Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Romanen ansågs omöjlig att filmatisera – så blev ”Good Omens” ändå tv-serie

Michael Sheen och David Tennant spelar huvudrollerna i ”Good Omens”, en tv-serie baserad på Neil Gaimans och Terry Pratchetts roman med samma titel. Serien finns på Amazon Prime Video i Sverige. Foto: Amazon Studios

LONDON. Neil Gaiman såg det som vännen Terry Pratchetts sista önskan. I fyra år jobbade Gaiman därför med att göra en tv-serie av ”Good Omens”, den bok som han skrivit med Pratchett. ”Jag träffade knappt min familj under två år och behövde ta massa beslut om allt möjligt och det hela tiden. Det som gjorde att jag fortsatte trots allt var att jag hade lovat Terry att jag skulle göra det”, säger Neil Gaiman. Det här är historien om hur romanen som länge ansågs omöjlig att filmatisera slutligen blev en tv-serie.

Författaren Terry Pratchett hade kämpat mot Alzheimers sjukdom ett antal år och visste att slutet var nära. I ett brev till nära vännen Neil Gaiman skrev han: ”Det är du som ska göra det här. Du måste göra en tv-serie av ”Good Omens”. Jag vet att du är upptagen, men jag vill se den innan jag dör”. 

Neil Gaiman hann knappt tänka på sitt svar innan Terry Pratchett lades in på sjukhus i koma. Kort därefter gick Pratchett bort. 

– Då blev det som en sista önskan, säger Neil Gaiman när jag träffar honom på ett av de lyxigare hotellen i centrala London. 

Våren 2015 flög Gaiman från sitt hus i amerikanska Woodstock till Storbritannien för att gå på Pratchetts begravning. 48 timmar senare var han hemma igen och började skriva den tv-serie som fyra år senare skulle ha premiär. 

Kultromanen ”Good Omens”, som Pratchett och Gaiman skrev tillsammans, kom 1990. Sedan dess har flera manusförfattare tackat nej till att adaptera boken. De som har försökt har efter ett tag vänt på klacken och sagt att det är omöjligt. 

När Neil Gaiman började skriva serien gjorde han det ”när ingenting var roligt”, samtidigt som han menar att själva skrivandet inte var projektets stora utmaning. 

– Nej, för när jag lämnade in manuset till BBC läste de manusen och sa att de inte hade råd att filma det jag skrivit. Så utmaningen handlade om hitta någon som hade råd att faktiskt göra den här serien. 

Denna någon var Amazon Prime Video, som är streamingtjänsten där serien finns tillgänglig utanför Storbritannien. Under seriens gång skrev Amazon även ett exklusivitetsavtal med Gaiman, 58, som innebär att han bland annat ska utveckla nya tv-serier för streamingtjänsten. 

– Men jag vill inte vara showrunner igen. Jag trodde aldrig att det här skulle ta två år av mitt liv. Min fru, som är en underbart tålmodig kvinna, sa häromdagen: jag gifte mig med en författare och trodde du skulle vara hemma lite oftare, säger Neil Gaiman och fortsätter: 

– Så nej, jag vill i alla fall inte göra det här igen. Jag träffade knappt min familj under två år och behövde ta massa beslut om allt möjligt och det hela tiden. Det som gjorde att jag fortsatte trots allt var att jag hade lovat Terry att jag skulle göra det. 

Regissören Douglas Mackinnon, David Tennant, Michael Sheen och Neil Gaiman under inspelningen av ”Good Omens”. Foto: Amazon Studios

”Good Omens” två centrala rollfigurer är ängeln Aziraphale och demonen Crowley. De har, trots sina olikheter, gått sida vid sida sedan skapandet av Edens trädgård. Problemet när serien börjar: Aziraphale och Crowley skulle hålla koll på Antikrist, men har förväxlat honom med ett annat barn. Nu närmar sig apokalypsen och därmed hotas det jordeliv som ängeln och demonen håller så högt. 

Michael Sheen, 50, och David Tennant, 48, klickade snabbt när inspelningen började. När jag träffar dem sitter duon i en soffa på samma hotell som Gaiman och berättar att de redan under första dagen hittade ”en emotionell rytm” som de menar visar Aziraphales och Crowleys platoniska kärlek för varandra. 

– Det som är bisarrt är att Neil och Terry skrev in en rad i boken – du vet, den om att det är ironiskt att apokalypsen skulle ske nu eftersom alla kommer överens igen – när boken släpptes och så var det ju. Berlinmuren föll och alla verkade vara vänner, men nu, när det har gått nästan 30 år sedan boken, känns serien mer aktuell än någonsin, säger Michael Sheen. 

David Tennant: 

– Om det finns något moraliskt budskap med serien, så är det att här finns de polariserande motsatserna i himmel och helvete, men om det ska ske någon slags räddning så kommer den komma från de personer som är villiga att mötas i mitten. 

Neil Gaiman och Terry Pratchett hade snackat lite löst om ett slags uppföljare till ”Good Omens” som bland annat skulle handla om hur byråkratiskt tråkigt det är att jobba i himmeln. Ledare för de änglarna är Gabriel, som i Bibeln är omnämnd som Guds sändebud. 

I tv-serien ”Good Omens” har Gaiman skrivit in Gabriel i en betydande roll. Efter att ha träffat Jon Hamm, 48, på en fest skickade Gaiman ett mejl till skådespelaren och frågade om han var intresserad av rollen. 

– Det fanns inget manus, men jag svarade ja direkt. Vad det än var så ville jag göra det, för jag ville vara en del av den här världen, säger Jon Hamm och fortsätter: 

Det har länge snackats om att ”Good Omens” är en roman omöjlig att filmatisera. Blev du förvånad av det är nu är gjord?  Du har ju ändå varit en del av utvecklingen i det som benämns som tv:s guldålder i och med huvudrollen i ”Mad Men”. 

– Där vi är nu, med alla olika streamingtjänster, är det inte nödvändigt att en berättelse passar en viss mall samtidigt som det finns tillräckligt tillräckligt med pengar för att den här romanen, som exempel, ska kunna se visuellt fantastisk ut, säger Jon Hamm och fortsätter: 

– Sedan har vi det här med tekniken: nu kan du göra visuella effekter med din mobil som inte var möjliga på 90-talet. Så det som har hänt är tekniken har hunnit ifatt Neils och Terrys historia och då blir resultatet otroligt effektivt berättande.   

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Prime Videos serier i Sverige

”GOOD OMENS”

# Tv-serien baseras på Neil Gaimans och Terry Pratchetts kultroman med samma titel. Gaiman är showrunner för ”Good Omens” och har skrivit seriens sex avsnitt, som Douglas Mackinnon regisserar. I Sverige finns serien på Amazon Prime Video. 

# Handlingen: Jordens undergång är nära och Antikrist – en 11-årig pojke omedveten om vad han egentligen är och kan åstadkomma – har tappats bort av de som ska hålla koll på honom. Samtidigt gör sig apokalypsens fyra ryttare samt himmelns liksom helvetets trupper redo för strid. Mitt i smeten: Det omaka paret som är ängeln Aziraphale och demonen Crowley. Nu måste de samarbeta för att rädda det jordeliv de håller så kärt.

# I huvudrollerna som Aziraphale och Crowley syns Michael Sheen och David Tennant. På rollistan finns även Jack Whitehall, Miranda Richardson, Adria Arjona, Michael McKean, Anna Maxwell Martin, Mireille Enos, Nick Offerman samt Frances McDormand och Benedict Cumberbatch som lånar ut sina röster till är den som ger röster till serien gestaltningar av Gud respektive Satan.