld. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix serier och filmer

”ORANGE IS THE NEW BLACK”

# Tv-serie som hade premiär på Netflix juli 2013 på Netflix. Efter sju säsonger avslutas serien. De sista avsnitten blev tillgängliga 26 juli 2019 på streamingtjänsten. 

# ”Orange is the new black” är löst baserad på Piper Kermans memoarer med samma titel. Under seriens sju säsonger har bland andra Taylor Schilling, Laura Prepon, Uzo Aduba, Natasha Lyonne, Kate Mulgrew, Danielle Brooks, Dascha Polanco, Yael Stone och Asia Kate Dillon samt Adrienne C. Moore, Selenis Leyva och Laura Gomez funnits på rollistan.