Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Välförtjänt att Johan Renck och Stellan Skarsgård kan vinna Emmys för ”Chernobyl”

Stellan Skarsgård som Boris Scherbina i ”Chernobyl”, miniserien som Johan Renck regisserat och som kan vinna flera statyetter på Emmygalan 2019. Foto: HBO Nordic

Att Johan Renck och Stellan Skarsgård Emmynomineras för ”Chernobyl” är både förväntat och välförtjänt. Samma gäller förstås om skulle de vinna. 

Precis så bra är ”Chernobyl”, miniserien som på ett obönhörligt sätt berättar om Tjernobylkatastrofen 1986. Craig Mazins detaljerade och kunskapssäkrade manus är naturligtvis toppen, men skulle aldrig ha lyft lika högt om det inte vore för Johan Rencks visuellt uttrycksfulla regi.  

Svensken, som efter serien och dess världsomspännande framgångar borde kunna välja och vraka som han vill bland framtida projekt, har sedvanlig fingertoppskänsla i hur han placerar kameran och hittar ett slags musikalitet i hur scenerna, avsnitten och hela serien är uppbyggd. Renck tycks även, som alltid är fallet, veta exakt vad han vill ha av de skådespelare han jobbar med. 

I fallet ”Chernobyl” är Stellan Skarsgård en av dessa. 

Skarsgård återförenas visserligen med Emily Watson, men det är scenerna med Jared Harris som smäller högst och bäst. Skarsgårds gestaltning av rollfiguren Boris Shcherbina är dessutom ett slags inre resa i förändring: i hans liv har han kämpat för och försvarat det sovjetiska systemet. I och med Tjernobylolyckan tvingas Shcherbina omvärdera allt han trott på och därmed sitt eget liv. 

Till en början finns bara några få uns av sanning, men ju fler dessa blir, ju större blir sprickorna i Shcherbinas rustning och därmed accelererar det stelt emotionella förvandlingsnummer som testar alla Stellan Skarsgårds skådespelarkunskaper. 

Han klarar det med bravur. 

”Chernobyl” är den typen av serie som måste ses och vars enastående hantverk märks i alla led. Naturligtvis är det därför glädjande att Johan Renck och Stellan Skarsgård Emmynomineras för sina insatser, precis som bland andra Emily Watson, Jared Harris, manusförfattaren och upphovsmannen Craig Mazin samt serien som helhet. 

Ändå och mest glädjande i den svenska nomineringsyran: en alltför osjungen hjälte i sammanhanget är svenska filmfotografen Jakob Ihre, vars stilsäkra arbete med ”Chernobyl” kompletterar Rencks regi som handen i handsken. Att Ihre nu kan ta hem en Emmy är sjävklart välförtjänt och den vinst jag håller tummarna för allra mest under galan i slutet av september. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier