Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Succé för ”Störst av allt” – så många tittar på serier och filmer på Netflix

Felix Sandman och Hanna Ardéhn spelar huvudrollerna i Netflix första svenska originalserie ”Störst av allt”. Foto: Netflix

”Störst av allt” var ”mycket sedd” både lokalt och globalt, medan ”Our planet” sågs av 33 miljoner användarkonton under dokumentärseriens första månad på Netflix. Det skriver företaget i sin senaste kvartalsrapport, där det också avslöjas att streamingtjänsten har 151,6 miljoner prenumeranter världen över. 

”Störst av allt”, som baseras på Malin Persson Giolitos roman med samma titel och som är Netflix första svenska originalserie hade premiär 5 april. 

Varken i samband med premiären eller senare har Netflix, efter upprepade frågor, velat kommunicera eller kommentera några exakta tittarsiffror för den FLX-producerade serien där bland andra Hanna Ardéhn, Felix Sandman och William Spetz samt David Dencik, Evin Ahmad och Reuben Sallmander finns på rollistan. 

Jennifer Breslow, chef för internationella original på Netflix, har tidigare skrivit i ett mejl till mig att företaget hoppades att ”Störst av allt” ”kan resa”, det vill säga fungera även i andra länder än de nordiska. Just så verkar också ha skett.

I Netflix senaste kvartalsrapport går att läsa att ”den svenska serien ”Störst av allt” var en ny serie som var mycket sedd både lokal och globalt”, samtidigt som företaget väljer att inte avslöja några mer detaljerande siffror för serien, som Camilla Ahlgren skrev manus till och som Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh regisserade. 

I kvartalsrapporten nämns även danska originalserien ”The Rain”, i vilken Alba August spelar huvudrollen och Evin Ahmad samt Johannes Bah Kuhnke finns på rollistan. 

I mitten av juni kunde jag berätta att ”The Rain” är streamingtjänstens mest sedda icke-engelskspråkiga originalserie och att ”30 miljoner tittare har sett serien”.

I rapporten för Netflix andra kvartal 2019 går att läsa att säsong 2 av ”The Rain” var en av ”de starkaste säsongerna för ett av våra icke-engelskspråkiga original”. ”The Rain” har förnyats för en tredje och sista säsong som har premiär 2020. 

”The Rain” får en tredje och sista säsong på Netflix. Premiär 2020. Alba August gör seriens huvudroll som Simone, här på en bild från säsong 2. Foto: Per Arnesen/Netflix

Netflix har nu 151,6 miljoner prenumeranter världen över. Under andra kvartalet 2019 tillkom 2,7 miljoner ny användarekonton, vilket är färre än de fem miljoner som Netflix räknat med och även färre än ökningen under samma kvartal 2018, som landade på 5,5 miljoner. 

Netflix skriver i sin kvartalsrapport att den missade prognosen beror på att företaget har ökat priset på tjänsten i flera regioner, samt att den gäller i alla områden där Netflix finns tillgängliga.

Samtidigt meddelar företaget att prognosen för tredje kvartalet 2019 är 7 miljoner nya användarkonton och pekar då bland annat på att man exempelvis har haft premiär för ”Stranger things” säsong 3 samt att en ny omgång av ”La Casa de Papel” och sista säsongen av ”Orange is the new black” väntar. 

Linda Cardellini och Christina Applegate gör huvudrollerna i ”Dead to me”, som hade premiär 3 maj på Netflix och nu har förnyats för en andra säsong. Foto: Netflix

I senaste kvartalsrapporten avslöjas också att ”Dead to me”, Liz Feldmans serie med Christina Applegate och Linda Cardellini i huvudrollerna, sågs av 30 miljoner användarkonton under seriens första månad på Netflix. ”Dead to me” har förnyats för en andra säsong, och Christina Applegate nominerades nyligen till Emmygalan för insats. 

Ava DuVernays miniserie ”When they see us” sågs under samma tidsperiod av 25 miljoner  användarkonton, medan ”Our planet” numera är Netflix mest sedda dokumentärserie efter att räknat in 33 miljoner användarkonton under sina fyra första veckor på tjänsten. 

För dessa siffror gäller följande brasklapp: för att räknas måste ett användarkonto ha sett åtminstone 70 procent av en film eller 70 procent av ett avsnittet i en serie. 

– Vi kommer vara alltmer transparenta framöver. Det är viktigt för oss att marknaden förstår hur vi mäter tittande så det inte blir äpplen som jämförs med apelsin som jämförs med annat som inte mäts likadant, sa Netflix innehållschef Ted Sarandos i ett samtal efter att kvartalsrapporten publicerats.  

”Stranger things” säsong 3 hade premiär 4 juli på Netflix. På rollistan finns bland andra Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder, Noah Schnapp, Caleb Mclaughlin, Gaten Matarazzo, David Harbour, Natalia Dyer, Charlie Heaton och Joe Keery. Foto: Netflix

I kvartalsrapporten går även att läsa att 73 miljoner användarkonton såg ”Murder Mystery” med Adam Sandler och Jennifer Aniston under filmens första fyra veckor på Netflix. Det är färre än för Susanne Biers film ”Bird Box”, som landade på 80 miljoner användarkonton under samma tidsperiod.  

Vidare berättar Netflix nu att det varit 48 miljoner konton som sett ”The Perfect date” och 32 miljoner som sett ”Always be my maybe” under filmernas första månad på streamingtjänsten.

Detta kan jämföras med de tidigare avslöjanden som Netflix gjort när det gäller tjänsten originalfilmer: ”Triple Frontier” med bland andra Ben Affleck, Oscar Isaac och Charlie Hunnam sågs av 52 miljoner användarkonton under de första fyra veckorna, medan 40 miljoner användarkonton såg ”The Highwaymen” med Kevin Costner och Woody Harrelson under den filmens första tillgängliga månad.

Tidigare har Netflix också berättat att det var 45 miljoner användarkonton som såg ”The Umbrella Academy” under seriens första månad, medan ”Sex education” med Gillian Anderson och Mikael Persbrant samt ”You” med Penn Badgley förväntades landa på 40 miljoner under respektive series första fyra veckor. 

Alla dessa siffror bör även jämföras med de för ”Stranger things” säsong 3: under seriens fyra första tillgängliga dagar var det 40,7 miljoner användarkonton som såg åtminstone 70 procent av ett avsnitt, medan hela 18,2 miljoner såg klart säsongens åtta avsnitt.

Allt som allt är det mer tittning än någon annan serie eller film på Netflix kunnat samla ihop under nämnda tidsperiod. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix serier och filmer