Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter Jakob Oftebros skada: Det händer med tv-serien ”Hamilton” på TV4 och C More

Jakob Oftebro spelar Carl Hamilton i den kommande serien ”Hamilton”, som har premiär 2020 på C More och TV4. Foto: HEIN Photography/C More

Jakob Oftebro skadades allvarligt under inspelningen av TV4:s storsatsning ”Hamilton”. Mer än ett år senare är produktionen igång igen, men den ofrivilliga pausen har inneburit förändringar. Erik Leijonborg har tagit över som huvudregissör samtidigt som manus och andra delar av projektet har setts över. Premiärdatumet har också flyttats – nu har ”Hamilton”, där Oftebro fortsatt spelar Carl Hamilton och Katia Winter gör en betydande roll, premiär 2020 på C More och TV4. 

Det var i maj förra året som norska skådespelaren Jakob Oftebro, 33, skadades under inspelningen av ”Hamilton”, storsatsningen som handlar om Jan Guillous romankaraktär Carl Hamilton. 

Produktionen av serien, som först var planerad att ha premiär 2019 på C More och TV4, pausades under obestämd tid efter att Oftebro, som gör huvudrollen som Carl Hamilton, skadats i samband med en scen som involverade en molotovcocktail. Olyckan resulterade i brännskador och en längre konvalescens. 

I mars i år berättade Jakob Oftebro för norska tidningen VG att produktionen var nära att dra igång och sa bland annat: 

– Det är jag väldigt glad för, för jag måste upp på hästen igen. Om inte, hade jag nog inte kommit upp på benen. Jag är glad att jag får en ny chans. 

Nu kan Spoiler alert berätta att en hel del förändringar har skett under den paus som varade i cirka ett år. Bland annat har manus och andra delar av serien setts över, vilket bland annat resulterat i att Erik Leijonborg tagit över som huvudregissör. 

Leijonborg, som tidigare regisserat ”Tusenbröder” och stått bakom kameran för flertalet ”Maria Wern”-avsnitt samt bland annat regisserat ”Tjockare än vatten”, ”Farang” och ”The Last Kingdom” är sedan maj 2018 exekutiv producent på Bonnier Broadcastings dramaavdelning, där han ska ”vara en resurs i arbetet med att kvalitetssäkra befintliga projekt och scouta nya”. 

Den svenska delen av inspelningen av de tio första ”Hamilton”-avsnitten är planerade att avslutas i september och har premiär 2020. Spoiler alert har även fått bekräftat att Katia Winter, känd bland annat från tv-serierna ”Sleepy Hollow” och ”Dexter”, har en betydande roll i ”Hamilton”. 

När TV4 och C More berättade att man skulle göra ”Hamilton” var beställningen på två säsonger – det är i skrivande stund oklart vad som händer med seriens andra omgång. 

Amanda Hjärtmyr, pressansvarig för serien på TV4 och C More, skriver i ett mejl att det för tillfället är ”fullt fokus på inspelningen av säsong ett med 10 episoder gånger 44 minuter”. 

I skrivande stund är det också höjt i dunkel vad förändringarna i manus har inneburit för berättelsen, som beskrivits som ett avstamp i tillfället när Carl Hamilton ”rekryteras till att bli hemlig agent och hans första uppdrag i Europa, med ökade spänningar mellan USA och Ryssland som bakgrund.”

Regissören Erik Leijonborg, som tidigare regisserat serier som ”Tusenbröder”, ”Farang” och ”The Last Kingdom”. Foto: TV4/C More

Amanda Hjärtmyr, pressansvarig för ”Hamilton”, svarar på mina frågor om serien på mejl. 

Erik Leijonborg har tagit över registolen när ”Hamilton” nu återupptagit inspelningen. Vad föranledde bytet av regissör? 

”Det stämmer att Erik Leijonborg sedan i våras är regissör för ”Hamilton”. I samband med den paus som uppstod när huvudrollsinnehavaren skadades på inspelningsplats fortsatte förarbetet med manus och flera delar av projektet sågs över. Det ledde också till en del förändringar i projektets bemanning, däribland regissören.”

Inspelningen har pågått i Litauen och nu väntar Sverige. När är inspelningen planerad att vara klar? 

”Inspelningen i Sverige kommer pågå under sommaren och är planerad att vara klar till slutet av september.”

Ni beställde två säsonger av ”Hamilton”. Spelas båda omgångarna in på ett bräde och hur många avsnitt är det i så fall i respektive säsong eller har detta ändrats på grund av förseningarna? 

”Just nu är det fullt fokus på inspelningen av säsong ett med 10 episoder gånger 44 minuter.”

Med tanke på inspelningsförseningarna, när planerar ni att ”Hamilton” har premiär på C More respektive TV4? 

”Hamilton kommer att ha premiär under 2020.”

 Vad mer finns att berätta om handlingen än det som redan varit ute i pressmeddelanden?

”Mer information än den vi redan har gått ut med om handlingen i ”Hamilton” kommer vi att berätta mer om längre fram.”

Jakob Oftebro spelar Carl Hamilton och Katia Winter finns på rollistan, vilka fler skådespelare, både svenska och internationella, medverkar i serien?

”Vilka skådespelare som är med i serien kommer vi att gå ut med under hösten, men utöver Jakob Oftebro kan vi även bekräfta att Katia Winter finns med i rollistan. Ser fram emot att kunna berätta mer om resterande rollista längre fram.”

”Hamilton” har premiär 2020 på TV4 och C More.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Hamilton” på C More och TV4