Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så är George Clooney som regissör – Chris Abbott, Kyle Chandler berättar efter ”Catch-22”

George Clooney är regissör, producent och gör en av rollerna i miniserien ”Catch-22”, som baseras på Joseph Hellers roman ”Moment 22”. Foto: Philippe Antonello/Hulu/CMore

Sedan det stora genombrottet i tv-serien ”Cityakuten” har han blivit en av världens mest kända skådespelare. När George Clooney nu närmar sig pensionsålder har mer och mer av hans kreativa fokus fästs vid rollerna som regissör och producent. Kyle Chandler och Chris Abbott, som gör två av de bärande rollerna i miniserien ”Catch-22”, berättar nu hur det egentligen är att jobba med George Clooney.

Kanske hjälpte hjälmen. 

Det var i alla fall vad som satt på George Clooneys huvud när han tog emot Chris Abbott, 33, för en audition. Rollen det handlade om: John Yossarian i ”Catch-22”, en miniserie baserad på Joseph Hellers roman från början av 60-talet. 

George Clooney, 58, hade vid det här laget lagt alla tveksamma tankar om att adaptera Hellers klassiker bakom sig efter att han och produktionsbolagspartnern Grant Heslov blivit förälskade i manuset av Luke Davies och David Michôd. 

Clooney skulle egentligen ha regisserat majoriteten av seriens sex avsnitt, spela en av de bärande rollerna och vara producent. Ett lättsålt projekt alltså. När amerikanska streamingtjänsten Hulu beställt miniserien och inspelningen närmade sig ändrade Clooney sig. Resultatet blev att han regisserade två avsnitt, gjorde den mindre rollen som Scheisskopf och hängde kvar som producent. 

Kyle Chandler, 53, gör rollen som Colonel Cathcart. Chandler, som tidigare synts i ”Friday night lights” och ”Bloodline” samt filmer som ”Argo” och ”The Wolf of wall street”, beskriver George Clooney som en regissör ”som inte har några dimmiga idéer”: 

– Som regissör är vet han exakt vad han vill ha. Han verkar njuta av det också, och han gillar att ha roligt medan han gör det. Han är en snabb regissör, får det han vill ha fort och går sedan vidare lika snabbt. Jag uppskattar det och blir bättre av hans sätt av regissera. 

I ”Catch-22” gör Chris Abbott huvudrollen som rollfiguren Yossarian. Foto: Philipe Antonello/Hulu/C More
Kyle Chandler, som tidigare synts i bland annat ”Friday night lights” och ”Bloodline”, spelar Colonel Cathcart i ”Catch-22”. Foto: Philippe Antonello/Hulu/CMore

”Catch-22” utspelar sig, precis som romanen, under andra världskriget och bygger på tanken att för att blir frikallad från militären så måste man vara galen och ansöka om att bli frikallad. Samtidigt antas en ansökan visa att man är rädd för att delta i krig, vilket i sig är en normal reaktion och därför kan man inte vara galen. 

Byråkratiresonemanget gör att det är närmast omöjligt att frikallad. 

I ”Catch-22” spelar Chris Abbott, 33, huvudrollen som Yossarian, en rollfigur som skådespelaren säger är en person ”som inte är rädd för att dö, utan som är rädd för vem som ska döda honom”. 

När jag pratar med Abbott på telefon säger han att rollen, bortsett från allt annat, även var tilltalade på ”ett existentiellt plan”. 

– Det Yossarian håller fast vid är tanken att livet är kort, och det gäller att njuta och ha roligt medan man kan. De som är runtomkring honom kan inte riktigt se livet för vad det är. 

Chris Abbott, i Sverige troligtvis mest igenkänd för sin roll i tv-serien ”Girls”, fick också bära mycket av ”Catch-22” på sina axlar. Under inspelningen var det ofta ont om tid mellan scenerna och eftersom Abbott är med nästan hela tiden, så fick hans kläder bäras till inspelningsplats där ett tält monterats upp. Där bytte Abbot snabbt om för att sedan börja arbeta, ofta med än annan regissör än den som gjorde scenen några minuter tidigare. 

– Det har varit enormt inspirerande. Jag menar, Clooney har varit med i flera filmer, och flera av dessa såg jag när jag växte upp, så det känns som en ära att arbeta med honom.

För George Clooney var valet av Chris Abbott för rollen som Yossarian avgörande för serien och skådespelaren menar att han kan ”se samma saker hos Chris som hos mig själv”. 

– Men han är mer mogen än vad jag var vid hans ålder. Det vi har gemensamt är att vi båda kan vara ett slags kaptener på skeppet. Det här var ett stort skepp, men Chris fixade det, säger George Clooney till Variety. 

För Kyle Chandler var ingången till miniserien ett telefonsamtal från den han återkommande och alltid kallar Mr. Clooney. 

– Jag fick berättat för mig att Mr. Clooney ville snacka med mig. Jag tog hans samtal och så berättade han om projektet. Inledningsvis var jag väldigt tveksam, och jag tror att mina känslor matchade hans när han fick höra talas om miniserien. 

– Sedan gjorde jag det som jag nästan alltid gör: jag och min fru satte oss ner och läste manuset och omedelbart kunde jag se utmaningen som låg framför mig, samtidigt som jag insåg att jag aldrig spelat en rollfigur som denna. Jag tycker att jag gjorde rollen rättvisa, och jag tror aldrig att jag har haft så roligt och jobbat så hårt som med ”Catch-22”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Hamilton” på C More och TV4

”CATCH-22”

# Baseras på Joseph Hellers klassiker ”Moment 22” från 1961. Luke Davies, David Michôd har skrivit miniseriens manus, medan George Clooney, Grant Heslov och Ellen Kuras regisserar de sex avsnitten. Hela serien finns tillgänglig på C More.

# På rollistan finns bland andra Christopher Abbott, George Clooney, Kyle Chandler, Hugh Laurie, Tessa Ferrer och Julie Ann Emery samt Daniel David Stewart, Rafi Gavron och Lewis Pullman. 

# C More, som har de svenska rättigheterna för miniserien, beskriver den så här: ”Stjärnspäckad miniserie i sex delar som utspelar sig under andra världskriget. På en soldränkt ö i Medelhavet ligger en amerikansk flygbas där soldaterna får utstå såväl livsfarliga uppdrag som äregiriga befäl och en helt absurd militär byråkrati.”