Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Då har norska dramaserien ”Lyckolandet” premiär i SVT

SVT börjar sända norska tv-serien ”Lyckolandet” (”Lykkeland”) den 12 augusti. På bilden: Anne Regine Ellingsæter, Amund Harboe och Mads Sjøgård Pettersen. Foto: Petter Skafle Henriksen/NRK/Maipo Film/SVT

”Lyckolandet” är en av Norges mest påkostade dramaproduktioner. Den 12 augusti har tv-serien premiär i SVT. 

Den har jämförts med ”Vår tid är nu” och tar sin början i Stavanger 1969. Serien, vars norska titel är ”Lykkeland”, hade urpremiär i slutet av 2018 och har prisats liksom förnyats för en andra omgång som har planerad inspelningsstart senare i år. 

Den 12 augusti börjar SVT sända seriens åtta avsnitt. 

I en presstext går att läsa att ”med allt mindre fisk i Nordsjön är befolkningen i Stavanger oroliga. Men natten innan julafton 1969 tänds gaslågan på oljeplattformen Ocean Viking och allt förändras över en natt, inte bara för staden utan för hela Norge”. 

Vidare om handlingen: ”Christian Nyman är 19 år och son till Fredrik, ägaren till en fiskfabrik. Christian arbetar på en oljerigg och ska gifta sig med jämnåriga Anna Hellevik. Klasskillnaden stör inte de två, men verkar bli ett allt större problem för deras föräldrar. Några av de andra huvudkaraktärerna är Toril Torstens, gravid 17-åring från ett strikt religiöst hem och Jonathan Kay, 28-årig amerikan från Texas, som kommit till Norge för att avsluta en stor affär.”

Mette M. Bølstad, Synnøve Hørsdal och Siv Rajendram Eliassen har skrivit manus till serien, som Pål Jackman och Petter Naess regisserat.

På rollistan finns bland andra Regine Ellingsaeter, Amund Harboe, Bart Edwards, Malene Wadel, Mads Sjøgård Pettersen, Vegar Hoel, Roar Kjølv Jenssen och Pia Tjelta. 

”Lyckolandet” har premiär 12 augusti i SVT och SVT Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program