Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

HBO Nordic beställer ny originalserie – så blir ”Utmark” av Kim Fupz Aakeson

HBO har beställt en ny norsk originalserie. ”Utmark” är skapad av Kim Fupz Aakeson, regisseras av Dagur Kári och produceras av Finn Gjerdrum och Stein Kvae på norska Paradox. Foto: HBO Nordic

HBO Nordic har beställt en ny originalserie. Norska ”Utmark” är en dramakomedi på åtta avsnitt av Kim Fupz Aakeson – inspelningen drar igång under sommaren. ”Det är en modig berättelse, stundtals galet rolig och helt igenom en mänsklig historia”, säger Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming på HBO Nordic. 

HBO fortsätter att beställa nordiska originalserier. Efter ”Gösta”, ”Beforeigners” och ”Björnstad” följer ”Utmark”, en serie på åtta avsnitt skapad av Kim Fupz Aakeson. 

Serien beskrivs som ett ”udda komedidrama” som utspelar sig i en liten norsk stad dit en lärare flyttar med hopp om att starta om på nytt. 

Vidare om handlingen, från ett pressmeddelande: ”Ett får ligger lemlästat. En hund springer lös. En hustru lämnar sin man. Så börjar en kedja av hämnd som rör upp hela bygden. En korrupt polis, en alkoholiserad herde, en naturälskande spritsmugglare, en Gudshatande pastor, en sörjande hallick…alla känner alla i detta isolerade hörn av norra Norden. En dag kommer en optimistisk ny skollärare till staden, i hopp om en nystart. Men stämningen här är underlig och vild. Och det går inte alltid så bra för främlingar på den här platsen…”. 

Danska författaren Kim Fupz Aakeson är upphovsman till ”Utmark”. Han har tidigare bland annat skrivit filmerna ”En ganska snäll man” och ”En iskall jävel”, i vilka Stellan Skarsgård spelar huvudrollerna. Kim Fupz Aakeson är även upphovsman till danska serien ”Restaurangen”. 

Dagur Kári är huvudregissör för ”Utmark”. Den isländska regissören har tidigare gjort filmer som ”Noi the Albino”, ”Dark horse” och ”The Good Heart”. Dagur Kári om den nya serien:

”I Kim Fupz ”Utmark” finns en dynamik i relationen mellan humor och smärta, det banala och det poetiska, det stilistiska och det autentiska. Som regissör söker jag ständigt efter kopplingen mellan dessa kontraster, så för mig känns ”Utmark” som en home-run.”

Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming, HBO Nordic, säger i en kommentar: 

”Kim Fupz har skapat en rad originella, härliga och inte helt felfria karaktärer som bor i ett slags ingenmansland, där civilisation snarare är ett val än en självklarhet. ”Utmark” är en modig berättelse, stundtals galet rolig och helt igenom en mänsklig historia. Vi är så glada att få samarbeta med några av Nordens starkaste talanger – danske manusförfattaren Kim Fupz Aakeson, isländske regissören Dagur Kári och det norska teamet på Paradox.”

Inspelningen av HBO Nordics nya originalserie börjar under sommaren i Norge. Exekutiva producenter är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root för HBO Europe. Finn Gjerdrum och Stein Kvae på norska Paradox producerar ”Utmark”.

”Utmark” blir HBO:s fjärde nordiska originalserie efter Lukas Moodyssons ”Gösta” som hade premiär 1 juli, kommande ”Beforeigners” som drar igång 21 augusti samt ”Björnstad”, som baserar på Fredrik Backmans roman med samma titel och regisseras av Peter Grönlund. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier