Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blev ”Sommarlov” i SVT en succé: ”Det är som att springa ett maraton”

Markus Granseth, Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick är programledare för ”Sommarlov”. Här syns de med Vinterskuggan och Sommarskuggan. Foto: Mattias Ankrah/SVT

”Sommarlov” i SVT är populärare än någonsin, samtidigt som mångåriga programledaren Malin Olsson numera jämför inspelningen av programmet med att springa ett maraton. ”Det är en riktig kraftansträngning för alla oss som gör programmet så när det är slut är man så himla glad att det är över, fast på ett positivt sätt”, säger Malin Olsson. Så här lyckades SVT vända ”Sommarlovs” vikande tittarsiffror och skapa en succé som sträcker ut sina vingar över hela året. 

Det är sommaren 2016 och reaktionerna kan bara tydas på ett sätt: fullträff. 

Dessa reaktioner är också skälet till att SVT numera har och fortsätter utveckla ett fiktivt universum anpassat för barn och yngre ungdomar där rollfigurer och programledare kan synas i flera olika program samtidigt som berättelser kan börja i en serie och fortsätta i en annan. 

För att förstå tillkomsten av denna värld måste bandet backas till 2010, när SVT började sända ”Sommarlov” från Malmö i ett slags magasinsformat med olika gäster. 

Livekänslan gjorde visserligen att tittarsiffrorna ökade till en början, men i samband med att det linjära tv-tittandet minskade överallt, drabbades även siffrorna för ”Sommarlov”. 

Entré: Sommarskuggan. 

Denna mystiska och magiska skojare skapades av nödvändighet, då temat för ”Sommarlov” 2016 var superhjältar och tv-programmet behövde en ”skurk”. 

Idén var lika enkel som genial: en känd profil från SVT Barn gömmer sig i den kattliknande dräkten och hittar under programmets gång på bus. Ibland lämnar Sommarskuggan skuggslem efter sig, ibland ledtrådar men alltid är frågan: vem gömmer sig i dräkten? 

Efter Sommarskuggans entré i ”Sommarlov” 2016 har figurens populäritet varit ständigt uppgående, vilket bland annat resulterade i ”Skuggornas hemlighet”, en egen serie där ett antal av mysterierna kring Sommarskuggan förklaras. I serien introduceras även Vinterskuggan och stora delar av handlingen leder till det som nu händer i ”Sommarlov”. 

Årets tema i ”Sommarlov” är hjärnan. Enligt SVT går temat som ”en röd tråd genom programmet hela sommaren och programledarna kommer att utmana tittarna i en 50-dagarsutmaning i uthållighet och hjärnstyrka.” Foto: Mattias Ankrah/SVT

Alexander Hermansson, 27, är i år programledare för ”Sommarlov” för sjätte gången. När vi snackar om tv-programmet inför premiären säger han:  

– Spänning är ett tema som har vuxit mer och mer för varje år. Det är olika historier som vävs samman och med både Sommarskuggan och Vinterskuggan kan det verkligen bli dubbeldrama. 

”Sommarlovs” populäritet har vuxit de senaste åren. Vad tror du det beror det?

– Du har helt rätt i att det växer och det växer hela tiden och för det första tror jag att konceptet, att det finns där varje dag hela sommaren, passar alla och att det på så sätt kan vara allas kompis, säger Alexander Hermansson och fortsätter: 

– Att det vuxit så mycket de senaste åren gissar jag beror på att barn gillar mysterier och spänning och den är trend som vi har lyckats hänga med på tack vare Sommarskuggan-historien. 

Och samtidigt pågår berättelsen om Sommarskuggan och de andra figurerna under resten av året också. 

– Ja, det är också en sak. Det blir en otroligt lång båge som barnen ska följa och har man följt en historia, som förvisso utspelar sig i olika serier, i typ åtta månader så har man verkligen snöat in sig. Då följer man det slaviskt. 

I år är det sjätte gången som du är programledare. Är det fortfarande lika lustfyllt? 

– Min relation till programmet har blivit något annat än det var mitt första år och jag har lite andra ögon på vad det innebär, men det där lustfyllda finns absolut kvar. Det är nästan skrämmande, men helt fantastiskt egentligen och det beror mycket på allt som man får tillbaka av tittarna och publiken. Det här är, utan tvekan, årets häftigaste program.

Malin Olsson, 37, gjorde debut som programledare för ”Sommarlov” 2010 och sedan dess gjort åtta somrar i programmet. Hon säger att det ”inte riktigt går att säga nej till ”Sommarlov”, utan man måste bara få göra det”. 

– Den här sommaren är den mest maxade och den mest spännande av de som jag har jobbat med programmet. När vi hade en genomgång med redaktörerna så tog det aldrig slut. Det är inte bara en röd tråd, utan olika, och också en orange, en lila, en blå och en gul tråd som alla ska vävas ihop, säger Malin Olsson. 

Är den biten, att man tar barnen på allvar i berättandet, en av anledningarna till att programmet fortsätter locka nya tittare?

– Jag skulle säga att det beror på att vi har lyckats med en bra kombination av att ha bra teman som engagerar barnen, men utan att det blir tråkigt, eftersom vi också har en rolig dramalinje. 

När Malin Olsson jämför ”Sommarlov” nu med när hon började jobba med programmet säger hon att en stor skillnad är att hon numera måste vara ”en hybrid mellan programledare och skådespelare”. 

Denna sommar räknar ”Sommarlov” in 69 avsnitt, som alla spelas in live-on-tape, för att sändas dagen efter inspelningen. Malin Olsson konstaterar att det ”krävs mycket av alla” som jobbar med ”Sommarlov” och att inspelningen är en ”riktig kraftansträngning”. 

– Det är som att springa ett maraton: när man tar de där sista stegen så är man så stolt över sig själv, man har varit med om en ny resa och så får man vila lite. Två, tre veckor senare kan någon fråga om man vill jobba med ”Sommarlov” även nästa år och då kanske, eventuellt, så säger man ja. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

”SOMMARLOV”

# ”Sommarlov” är titeln på det program som SVT sänt under somrarna 1988-1991, 1995 samt 2005, 2009-2019. 1992 var titeln ”Volrammos” (”Sommarlov” baklänges). 

# I år fortsätter Malin Olsson, Alex Hermansson och Angelika Prick som programledare. De får sällskap av Markus Granseth, som gör sin debut i programmet. Under tre veckor är även Henrik Helling, känd från SVT Barns tv-serie ”Klassen”, sin debut som programledare i ”Sommarlov”. 

# Ny i ”Sommarlov” är även kapten Doris, en rollfigur som introduceras i ”Skuggornas hemlighet” och som spelas av Marianne Mörck. Doris har tappat minnet och fastnat med sin ubåt på botten av Sommarlovssjön.

# Årets tema i ”Sommarlov” är hjärnan. Enligt SVT går temat som ”en röd tråd genom programmet hela sommaren och programledarna kommer att utmana tittarna i en 50-dagarsutmaning i uthållighet och hjärnstyrka.” Vidare: ”I sommar kommer barnen få vara med om att lösa gåtor, rebusar och få klura på vem som gömmer sig i Sommarskuggans dräkt. Hjärnexperter kommer att lära tittarna hur hjärnan ser ut och fungerar och en rad personer med spännande hjärnor kommer på besök.”